用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園及幼兒中心學費減免計算方法參考【06-07年度計劃 ...
樓主: 莎也加
go

幼稚園及幼兒中心學費減免計算方法參考【06-07年度計劃詳情已公佈】 [複製鏈接]

Re: 幼稚園及幼兒中心學費減免計算方法參考

莎也加&chan803:
唔該晒呀. 咁我想話如果我Keep住用舊制,今年n1俾小朋友讀私營既nursey. 咁你地之前話社署减學費有上限,如果間nursey係$4000學費,社署既上限係$2500,咁我一定要俾1500, 咁社署係base on$4000學費黎計定base on個$2500   咁係咪個$2500都未必可以claim盡? 我仲想問我可唔可以同時報幾間睇吓邊間個額claim得多d?

那要附加"聲明信", 或前往分區民政署進行"宣誓手續", 將你的實際家庭狀況闡明便可, 若仍有疑問亦可致電學生資助辦事處查詢.

sweetmami 寫道:
莎也加:

我沒有結過婚,所以沒有離婚證明,也沒有求助過社工,如何去找社工的推薦信??

醒目開學勳章

如果我的情況係要養2家人,而配偶一家o係大陸,咁可唔可以計呢?

當然是以上限作基數算, 但我要重申, 上限$2500只是一個假設.

你所說"claim盡"的意思是什麼?

你明白我之前所述的意思嗎----

[size=medium]補充: 所謂「家長所能負擔的數目」, 即是說, 若你入讀一間學費是$2200的幼兒中心, 你所需繳交學費是$800, 倘若你轉讀另一間幼兒中心, 學費是$2000, 你所繳費的學費依然是$800.

就當你的小朋友所入讀的幼兒園學費是$4000, 資助上限是$2500, 假使社署批核你所需要的學費金額為$800, 那麼, $800 + 差額$1500, 你所需繳付的學費即是 $2300. 任何一間私校都會是同一上限. 無論你報多少間, 社署所批核"你所需負擔的金額"亦是一樣, 唯一不同的是每間私營幼兒園的學費都不同, 上限以外的差額亦有所不同.

bb108 寫道:
莎也加&chan803:
唔該晒呀. 咁我想話如果我Keep住用舊制,今年n1俾小朋友讀私營既nursey. 咁你地之前話社署减學費有上限,如果間nursey係$4000學費,社署既上限係$2500,咁我一定要俾1500, 咁社署係base on$4000學費黎計定base on個$2500   咁係咪個$2500都未必可以claim盡? 我仲想問我可唔可以同時報幾間睇吓邊間個額claim得多d?

莎也加:

謝謝你!!
另外想問一問,單親家庭的申請時間會否較耐?

"喺大陸"的意思是"國內居民"還是"退休後在國內生活"?

kwan1981 寫道:
如果我的情況係要養2家人,而配偶一家o係大陸,咁可唔可以計呢?

不會.

sweetmami 寫道:
莎也加:

謝謝你!!
另外想問一問,單親家庭的申請時間會否較耐?

莎也加:
我想話若果上限係$2500,咁claim盡都係得$2500,係咪咁?
但係,如果社署係以上限來作basic計,咁即係有機會你申請咗都claim唔到啦?咁私營幼兒園既上限係咪同政府資助/非牟利既一樣,都係劃一上限同用個上限來計.
但係,呢個「家長所能負擔的數目」, 我唔係太明,係咪都apply在私營幼兒園裹.因為我依家可以claim到學費(托兒所),我驚若果揀讀私營幼兒園就claim 唔到呀.

若你申請得全免(100%)資助, 便可Claim儘上限.

為何"申請咗都claim唔到"?

私營和政府資助/非牟利上限都是一樣, 不過一般政府資助/非牟利幼兒園的學費都不會超過上限.

所謂「家長所能負擔的數目」, 我嘗用另一種方式向你解釋:

社署在計算時, 是以你的入息(扣除租金或供樓支出), 再按你的家庭人口, 得出"家長所能負擔的學費"

舉例, 假設上限為$2500

A幼兒中心--學費$2000
*若家長所能負擔的學費為$800, 政府直接資助A幼兒中心學費為$1200

B幼兒中心--學費$2200
*若家長所能負擔的學費為$800, 政府直接資助B幼兒中心學費為$1400

C幼兒中心--學費$2500
*若家長所能負擔的學費為$800, 政府直接資助A幼兒中心學費為$1700

即是, 無論你的子女入讀那一間的幼兒中心(學費不超出所訂上限的), 家長所能負擔的學費都會是一樣, 只不過是政府資助幼兒中心的金額有所不同.

