用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 有什麼校車路線﹗
go

有什麼校車路線﹗

有什麼校車路線﹗

來年小女會轉讀聖羅撒幼稚園k2,請問有什麼校車路線呢﹖
請盡快回覆,謝謝幫忙﹗

Re: 有什麼校車路線﹗

基本上聖羅撒校車車隊遠近都有,只要你問校務處都可以取得。而且你大可放心在家長會時必會派發校車的資料

2008 school car fee

I am living in Ocean Shores of Tsui Kwan O.  Please send me the new car price.

冷氣褓姆車(特平街車)

將軍澳 、油塘  來往 聖羅撒 (公爵街)

為答謝大家既支持,本車隊 7 月份免費。

將軍澳線路及油塘線路 於08-09年度繼續為大家服務。

查詢電話: 60111923

查詢電郵: [email protected]

現正開始接受登記,歡迎以電話或電郵的方式查詢。

原帖由 abccheung 於 06-5-10 18:41 發表
基本上聖羅撒校車車隊遠近都有,只要你問校務處都可以取得。而且你大可放心在家長會時必會派發校車的資料

想問一吓有沒有去元朗路線的校車呀? 謝謝.

的確遠近都有,但以現時校車公司為例,你遠的話未必直接接你o架~
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

原帖由 rainrain613 於 11-4-11 12:25 發表

想問一吓有沒有去元朗路線的校車呀? 謝謝.

校車無去到元朗咁遠. 你要搵保母車勒...
我囡果時都係起屯門搭保母車返學

st rose有校車由屯門返學嗎???

如果黎緊果年仲係之前用個間中標, 建議大家係出邊搵媬母車好過 無論服務, 價錢, 時間同安全上都好好多.

咁之前果間咩公司? 6月18日家長會知未?

明年小學都會用康和校車公司,買書果日應該會有校車 counter 可以比你即場報名。

校車公司通常都會叫你即場報名,又話遲一些可能會無位云云,不過,我相信都係每條線唔同,我個女果條線就未坐滿的。

原帖由 chuyuencheung 於 11-6-8 13:59 發表
明年小學都會用康和校車公司,買書果日應該會有校車 counter 可以比你即場報名。

校車公司通常都會叫你即場報名,又話遲一些可能會無位云云,不過,我相信都係每條線唔同,我個女果條線就未坐滿的。 ...

唔係呀 ??? 仲用依間.......比錢事少, 安全事大........唉........不過都唔再昌關我事, 都係收口多d !

重續約??????????????
深水埗返太子$740 ! 九龍灣返彩虹都好似$6XX ??
對家長態度差,對學生眼啤啤,,,趕時間就推學生上車,跌到瘀左一大片要家長投訴! 校車媬姆重話唔知情??你推個喎!
校車因塞車遲到實在可體諒,但嚟到一句唔好意思都無,,,我朝早遲5分鐘,校車影都無,投訴過嘞,以後佢一夠鐘still會即走,但走左就電我"我地走左嘞"...痴線!
我之前親身見過放學上車亂到可以一條隊正喺馬路邊行去校車,另一架校車就開車,兩三個小一生on居居唔識驚,但車身同小朋友只差幾寸,,,嚇死當時門外等放學班家長呀~~~~~
有乜事同校方投訴嗎??校方道明只係會向校車公司反映,因為呢D算內部問題!
雖然來年小女已升中,但實在不吐不快,各家長自己好好考慮吧,校車公司喺校內口碑真係,,,,,,好出名吓!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

原帖由 chuyuencheung 於 11-6-8 13:59 發表

校車公司通常都會叫你即場報名,又話遲一些可能會無位云云,不過,我相信都係每條線唔同,我個女果條線就未坐滿的。 ...

我相信無條路線會full~
我女搭校車5年,呢間校車公司係由二年級時新簽約,搭4年一直忍佢,,,,今年真係忍無可忍,到六年級唔再搭!
由於佢地喺校內口碑"太好",所以搭校車學生都越嚟越少! 大多數都係低年級生為主!

