用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 給有錢讀私立小學的家長
go

給有錢讀私立小學的家長 [複製鏈接]

給有錢讀私立小學的家長

有錢讀私立就唔好參加統一派位,留比D有需要的學生,我覺得你地簡直就係"阻住地球轉"

Re: 給有錢讀私立小學的家長

下?!  先生定小姐呀d位?!   我有交稅, 你理得我比唔比得起錢讀私校.  點解唔比人讀官校同津貼呀?   我交稅只係養廢人架?     
--- 2J 作品

醒目開學勳章 王國長老

點解要用新login?
我女女都有私校offer, 唔等於我唔志在果筆錢, 一個月$2700(未計雜費校車), 計埋計埋, 6年小學都十幾萬
我都係小市民我都有我既權利, 唔應該攪珠結果唔好(睇黎係)就搵人黎出氣
我都覺得派位制度好唔公平, 我都贊成(其他人唔好鬧我)其實priority應該俾d負擔唔起既屋企
不過匿名發爛就實在缺德lor :evil:

醒目開學勳章

有錢都唔係一定考到d私校,多到可以捐錢給學校又另當別論。係d小朋友自己叻就真!我都係死慳死抵將d錢比個仔讀好d書,我沒有人可幫忙,我一年唔會去9次旅行,正確來講係一年都無一次,我又沒有去飲茶,又好少出街食飯,午餐也沒有食,攞公援都可以讀私校,為什麼我唔可以?       :tongue:      

有私校讀ge小朋友, 並唔代表d家長有幾富貴, 如果可以抽到又唔使錢又好的津校, 我點解唔俾囝囝讀啊!起碼可以留返d錢俾囝囝參加多d課外活動, 學多d野.

參加統一派位係每個香港人的權力, 我d每年都有交稅俾政府, 我點解要放棄呢果權利啊!

呢個社會原本就有很多唔公平ge地方啦, 如果你連呢d都接受唔到的話, 我都唔知你點去教你ge小朋友!

:tongue:

對唔住. 我唔認為以交稅多少來決定是健全人還是廢人.
你在李嘉誠面前,你都是廢人一個.

roy-mama 寫道:
對唔住. 我唔認為以交稅多少來決定是健全人還是廢人.
你在李嘉誠面前,你都是廢人一個.

真係莫名其妙
**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

roy-mama,

如果你小朋友今年抽得唔好, 你可以繼續努力叩門.  你係呢度挑釁其他家長對你個小朋友一d幫助都無.

九年免費教育係全港市民都可以享有嘅福利, 同廢人有咩關係?  

我完全唔覺得大家講既係用交稅多少來定是否廢人
為何你認為係有錢人面前會係廢人????
小一派位係香港人既權利, 雖然我都覺得如果抽中都唔打算讀, 點解唔比多d機會其他好想好想入該校既人, 但人地既決定, 我無異議!!

醒目開學勳章 貢獻勳章

It's too much

以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

嘩! mug 你咁偏激架, 因住變巴士亞叔呀      

roy-mama 寫道:
有錢讀私立就唔好參加統一派位,留比D有需要的學生,我覺得你地簡直就係"阻住地球轉"

roy-mama,
你應該向教統局投訴, 叫佢改例, 跟直資學校一樣, 收左就唔可以參加大抽獎 , 而唔好係到亂咁吠  
‹ 上一主題|下一主題