用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請介紹資優兒童測試中心!
go

請介紹資優兒童測試中心! [複製鏈接]

請介紹資優兒童測試中心!

我堂細佬今年小六,非常聰明,但情緒失控!上堂專注力差,成日challenge老師,最衰佢唔駛點讀書又科科A,老師都冇晒佢辦法,我o地懷疑佢係資優兒童,想帶佢check下,唔知有冇資優兒童測試中心介紹呢?

Re: 請介紹資優兒童測試中心!

cherriemama,

我問過 沙田 仁安醫院 有得做評估, 但第1次做 都要 $5xxx.-

見醫生 $800/30mins  第1次去 at least 3hrs + $400.- 房租

Union Hospital (兒童發展及評估部 Tel: 2608 3315)

Click here >>

cherriemama 寫道:
我堂細佬今年小六,非常聰明,但情緒失控!上堂專注力差,成日challenge老師,最衰佢唔駛點讀書又科科A,老師都冇晒佢辦法,我o地懷疑佢係資優兒童,想帶佢check下,唔知有冇資優兒童測試中心介紹呢?

http://www.pillaredf.com.hk/html/default.htm
這裡每年都會不定期舉行「香港學童智能檢查」,以捐款形式付款,最低捐款HK$300一次。
阿女都驗到是資優 ,不過真的唔同人咁品!

sesimo,

請問你囡囡幾大 去做評估丫 ?? 我囡得 3歲 可以check 到嗎 ?? ...
我囡岩岩3歲, 我得一個女 第一次做媽咪 都唔知個女有問題!!... 朋友話: 佢可能係 資優 叫我帶佢去 check 下...
佢d行為有d 似 過度活躍 ... 都幾百厭 無時停, 又算聰明 學野都幾快...!!
佢e+ 仲未返學, 只返緊 playgroup (1.5歲開始返) ... 但就有幾次俾 miss 投訴 坐唔定... 唔follow instruction.. 係用手指住佢o黎講(算係鬧 o個種), 在我面前都係咁... d miss 一係就用手攬住, 唔俾佢郁... 攬足一堂, 個囡不停掙扎... !!
作為媽咪.. 我就唔係好開心 lor...

我想知 如果 check 到 真係資優, 有無得跟進.... 我擔心 個囡d 過度活躍行為會影響到佢學習... 而且都會影響到其他小朋友, 佢上堂好多時都會 倒亂... e+ join d playgroup 多數都係西人教, 問題唔算大...西人唔會 出聲, 中國人miss 就會 出聲 & 投訴....  

sesimo 寫道:
http://www.pillaredf.com.hk/html/default.htm
這裡每年都會不定期舉行「香港學童智能檢查」,以捐款形式付款,最低捐款HK$300一次。
阿女都驗到是資優 ,不過真的唔同人咁品!

mmak,
我都是得一個小朋友,現讀F2,那測試IQ高或低都可測到的,阿女測那次就有廿幾個小朋友驗到是IQ低的!
阿女11歲去做測試的,可能年齡太些,不過佢未做測試前都有去中大學些資優課程,要考入學試的。
「明日棟樑教育基金」都有些課程供給資優童學習的,不過阿女太多野學沒時間參加!
好像要5歲半才能參加測試。如果小朋友太活躍,最好讀國際學校,傳統學校可能會扼殺小朋友的天份!
盡量俾多些事物小朋友接觸,如果他不喜歡學的課程不要勉強,讓他學自己喜歡的課外活動。例如:他不喜歡學琴,千萬不要迫他,可去學敲擊,但始終學樣樂器好D。

You may check out what are the latest offer from these centers:

