用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇媽媽放bb係沙田新翠托嬰所架?
樓主: winwin815
go

有冇媽媽放bb係沙田新翠托嬰所架? [複製鏈接]

Re: 有冇媽媽放bb係沙田新翠托嬰所架?

cmancman
咁你夊真係攪笑D喎, 不過早啲plan都好, 咁你宜家好好努力"造人"啦        

如BB有發燒佢地唔比返學, 假如係返左之後有發燒就會要你接走架, 傷風, 咳等.......都可返, 但你有人可照顧1-2日咁就等bb好番先, 因為bb會把病菌傳染被其他bb, 咁咪一個傳一個, 咁啲bb咪輪住病囉

如你打算比bb返育嬰園, 咁最好就你大肚時登記左先, 排定先冇壞既

maman
我都打算報多幾間, 沙田靈光聽聞都不錯, 呢間我會報埋, 咁馬鞍山循理可否介紹吓有咩好呀? 同埋係边架? 沙田明愛我聽過"馬馬"地喎, 大圍聖心口碑都好, 還有一條龍上小學, 可惜只有半日, 我要搵全日架

循理在馬鞍山,延展時間長,早上開七點半,夜晚可至七點,一般幼兒園都冇咁長,我上過佢地個網頁,未親身去過,但知道佢地在二樓,冇在地下咁dirty。因為明報專欄up過,又唔駛錢報名,所以我都報定先。

沙田明愛係近我返工我先報定,想到時再慢慢選。其實環境唔錯,我係唔鍾意個大肌肉室在室外,不過都總好過禾輋救世軍,那個大肌肉室在公屋地下。

大圍聖心好「谷」同好「寸」,而且一條龍上聖心小學又唔係沙田d最top小學,我每天返工都經過,我聽過d幼稚園生讀曹殖的七言詩呀!好驚!

不過話時話,冇咩功課的幼兒�稚園,係追唔上小學課程的,如果幼稚園太少功課的話,家長要有心理準備到時日日同佢補習,所以呢,聖心呀,九龍塘的幼稚園等,或者都會報囉,不過要等bb二歲才考。讀二歲班最近要就腳同環境好,玩得開心囉

以下是回應dai dai 的
maman 寫道:
循理在馬鞍山,延展時間長,早上開七點半,夜晚可至七點,一般幼兒園都冇咁長,我上過佢地個網頁,未親身去過,但知道佢地在二樓,冇在地下咁dirty。因為明報專欄up過,又唔駛錢報名,所以我都報定先。

沙田明愛係近我返工我先報定,想到時再慢慢選。其實環境唔錯,我係唔鍾意個大肌肉室在室外,不過都總好過禾輋救世軍,那個大肌肉室在公屋地下。

大圍聖心好「谷」同好「寸」,而且一條龍上聖心小學又唔係沙田d最top小學,我每天返工都經過,我聽過d幼稚園生讀曹殖的七言詩呀!好驚!

不過話時話,冇咩功課的幼兒�稚園,係追唔上小學課程的,如果幼稚園太少功課的話,家長要有心理準備到時日日同佢補習,所以呢,聖心呀,九龍塘的幼稚園等,或者都會報囉,不過要等bb二歲才考。讀二歲班最近要就腳同環境好,玩得開心囉

;-)

;-)

daidai,
我申請唔到津貼呀,每個月加埋延長費,泠氣費,有時搭的士,分分鐘1個月剩係洗呢度都5千幾蚊!!!
所以我阿媽成日叫我請賓賓好過,仲有人做埋家務tim.
不過,暫時我都堅持托嬰所,到時好辛苦先算.

