用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 解答任何有關學習鋼琴的問題
樓主: Yanni
go

解答任何有關學習鋼琴的問題 [複製鏈接]

Re: 解答任何有關學習鋼琴的問題

Hi Yanni,

想請教ATCL等同大學year 1,

那LTCL又等同大學那一級呢?

約Year 2
simoomhot 寫道:
Hi Yanni,

想請教ATCL等同大學year 1,

那LTCL又等同大學那一級呢?

小朋友都愛新鮮,可能老師怕你囡囡悶,所以成日開新歌。太寬鬆或太嚴謹都唔好,或者試下keep一兩首她喜愛的歌仔細些彈。

AQMum 寫道:
想問吓, 我女6歲半, 學了3-4個月, 每次45 min, 老師每次都教她3-5首新歌仔, 雖然大部份屬小朋友熟識的兒歌類, 如Old McDonal had a farm, Mary had a little lamb之類, 但每次未練熟, 下堂又教新歌, 雖然對小朋友是較新鮮, 但會否不太好呢? 老師應該知道佢唔熟, 因我個女好 lazy, 佢喜歡學琴但不愛練琴, 有時係學完之後到下堂都未彈過, 我亦有在老師面前提過, 想問吓各位有經驗的, 老師這樣的approach大家點睇?

另, 如何提起囡囡練琴的興趣呢 ? 一般學琴多久才開始考試 ? 謝謝 !

好難講要完成甚麼,起碼彈過不同音樂時期、風格、Composer...
要繼續學,目的是甚麼?For 教學?大學修music?....
不同目的有不同地方,價錢亦一樣
lionly 寫道:
其實6至8級應該要至少要完成那些曲目呢?

我考完8級. 但想繼續學. 係邊度可以搵到好的老師?

erica:

Which Model?]
朋友自用/from誰用開?有無keep住調音?內裡有無生銹?

無影响
SOMAN2603 寫道:
我想問我的小朋友是用左寫字,對學琴是否有影響?

你仔仔能掌握就得,現在學成點?
Jayce 寫道:

Hi Yanni,

我想問下我仔仔都是單對單在琴行學我,他是用John Thompson的書!是否不好呢?

Jayce

Yanni,

請問sonatina album是幾級彈的琴書, 本書好似幾難咁, 曲又長, 不過就幾好聽, 我囝囝剛考完3級而家彈緊 Bach(first lessons), cernzy 599, children pieces, romantic pieces, alfred level 4, 是否一般都彈這些書呢? 請指教 ! Thanks.

carrierogerian  

DEAR YANNI
想請教八級之後再進修,有甚麼門徑? 可否以目標為1)教師 2)流行即興演奏 提一點建議, 你之前提及的LTCL,ATCL,目標是甚麼?

Sonatina album由四級彈至六、七級都可。
你用緊既書一般都差唔多。
carrierogerian 寫道:
Yanni,

請問sonatina album是幾級彈的琴書, 本書好似幾難咁, 曲又長, 不過就幾好聽, 我囝囝剛考完3級而家彈緊 Bach(first lessons), cernzy 599, children pieces, romantic pieces, alfred level 4, 是否一般都彈這些書呢? 請指教 ! Thanks.

carrierogerian  

考文憑都分演奏及教學。你可參考Trinity/Abrsm web site。
至於進修:1)想成為好的教師,除了本身在彈奏上要繼續進修。還要學習怎去教人,各大學校外進修有course讀。至於個別學琴(演奏文憑),收費要$500/hrs起。
2)Apa, 大學校外進修應該有。

vnice 寫道:
DEAR YANNI
想請教八級之後再進修,有甚麼門徑? 可否以目標為1)教師 2)流行即興演奏 提一點建議, 你之前提及的LTCL,ATCL,目標是甚麼?

朋友既女(初中)自用, 但到grade5, 成就吾學.
佢應該無keep住調音,
生銹?: 如果睇琴時, 是否睇到, 要否要打開邊到先見到?

thank you!
[img align=left]c:\桌面\032.JPG[/img]

想請問我小朋友學左4-5個月琴,但係d手指都係唔夠曲,成日都要提佢,轉頭又係唔記得,可以有咩辦法呢?

Dear Yanni

小兒將考5級鋼琴試, 但他的老師似乎對學生要求唔高, 只要pass就可以.有一些考試技巧老師都沒有教. 對學生彈琴也一樣沒有要求, 我覺得他的老師沒有盡責, 請問怎樣才算是一位好的鋼琴老師? 我想轉老師, 請問有沒有好介紹? 本人住在將軍澳.

Hi Yanni,
我仔仔只是剛開始學第1堂的,但我見老師是用此本書的。所以不知道效果如何?!

Yanni 寫道:
你仔仔能掌握就得,現在學成點?
[quote]
Jayce 寫道:

Hi Yanni,

我想問下我仔仔都是單對單在琴行學我,他是用John Thompson的書!是否不好呢?

Jayce
[/quote]

Hi Jayce,
你留意下仔仔認音有沒有很大困難(初學一定有少少),John Thompson開始時有些悶,因為只彈單音。

John Thompson一開始已用五線譜學音,年紀細會handle唔到。

hi Yanni,
我也覺得一開始已用五線譜學音了,真是怕他應付不了?!我是否應該看看定一點才跟老師商量?!

Yanni 寫道:
Hi Jayce,
你留意下仔仔認音有沒有很大困難(初學一定有少少),John Thompson開始時有些悶,因為只彈單音。

John Thompson一開始已用五線譜學音,年紀細會handle唔到。

其實用書係老師既個人觀點而決定,一些琴行會有內部指引,你了解下先,我怕會令老師覺得家長不信任她。
Jayce 寫道:
hi Yanni,
我也覺得一開始已用五線譜學音了,真是怕他應付不了?!我是否應該看看定一點才跟老師商量?!

[quote]
Yanni 寫道:
Hi Jayce,

[/quote]

我把玩具雞蛋給我的仔仔,就好像琴書教的一樣要他hold住;然後我把蛋拿走,換上一隻"隱形雞蛋"(即扮有蛋)要他拿住,然後彈琴。他覺得很有趣,很小心翼翼的保護那隻隱形蛋彈琴,彈完我就"狂"讚他,他表現得很開心。

當然,他不是每次都記得,但我會在他彈琴前提一提。
如果彈彈下中途唔記得維持手形,我不會馬上話他,待他彈完琴我就會好婉惜咁話,"隻蛋爆左lu!!" 他就會意識到手要提高了。

你可以試下對你的小朋友有沒有幫助

SL123 寫道:
想請問我小朋友學左4-5個月琴,但係d手指都係唔夠曲,成日都要提佢,轉頭又係唔記得,可以有咩辦法呢?

west_west,

等我試下先,唔該哂.

SL123
‹ 上一主題|下一主題