New Horizon Development Center
www.nhdchk.com

Whole person development institute
http://www.global-ican.net/asp/idx.asp?uT=sch

Teaching Education Centre
http://www.teachingedu.com.hk/

sesimo,

Thx for sharing ...^__^

sesimo 寫道:
mmak,
我都是得一個小朋友,現讀F2,那測試IQ高或低都可測到的,阿女測那次就有廿幾個小朋友驗到是IQ低的!
阿女11歲去做測試的,可能年齡太些,不過佢未做測試前都有去中大學些資優課程,要考入學試的。
「明日棟樑教育基金」都有些課程供給資優童學習的,不過阿女太多野學沒時間參加!
好像要5歲半才能參加測試。如果小朋友太活躍,最好讀國際學校,傳統學校可能會扼殺小朋友的天份!
盡量俾多些事物小朋友接觸,如果他不喜歡學的課程不要勉強,讓他學自己喜歡的課外活動。例如:他不喜歡學琴,千萬不要迫他,可去學敲擊,但始終學樣樂器好D。

我阿女都係

想請教各位, 間間收費唔同, 有d 成$8000, whole person 單單智力評估 $3600 明日棟樑最平$200, 咁其實出黎既result有無分別架呢? thanks

honeybbb,

仲有間 協康會 check IQ $600.-
其實出黎既result有無分別架呢?... 我都想知 ??

honeybbb 寫道:
想請教各位, 間間收費唔同, 有d 成$8000, whole person 單單智力評估 $3600 明日棟樑最平$200, 咁其實出黎既result有無分別架呢? thanks

請大家小心問清楚所做的測驗是哪一種,負責做的又是否認可的臨床心理學家/教育心理學家。

醒目開學勳章

mmak

我都好明白你感受 , 我又係得一個女, 而家 4 歲 4 個月, 佢太活躍, 我地兩公婆, 教佢已經去到筋皮力盡既地步, 佢不停咁走黎走去, 攪呢樣攪個樣, 無時停 , 成日攪對抗, 好勞氣, 我第一次做媽咪 , 都唔知點教佢好     

TobiMom,

你問下 健康院 d 姑娘... 有個 課程 叫3P "正面親子 ??" .. 唔記得個中文全名, for 教囝囡 好有效.......
但要連續4個weeks 去健康院上堂 !! ... 同 supper nanny 教o既方法差不多..

但我隻囡 好盅惑.... 見招拆招, 我要靈活運用d 3P 方法 先對付到佢 !!

TobiMom 寫道:
mmak

我都好明白你感受 , 我又係得一個女, 而家 4 歲 4 個月, 佢太活躍, 我地兩公婆, 教佢已經去到筋皮力盡既地步, 佢不停咁走黎走去, 攪呢樣攪個樣, 無時停 , 成日攪對抗, 好勞氣, 我第一次做媽咪 , 都唔知點教佢好     

you can check this web site

http://www.gifted.org.hk/

想請教下大家在IQ 測試機構, 做完測試後是否是告訴你小朋友IQ 有多少, 會吾會告知你小朋友邊樣IQ高 (例如語言), 邊樣IQ 低, 比個報告你及比意見你如何善用/發揮小朋友IQ 高那方面, 或怎樣提高小朋友IQ 低那方面議見?

兒童心理學家是會詳細分析的!

mmak 寫道:
sesimo,

請問你囡囡幾大 去做評估丫 ?? 我囡得 3歲 可以check 到嗎 ?? ...
我囡岩岩3歲, 我得一個女 第一次做媽咪 都唔知個女有問題!!... 朋友話: 佢可能係 資優 叫我帶佢去 check 下...
佢d行為有d 似 過度活躍 ... 都幾百厭 無時停, 又算聰明 學野都幾快...!!
佢e+ 仲未返學, 只返緊 playgroup (1.5歲開始返) ... 但就有幾次俾 miss 投訴 坐唔定... 唔follow instruction.. 係用手指住佢o黎講(算係鬧 o個種), 在我面前都係咁... d miss 一係就用手攬住, 唔俾佢郁... 攬足一堂, 個囡不停掙扎... !!
作為媽咪.. 我就唔係好開心 lor...

我想知 如果 check 到 真係資優, 有無得跟進.... 我擔心 個囡d 過度活躍行為會影響到佢學習... 而且都會影響到其他小朋友, 佢上堂好多時都會 倒亂... e+ join d playgroup 多數都係西人教, 問題唔算大...西人唔會 出聲, 中國人miss 就會 出聲 & 投訴....  

我覺得你應該check下個囡會唔會係ADHD過度活躍重要d...
‹ 上一主題|下一主題