用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 有咩原因你會帶小朋友去評估資優~~
go

有咩原因你會帶小朋友去評估資優~~

有咩原因你會帶小朋友去評估資優~~

我自己覺得仔仔好似 係資優 都唔知帶唔帶佢去測好 (因為好似好貴咁    )   
JOY

Re: 有咩原因你會帶小朋友去評估資優~~

你覺 得有問題時,就會帶佢去check的,你仲諗緊既話,就即係無問題架啦

JOY_JOY 寫道:
我自己覺得仔仔好似 係資優 都唔知帶唔帶佢去測好 (因為好似好貴咁    )   

我個仔四歲幾學琴,個教琴老師唔記得上完第一定第二堂便向我們說,試試帶個仔去check IQ,因為老師覺得佢學野好快,她以前也教過個資優的小朋友,領悟能力與小兒差不多。不單這樣,我們平時觀察兒子的領悟能力很好,但沒有與其他孩子比較,所以沒有從資優方面去想,但經教琴老師提出後,我們便待小兒達五歲的時候,CHECK CHECK佢,結果我們就當了資優兒的父母。就從那天起,我們兩公婆便收拾心情,尊心教子,真是很大付出呢!
資優兒童越早發現便越好,因為父母可在孩子的性格、習慣等方面未完全定型時作出恰當的教導,是非常重要呢!尤其在資優孩子的人際關係方面。為免孩子被他人投以特別的眼光,我們沒有告訴家人、朋友、連孩子自己都不知自己是甚麼資優。
小兒今天說,稚幼園(K3)的同學玩過三關好”屎”,他佈下”兩頭蛇”局去取勝他們也不知,每次都是他勝出。表姐仔便插咀說,每次都是你勝出,別人便不跟你玩了,有時你要”特登”輸,別人才會繼續和你玩。
學習把自己的強項去幫助別人,這就是資優兒童應該學習的功課。

冬日勳章

我相信,要令我帶小朋友去評估的原因,係因為佢情緒上的問題........

sindy 淋雨 and pigpig 
好多謝你地既意見丫 

JOY

簽名被屏蔽

wongwwcy :
我想問你帶
JOY

簽名被屏蔽

thxxx  wongwwcy   
wongwwcy 寫道:
香 港 兒 童 心 理 健 康 中 心

香港 九龍 旺角彌敦道 720號家樂樓 1104室 (地圖顯示)

電話 : 3422 9047

傳真 : 3422 9049

網上查詢 (電郵): [email protected]
JOY

如果價錢平我會去, 原因係好奇, 想知道囡囡係未資優.