原帖由 cameo 於 11-6-8 18:54 發表

我相信無條路線會full~
我女搭校車5年,呢間校車公司係由二年級時新簽約,搭4年一直忍佢,,,,今年真係忍無可忍,到六年級唔再搭!
由於佢地喺校內口碑"太好",所以搭校車學生都越嚟越少! 大多數都係低年級生為主! ...

咁我好彩d, 因為我果區有褓母車, 所以搭左1個月零幾日就轉返褓母車. 校車服務差, 兜路, 多站, 對我黎講最大問題係安全問題, 亞女平日都好搭得車, 搭校車竟然嘔左幾次, 咁暈車浪法, 點上堂 ? 最大問題係我當年仲送亞女上校車, 架車個呔"令"鬆哂, 發出"哇哇聲". 我即刻打電話比校車, 佢話司機話冇問題 咁我再打電話同學校講, 佢叫我同番校車負責人講 ???  最後我就冇搭啦.
最驚典係, 當時校車個人仲話冇冇得退錢 !!! 其實我只不過係想交代比佢聽, 唔係要求退錢, 佢地d態度真係....:;pppp:
真係唔明點解仲要用佢....

原帖由 霖霖B媽咪 於 11-6-9 10:12 發表

咁我好彩d, 因為我果區有褓母車, 所以搭左1個月零幾日就轉返褓母車. 校車服務差, 兜路, 多站, 對我黎講最大問題係安全問題, 亞女平日都好搭得車, 搭校車竟然嘔左幾次, 咁暈車浪法, 點上堂 ? 最大問題係我當年仲送 ...

我問過我o個位無媬姆車,我無得揀,,,,
原訂打算六年級照坐校車(因我地交通不便),但五年級學期尾6月頭先交$9XX車費(佢強迫要交埋七月,但根本7月無乜機會坐校車,好似係坐兩日),呢頭交左$9XX,佢6月中再派要我交新一年9月車費$740留位,我無留意通告,個女當日只交回條俾校車媬姆,,,,點知俾另一個同車同學及家長見到(同我講),媬姆用勁差眼神+態度到我個女,話佢交回條無交錢......我嬲到即時決定唔再坐校車嘞,,,我就算"交漏錢",講緊幾個月後的留位費,做乜要我個女受氣???? 離譜!

原帖由 霖霖B媽咪 於 11-6-8 09:12 發表
如果黎緊果年仲係之前用個間中標, 建議大家係出邊搵媬母車好過 無論服務, 價錢, 時間同安全上都好好多.

換句話說, 有得選擇都唔好搭, 唔止上述一流, 司機駕駛技術亦好好, 一次沒扣好安全帶, 校車在轉彎時, 我小朋友從坐位跌了落地, 大脾及手都瘀哂  , 今年九月搬回新校, 局住又要搭番校車o

似乎我囡囡真的算很好彩,那駕校車的司機叔叔同姨姨也很好,她寧願早些起床也要每天乘校車。

而且,這車的姨姨也很細心,同車有一個四年級的姐姐,每天放學也沒有親人或家傭在下車地點接她回家,雖然她的屋苑入口保安亭離下車地點只有數十步,但是,姨姨每天也會在她下車後,目送她進入保安亭才會讓司機叔叔開車離開。

希望在新學年新校舍仍然是今年的校車叔叔和姨姨啦。

回復 2# 呀Bow 的帖子

咁不如你問下有冇褓母車啦. AGAIN, 錢事少, 安全事大. 我之前個褓母車仲可以唔收錢幫手課外活動接送呀... 而最基本, 起碼唔駛受佢氣呀 !!! 我當年既褓母車, 7月免費, 而佢就照收不特止, 仲要收多一個月做留位費.. 真係服左佢.

原帖由 霖霖B媽咪 於 11-6-10 23:36 發表
咁不如你問下有冇褓母車啦. AGAIN, 錢事少, 安全事大. 我之前個褓母車仲可以唔收錢幫手課外活動接送呀... 而最基本, 起碼唔駛受佢氣呀 !!! 我當年既褓母車, 7月免費, 而佢就照收不特止, 仲要收多一個月做留位費.. 真 ...

霖霖B媽咪, 請問能否pm我有關保母車資料, Thanks.