如讀私營幼兒中心:

D幼兒中心--學費$4000
*若家長所能負擔的學費為$800, 政府直接資助D幼兒中心學費為$1700, 家長實際應向D幼兒中心繳付$2300(計算方法: $4000<幼兒中心學費>-$2500<上限>+$800<社署批出家長需繳付之學費>= $2300)

E幼兒中心--學費$4800
*若家長所能負擔的學費為$800, 政府直接資助E幼兒中心學費為$1700, 家長實際應向E幼兒中心繳付$3100(計算方法: $4800<幼兒中心學費>-$2500<上限>+$800<社署批出家長需繳付之學費>= $3100)

如你現在能合資格申請資助, 就算你轉讀私營幼兒中心一樣合資格, 只不過是你負擔會較重, 絶對不會"Claim唔到"!

bb108 寫道:
莎也加:
我想話若果上限係$2500,咁claim盡都係得$2500,係咪咁?
但係,如果社署係以上限來作basic計,咁即係有機會你申請咗都claim唔到啦?咁私營幼兒園既上限係咪同政府資助/非牟利既一樣,都係劃一上限同用個上限來計.
但係,呢個「家長所能負擔的數目」, 我唔係太明,係咪都apply在私營幼兒園裹.因為我依家可以claim到學費(托兒所),我驚若果揀讀私營幼兒園就claim 唔到呀.

我想問呀....我申請個時要有咩野証明架, 我明白計算方法係家庭總收入除家庭人數加一, 如果冇糧單咁點呢....
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

可請僱主填寫"收入證明書"CLICK

winwin815 寫道:
我想問呀....我申請個時要有咩野証明架, 我明白計算方法係家庭總收入除家庭人數加一, 如果冇糧單咁點呢....

莎也加:
唔該晒你呀,    我問咗咁多問題. 其實我仲有一個疑問 咁若我同一時間報咗幾間幼兒園(有私營有政府資助),咁私營果間我交咗留位費, 即係收咗我小朋友啦,咁政府資助果間又收咗喎,正當考慮之際,我可唔可以向社署同時申請呢兩間既資助?睇吓可以claim到幾錢學費至決定報邊間. 定係要我决定讀邊間先可向社署申請?

THANKS

莎也加 寫道:
可請僱主填寫"收入證明書"CLICK

[quote]
winwin815 寫道:
[/quote]
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

社署絶不接受家長同時申請兩份學費資助, 故你在申請前必須取捨入讀那一間.

bb108 寫道:
莎也加:
唔該晒你呀,    我問咗咁多問題. 其實我仲有一個疑問 咁若我同一時間報咗幾間幼兒園(有私營有政府資助),咁私營果間我交咗留位費, 即係收咗我小朋友啦,咁政府資助果間又收咗喎,正當考慮之際,我可唔可以向社署同時申請呢兩間既資助?睇吓可以claim到幾錢學費至決定報邊間. 定係要我决定讀邊間先可向社署申請?

你似乎還是不太明白何謂"家長所能負擔學費", 無論你選讀那一間, 你所能負擔的學費都會是一樣的, 只不過是私校要多交上限以外的差額, 所以你所想的:

bb108 寫道:
我可唔可以向社署同時申請呢兩間既資助?睇吓可以claim到幾錢學費至決定報邊間.

這是沒有必要的, 因為所"Claim"的學費不是歸你, 而是歸幼兒中心.

請問: 如果加入父母為家庭成員, 那麼父母的資產是否要計在收入內? (已退休, 但有物業)

你父母的資產不等於你的收入.

指引中, 並沒有要求申請人提交所供養的父/母的資產和物業資料:

受供養父母是指申請人╱配偶的父親及�或母親,並須符合下述規定:
a.他們沒有領取綜合社會保障援助;
b.在提交申請前的12 個月內至少有6 個月:
i他們與申請人的家庭同住;或
ii他們在申請人�配偶自置或租用的另一單位居住;或
iii他們在其自置單位或安老院居住,並由申請人�申請人的配偶提供全部生活費。

叉燒媽咪 寫道:
請問: 如果加入父母為家庭成員, 那麼父母的資產是否要計在收入內? (已退休, 但有物業)

簽名被屏蔽

不可以.

學生�兒童必須:
a.是香港居民;及

b.在教育統籌局(教統局)轄下的註冊幼稚園就讀;並年滿三歲。如未足三歲,則最少在2005年8月31日年滿兩歲八個月(即在2002年12月31日或之前出生),並在八月或九月開課的幼稚園就讀。如在2003年1月1日或以後出生,必須年滿三歲才可申請;或

c.在教統局�社會福利署(社署)轄下的註冊幼兒中心(即幼兒園及育嬰園)接受全日制託管服務。

wawawaiii 寫道:
入讀半日制幼兒中心(N1--2歲班),母親沒有工作可以申請學費減免嗎?

莎也加:
OIC.  Thank you    
‹ 上一主題|下一主題