托嬰所會唔會替bb換衫,如果bb嘔奶之類?
;-)

歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

我想問已有小朋友係托嬰所既媽咪, 你地幫小朋友打咩針呀, 我尋晚聽左惠氏個talk, 講打針既, 如果放係托嬰所呢d高危地方, 會唔會影响你地幫bb打咩針呢?
歡迎參觀『文。穎之家』

winwin815

我的bb在新翠已一年了, 我同佢打五合一/六合一, 打埋水痘針, 或者再打肺炎鏈球菌。

我的bb好好彩, 暫時無咩大病, 好少食藥, 冇濕疹, 在新生家長會時姑娘都問我的bb為什麼皮膚咁好, 我傻更更, 個陣都唔知BB的皮膚好容易有問題,姑娘就問我駝bb時係咪食得好清,我話係呀。

所以駝bb時注意飲食,bb出世後餵多d人奶,真係會好d。

alashan

如果bb嘔奶,便便弄污衣服等都會幫你換衫,但你要放夠衫入書包囉!佢地仲會過一過水,然後放落膠袋先比番你。

以我的經驗,我bb初生時,我令佢嘔奶的次數係多過在園內的,即係佢地手勢好過我囉!

mamam, 我個日聽完個talk, 就係到諗緊我第時個bb, 應該去健康院打免費既三合一, 定係比錢出去打五合一或六合一, 因為始終咁細個, 接觸咁多人
歡迎參觀『文。穎之家』

winwin815

其實打五合一只係比打三合一多一種疫苗,因為在健康院打三合一時同時比口服小兒麻痺糖bb食,咁樣,打五合一只係多一種疫苗,就係乙型感冒嗜血桿菌,呢種菌係好犀利,不過係香港唔算太流行。

打五合一的媽媽係因為唔想bb咁辛苦,因為健康院的針會令bb發高燒,但係五合一就少d燒,同埋只係發低燒。

好似我bb,在第二及第三枝針後都有燒,不過係低燒,育嬰園都比佢返學,佢燒得都好精神,一樣咁玩。

現在有六合一添,連埋肝炎針,可以係四個月同六個月時幫bb打,省了一針額外肝炎針

五合一都有好多牌子的,我醫生話Infanrix係最靚,Infanrix的宣傳單張上係有大人頭配落卡通身個隻。

至於你想bb有額外的保護,就係要打水痘呀,肺炎鏈球菌呀,流感針呀等等

mamam, thanks for your detail information
歡迎參觀『文。穎之家』

THANK YOU,maman !

我諗緊bb2個月,or4個月大先放入去.
驚bb得2個月會唔會唔夠抵抗力,容易病...
大家有無意見?
;-)

alashan, 我諗差2個月唔大分別喎
歡迎參觀『文。穎之家』

alashan

這是我的個人意見及經驗:

1. 醫生都說,bb出世後六個月內,仍有媽媽給他的抗體,反而六個月後,就漸漸失去這些抗體,如果自身的抵抗力不足,就容易病。
2.一般兒科醫生不會主張給六個月以下的bb開藥食,所以如果流下鼻水呀,有d濕疹呀,都會開滴鼻水藥或藥膏。

我的bb經驗:
1.他二個多月入新翠,二天後有清鼻水,根據以上說法,我冇帶佢看醫生,只是餵人奶給他,他自自然然好了,慢慢地對育嬰園的環境也習慣了,都好少流鼻水。
2.他真的在六個月後才第一次傷風看醫生,但很快就好了。
3.在這一年內,都試過在園內感染肚瀉,發燒,感冒,但都不太嚴重,次數不多,通常病一、兩天便可上課了。
4.試過皮膚敏感,經姑娘見議換尿片牌子,都好了。
5.為怕尿布疹,每次換片後都塗凡士林在pat pat,育嬰園都會幫你做,不過記住要提佢地。我的bb在園裡冇尿布疹,返而出世後在醫院被護士照顧了四天後便有了!好在後來我幫他塗凡士林,所以慢慢便退了

但是呢:

我都有見到些BB有常有皮膚、氣管敏感等毛病,但係我冇統計過多唔多bb有傷風感冒,不過呢,育嬰園都把每天食藥的人數張貼出來,粗略看,每天都有數個bb要食藥。

總括來說:

1.每個bb抵抗力有強有弱,最好媽媽駝時小心飲食,出世後多飯人奶,建立其抵抗力。
2.六個月前就算病,醫生都不大開重藥的,要靠bb體內自身及媽媽的抗體。

你地想下啦,我也想知多D,不如多些已返學bb的媽媽發表下啦!

mamam, 嘩...好詳細呀, 唔該晒你既分享呀
歡迎參觀『文。穎之家』
‹ 上一主題|下一主題