用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問有什麼途徑可以做義工?
go

請問有什麼途徑可以做義工? [複製鏈接]

請問有什麼途徑可以做義工?

各位:

想問下如果學校無義工服務,咁有咩途徑可以參加義工呢?
又如果想幫手“賣旗”,學校無呢個安排,咁應該去邊度搵呢D機構?因聽聞依家幫手賣旗既學生,之後會有一張感謝狀,請問係唔係呢?

Re: 請問有什麼途徑可以做義工?

社區中心。

dabbycheung 寫道:
各位:

想問下如果學校無義工服務,咁有咩途徑可以參加義工呢?
又如果想幫手“賣旗”,學校無呢個安排,咁應該去邊度搵呢D機構?因聽聞依家幫手賣旗既學生,之後會有一張感謝狀,請問係唔係呢?

因聽聞依家幫手賣旗既學生,之後會有一張感謝狀,請問係唔係呢?

多數都有.....我以前和囝囝幫朋友的機構賣旗,後來收到證書/感謝狀,我和囝囝各一張。不過小學生需要有家長陪同....親子賣旗。

其實有很多參與的途徑:

http://www.volunteering-hk.org/tc_chi/servopp/servopp_opp.html

http://www.volunteer.org.hk/

LilyMaMa & agoodfox,

Thanks!!!

先上網, 義務工作發展局先登記, 其後成份list會寄比你, 你到時再簡. 

短線就參加義工訓練營, 必有得你做. 

賣旗唔一定有cert . 我賣過好多次, 都唔係次次有 
Msma

Msma,

Thanks!!!

學校有冇社工呀? 你可以去問下,我仔參加了義工服務4年,是透過學校招募的,多數是作一些社區服務(探訪老人院,麥當勞之家.攤位遊戲...)這些都是一些體驗,對他是有幫助.

再者是有証書的及有章的(以服務小時來計),最重要是有寫在成績表上,作為課外活動之一.

Catthinmom

catthinmom,

學校就係咩都無,所以至頭痛。不過都多謝你既意見。Thanks!!!

http://www.ho-sum.org/eng/index.jsp
你去呢個網址睇下....有好多義工比人參加~

catthinmom 寫道:
學校有冇社工呀? 你可以去問下,我仔參加了義工服務4年,是透過學校招募的,多數是作一些社區服務(探訪老人院,麥當勞之家.攤位遊戲...)這些都是一些體驗,對他是有幫助.

再者是有証書的及有章的(以服務小時來計),最重要是有寫在成績表上,作為課外活動之一.

Catthinmom

catthinmom :
     請問是哪些機構  ?

"青年空間" - 明愛機構合辦.

我剛收到香港小童群益會暑期課程,他們招募很多義工作不同的服務,你可以去你就近分區看看. 可能是最快的途徑在暑假中去實踐.
‹ 上一主題|下一主題