用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園及幼兒中心學費減免計算方法參考【06-07年度計劃 ...
樓主: 莎也加
go

幼稚園及幼兒中心學費減免計算方法參考【06-07年度計劃詳情已公佈】 [複製鏈接]

我係一名單親媽, 有2個仔仔, 大仔而家已經讀緊書, 細仔係07年5月出世, 想幫仔仔報讀09年9月N1斑, 咁請問我有冇得資助呀? 如有...需要d咩資料 & 手續係點呀...thx

醒目開學勳章

我唔係太明點計

如果我家庭平均月入34,000
以家就得2個人
生埋BB之後就3個人
咁可唔可以申請?
同我應該幾時申請呀?
我7月中生BB

謝謝

醒目開學勳章

睇到明明地
我同老公收入係唔係太高
申請唔到呀?

我屋企有4 個人,老公收入唔係好多,但有屋收租,咁可唔可以申請呀,THX

如果我有1個2歲bb,1個10個月bb(而家既年齡),我同老公返工(每年收入$240,000),6299都退左休,唔知申唔申請到??

會唔會因為6299冇做野,可以睇住小朋友而唔合乎"社會需要"??其實我62連行樓梯都行唔掂,我99出去買送,62一定睇唔掂2個

如果我有1個2歲bb,1個10個月bb(而家既年齡),我同老公返工(每年收入$240,000),6299都退左休,唔知申唔申請到??

會唔會因為6299冇做野,可以睇住小朋友而唔合乎"社會需要"??其實我62連行樓梯都行唔掂,我99出去買送,62一定睇唔掂2個

可以申請呀!
而且唔會因為6299可以湊而唔比你申請!
只會因為你同你老公冇野做,可以照顧bb而唔比你申請呢!
因為6299唔算直屬喇!

4+2+1

=34285.71

應該有半免掛!

咁我冇做野得老公做野呢??
因為我都係假設搵到野到,如果真係搵唔到,就得老公一個搵錢

原帖由 龍鳳胎 於 09-3-3 16:06 發表

可以申請呀!
而且唔會因為6299可以湊而唔比你申請!
只會因為你同你老公冇野做,可以照顧bb而唔比你申請呢!
因為6299唔算直屬喇!

4+2+1

=34285.71

應該有半免掛! ...

醒目開學勳章 冬日勳章 王國長老

原帖由 crystalpui 於 09-1-30 18:31 發表
我唔係太明點計

如果我家庭平均月入34,000
以家就得2個人
生埋BB之後就3個人
咁可唔可以申請?
同我應該幾時申請呀?
我7月中生BB

謝謝

• 按『調整後家庭收入』訂定申請人學費減免資格(全免、3/4免、半免或不獲減免)的折算表如下:
  • 調整後家庭收入介乎(港元)
減免幅度
0 至 20,156全免 (100%)
20,157 至 29,3003/4 免 (75%)
29,301 至 53,829半免 (50%)
53,829 以上不獲減免

反推算:
53,829 X (3+1) = 年薪
即年薪不超過215,316
即家庭月入不可超過17,943

你哋超過差唔多double啦~
而且除非你諗住BB一出世就入嬰兒園, 否則到佢讀N班先需要考慮申請

原帖由 crystalpui 於 09-1-30 18:37 發表

睇到明明地
我同老公收入係唔係太高
申請唔到呀?

家庭收入3萬4算高O架啦

原帖由 桁桁b 於 09-2-26 22:40 發表
我屋企有4 個人,老公收入唔係好多,但有屋收租,咁可唔可以申請呀,THX

租金收入都當入息, 除非你想隱瞞

原帖由 B媽-Blue 於 09-3-5 17:39 發表
咁我冇做野得老公做野呢??
因為我都係假設搵到野到,如果真係搵唔到,就得老公一個搵錢

你話62連樓梯都行唔到嘛...
咁你嘅社會需要就係要照顧62囉~

我6299都冇做野,62有心臟病+高血壓+糖尿病
我係唔係即係有"社會需要"??

原帖由 小倩 於 09-3-10 02:03 發表

你話62連樓梯都行唔到嘛...
咁你嘅社會需要就係要照顧62囉~

原帖由 B媽-Blue 於 09-3-13 19:49 發表
我6299都冇做野,62有心臟病+高血壓+糖尿病
我係唔係即係有"社會需要"??

係呀, 你要"照顧"埋佢哋嘛!

請問如果我老公要供養一個長期唔做野的家姐(三十幾歲), 但唔同住(家姐同奶奶,妹妹住響我老公供緊的公屋, 我地自己搬出來住), 咁可唔可以計埋佢? 奶奶可以計埋?

校方要求學卷證明書 請問何處拿

我大仔2006年3月出生 有報考德信幼稚園 下午班
今年9月入學德信幼稚園
但我收到通知 除書本費 照片以外
6月初之前要繳交學卷證明書
but.....我唔知邊度拿"學卷證明書"
請有經驗的各位幫幫我
1.邊度拿學卷證明書
2.拿到證明書後 需要準備何物
3.我們一家5口(婆婆 老公 我 大仔 細仔)
   老公自從去年5月就問唔到工作 我都係家管
   請問 大仔now將就讀德信幼稚園半日班
   會符合減免資格嗎?
問左好多問題請幫幫忙 thank u a lot

如果我個囝讀N1
而我同我老公入息共$24000/月
我地同老爺奶奶分開住的
老爺奶奶已退休(佢地住自置居屋)
而我老公係獨仔,所以
一定係我地養老爺奶奶

我想問問如果我個case
有無得申請學費減免呢??

邊到可以睇到/問到更多詳細既資料呀?

如果同老爺,99住, 老爺未退休, 係咪要計埋老爺的入息呀??

幫朋友問的
請問以下是幼稚園嗎 ?
那請問幼兒園 ( 預備班) 有沒有什么可以申請減學費, 怎計算 ?

原帖由 小倩 於 09-3-10 01:56 發表

按『調整後家庭收入』訂定申請人學費減免資格(全免、3/4免、半免或不獲減免)的折算表如下:調整後家庭收入介乎(港元)減免幅度0 至 20,156全免 (100%)20,157 至 29,3003/4 免 (75%)29,301 至 53,829半免 (50%)53,8 ...
‹ 上一主題|下一主題