用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園及幼兒中心學費減免計算方法參考【06-07年度計劃 ...
樓主: 莎也加
go

幼稚園及幼兒中心學費減免計算方法參考【06-07年度計劃詳情已公佈】

Re: 幼稚園及幼兒中心學費減免計算方法參考

就讀全日制幼兒中心/幼稚園家長, 是否能獲得學費資助, 取決於家長否有「社會需要」, 所謂「社會需要」的定義, 是家長因某些原因(如:父母雙職/父或母為殘疾人士/家中有患病長者需要照顧.......等等因素), 以致幼兒在家中未能得到全日適當的照顧, 才可獲得資助, 否則一般父或母沒有工作的家庭, 會被認為是沒有需要入讀全日制幼兒中心/幼稚園, 現時教育署的資助計劃中, 所有有「社會需要」的申請, 必須遞交有關證明, 如有患病長者需要照顧, 要取得社工推薦書(由醫院的醫務社工簽發).

chan803 寫道:
oic.

-  -"
~

Missed that part on 社會需要.

But still can't understand why they need such constrain on 全日制 kinder/nursery

[quote]
莎也加 寫道:
由2005年9月開始,就讀[size=large]全日制幼稚園的學生,其家庭除要通過入息審查機制外,亦須通過[size=large]「社會需要」的審查,才可獲得全日制學費的減免額,不然,他們只可獲得半日制學費的減免額(即學生就讀幼稚園的上午班學費或非牟利幼稚園加權平均半日制學費,兩者以較低的金額為準。假如學生就讀的幼稚園並無開設半日制課程,則以非牟利幼稚園加權平均半日制學費為準)。已在2004/2005學年至2005年8月接受幼稚園學費減免計劃資助的全日制幼稚園學生,則不受此項有關「社會需要」規定的限制。

何謂[size=large]「社會需要」, 請閱覽:社會需要審查表格(CLICK)
[/quote]

+3金熱血 貢獻勳章

莎也加 ,

Off topic 少少先.

我係話唔明點解一定要有 "社會需要" 先至可以有資助去讀全日制.

我覺得就算有人係屋企睇住個小朋友, 都未必一定比佢返全日好. 既然搞得資助, 亦有入息審查機制, 點解唔比人地自己決定個小朋友係咪返全日好 D.

一般全日制非牟利政府資助既幼兒/幼稚園亦有同一金額的上限, 只不過這類學校一般學費都不會超出上限.

你亦可嘗試致電查詢, 但我不知道職員是會回答你(即時幫計算學費資助金額).

致於你希望有個預算, 如果你去年的收入及支出(供樓/租金及家庭成員人數)沒有太大改變, 相信你所負擔的學費會與現時相若, 唯一是你要轉讀私校, 故你要多付上限以外的學費, 因為社署批核資助的標準, 是計算「家長所能負擔的數目」.

bb108 寫道:
莎也加 & chan803:
OIC. Thank You
咁想問吓即係話如果係全日制非牟利or政府資助既幼兒/幼稚園,社署會全數計算資助,不設上限?
咁可唔可以打去問埋佢地大約會批個額,等可以有個預算麻

首先, 教署並沒有 “唔比人地自己決定個小朋友係咪返全日好 D”, 若你認為 “返全日好D”, 你亦可選擇返全日, 你要明白何謂「社會需要」, 這規定早已採用於社署的學費資助計劃, 以往入讀全日制幼兒中心的幼兒, 家長亦必須要合符「社會需要」才有資格申請資助, 否則亦要繳付全費.

05年9月幼兒中心和幼稚園合併後, 所有幼兒中心及幼稚園的學費資助均由教署處理(之前沿用社署資助計劃的除外), 現時教署容許家長在不符合「社會需要」的情況下, 仍可申請半日資助, 比起之前社署的規定已算優惠了. 幼稚園一向都是半日制,他們一般認為「家長沒有工作, 即有時間在家中照顧幼兒, 幼兒沒有必要讀全日」, 而至於 “返全日是否好D”, 乃是家長的取向.

這樣解釋不知你是否明白!

chan803 寫道:
莎也加 ,

Off topic 少少先.

我係話唔明點解一定要有 "社會需要" 先至可以有資助去讀全日制.

我覺得就算有人係屋企睇住個小朋友, 都未必一定比佢返全日好. 既然搞得資助, 亦有入息審查機制, 點解唔比人地自己決定個小朋友係咪返全日好 D.

補充: 所謂「家長所能負擔的數目」, 即是說, 若你入讀一間學費是$2200的幼兒中心, 你所需繳交學費是$800, 倘若你轉讀另一間幼兒中心, 學費是$2000, 你所繳費的學費依然是$800.

