用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請沙田區家長入嚟幫幫手
go

請沙田區家長入嚟幫幫手

請沙田區家長入嚟幫幫手

我朋友個女抽到第5志願(小學),梁鉅繆小學,想問下呢間小學好唔好?

雖然知道離左題,不過知道呢邊有好多沙田區家長,想聽下各位既意見。又我朋友依家打算去呂明才同培基叩門,請問仲有邊間小學比較好?

Re: 請沙田區家長入嚟幫幫手

dabby>>

我大少就是讀這間     

近2, 3年好積極改革 . 動靜活動多了很多.

升中成績不俗. 派到去曾肇添, 林求謀都各有 12名左右 ,

而家教會的家長好幫得手.

不過 , 主任級就比較年長一些而已.

叩門培基的話 , 可以上網睇睇先 ,

學校好似編好時間以及安排了程序的.

HPChingchingma,

好多謝你既回應。之前仲替我朋友擔心,不過聽你咁講,個心都定D.

我想問,我上網睇,見到有兩間梁鉅鏐,(我唔記得問我朋友抽到邊間),咁兩間有咩分別?邊間好D?課程響沙田區算唔算深?平時功課量多唔多呀?
麻煩晒!

DABBY>>

下午校是已剎校了.
現在相信是指上午校.

功課是算深 . 由其是數學 .
唔清楚現在近一, 二年的小一如何.
但當年小一功課量算多 , 現在小六也是.

程度算高 , 上了中學後, 學生表現唔錯

HPChingchingma,

真係唔該晒!

見Chingchingma答我又答下先,chingma大少我就細仔,而家讀小一,佢班主任好有愛心,功課量我覺得適中,仔仔上學期跟唔上,老師會主動加以輔導同鼓勵,見阿仔略肥,為佢健康著想,又安排入健體班,同意Chingchingma所講,近年學校確係好積極,派位也不錯,可放心.仔仔喺呢年小一中係不停有插班生加入,相信係有好口碑既關係.
[img align=left]http://www.dchome.net/emote/icon/548.gif[/img]

yammyma,

睇見你地兩位對呢間學校既評價,相信我朋友可以安樂晒。
Thanks!!

Re: 請沙田區家長入

Hello HPChingchingma,
我的仔仔成績是BAND 1 尾,BAND2頭, 咁你覺得邊間大圍BAND2學校好?唔知鄭榮之(band 1) 好唔好呢? 謝謝你的意見?   

大家是家長,傾下又分享下啦 

你仔仔是否是小6 , 就升中 ??

我聽我所聽的是大圍 band 2 中學. 家長意見是喜歡是梁文燕和陳階. 肯定無走雞...

而鄭榮之算是英中不太熱門之選的.有比較多陳元喜的band two學生選它.

好多band one學生排它在第4,5,6位.而band two 學生亦排佢第一位.  

知去年那位袁校長離職真係好急,好突然,攪到上下甚至家長也慌亂,好多假設??但現在黃校長上任,聽說而家好左好多.

唔知其他沙田媽媽再傾下呢 ???  

謝謝你的意見。小兒現在讀小五。做家長的,當然希望他入到 Band 1, 但又驚他適應唔到, 英文追不上, 所以都會留意Band 2 的學校。正如其他家長一樣,我諗我都係會擺鄭榮之第一 , Band 2 第2, 3, 4位, 我聽聞陳楷口碑都好好, 咁葛小琳好不好呢?
謝謝你!

Which secondary school is Band 1 in Shatin?

咁請問佛教覺光係band幾? ok 嗎?

Band 2 頭,校風唔錯,都唔易入架。不過如果小學時係讀基督教學校既就需要過度下。

mei825,

你係未回應我呀? 唔該晒!
我個女去年深水步網 以5th 志願入咗 覺光,我成日懷疑佢d 程度 (banding),成日都冇功課做~
(我以前住沙田,所以好早志願就幫佢入沙田,廢事去葵青區~)

佛教覺光Band-2 頭?唔係嘛?!

放學時間在巴士站看看學生的表現,態度囂張,愛坐巴士上層後排位置粗口爛舌,男男女女都是。

不過老實講,我亞女9月入學後,真係粗咗好多,見佢寫網上日記 / 留言版 咁,都好多爆粗....
我當唔知...但一聽到佢講,我就話 "個個識講嘢都會講粗口,淨在講唔講,因為自己貶底自己人格,如果你習慣咗,到時想改都難,將來你想要找個亞飛/君子做boy friend,就睇你自己d行為,成日爆粗,好仔都比你嚇走..."

cnn32:
Band 1應是呂明才、曾肇添、沙官etc.
cnn328 寫道:
Which secondary school is Band 1 in Shatin?

Agree.[quote]
HPChingchingma 寫道:
......我聽我所聽的是大圍band 2中學.家長意見是喜歡是梁文燕和陳楷,肯定無走雞...