莎也加 寫道:
一般全日制非牟利政府資助既幼兒/幼稚園亦有同一金額的上限, 只不過這類學校一般學費都不會超出上限.

你亦可嘗試致電查詢, 但我不知道職員是會回答你(即時幫計算學費資助金額).

致於你希望有個預算, 如果你去年的收入及支出(供樓/租金及家庭成員人數)沒有太大改變, 相信你所負擔的學費會與現時相若, 唯一是你要轉讀私校, 故你要多付上限以外的學費, 因為社署批核資助的標準, 是計算「家長所能負擔的數目」.

[quote]
bb108 寫道:
莎也加 & chan803:
OIC. Thank You
咁想問吓即係話如果係全日制非牟利or政府資助既幼兒/幼稚園,社署會全數計算資助,不設上限?
咁可唔可以打去問埋佢地大約會批個額,等可以有個預算麻
[/quote]

+3金熱血 貢獻勳章

I understand this restriction.  

What I don't understand is why the govn't needs to retain such restriction.

Why can't govn't subsidize those parents who want to send their kids to whole-day nursery/kinder even if one of them is not working and their family income is low?  

Govn't has already capped the amount and there's income restriction.

Since we are not policy makers and I'm not eligible to this scheme anyway,  you could consider this as whining only.

End-of-story.

莎也加 寫道:
首先, 教署並沒有 “唔比人地自己決定個小朋友係咪返全日好 D”, 若你認為 “返全日好D”, 你亦可選擇返全日, 你要明白何謂「社會需要」, 這規定早已採用於社署的學費資助計劃, 以往入讀全日制幼兒中心的幼兒, 家長亦必須要合符「社會需要」才有資格申請資助, 否則亦要繳付全費.

05年9月幼兒中心和幼稚園合併後, 所有幼兒中心及幼稚園的學費資助均由教署處理(之前沿用社署資助計劃的除外), 現時教署容許家長在不符合「社會需要」的情況下, 仍可申請半日資助, 比起之前社署的規定已算優惠了. 幼稚園一向都是半日制,他們一般認為「家長沒有工作, 即有時間在家中照顧幼兒, 幼兒沒有必要讀全日」, 而至於 “返全日是否好D”, 乃是家長的取向.

這樣解釋不知你是否明白!

請問有冇天水圍育嬰院既資料??
我個蕾蕾(讀音囡囡)在2006年4月7日出左世喇!! 按here有我囡囡既相睇!!

我想問下減免幅度會唔會計算供樓支出and我老公進修既學費呢,thx!!

+3金熱血 貢獻勳章

ERASER 寫道:
我想問下減免幅度會唔會計算供樓支出and我老公進修既學費呢,thx!!

No.

+3金熱血 貢獻勳章

kathylin 寫道:
請問有冇天水圍育嬰院既資料??

[size=large]全港幼兒中心資料
Pease click here

醒目開學勳章

如果阿媽係大陸人,咁又點呢?唔可以找工…

唉, 咁我o岩o岩辭o左職諗住抖下先, 依家得我老公一個做o野, 咁我咪唔可以申請囉      thanks

我申請吾到, 所以要另找人湊bb, 朋友叫我試下在babykingdom找下有冇人湊bb點知一個都冇    , 不過原來這個綱好多資料

單親媽媽有工作,要比家用父母,甘算唔算係供養父母,會當我幾人家庭呢,打算囡囡出年1月插班讀n1,到時可唔可以申請學費減免???

就算母親是大陸人, 亦需要有工作, 在國內工作亦可, 國內簽發的薪金證明亦接受.

kwan1981 寫道:
如果阿媽係大陸人,咁又點呢?唔可以找工…

你的小朋友何時入學?
你何時開始沒有工作?

融融 寫道:
唉, 咁我o岩o岩辭o左職諗住抖下先, 依家得我老公一個做o野, 咁我咪唔可以申請囉      thanks

算是供養父母.

2-3人的單親家庭在計算時家庭成員人數是+1計的. 但要留意單親家庭必須提交一些文件, 如: 離婚證明或社工推薦信等.

無論何時入學, 只要合符申請資格便可申請.

sweetmami 寫道:
單親媽媽有工作,要比家用父母,甘算唔算係供養父母,會當我幾人家庭呢,打算囡囡出年1月插班讀n1,到時可唔可以申請學費減免???

莎也加,
供養父母/外父外母, 有無限係要同住&金額才可計為家庭成員呀?
入息計算方面有無邊d係可以扣減ga,例如供mpf, 供樓....等可唔可以扣減呢?
謝謝!

受供養父母是指申請人╱配偶的父親及�或母親,並須符合下述規定:

-他們沒有領取綜合社會保障援助;
-在提交申請前的12 個月內至少有6 個月:
*他們與申請人的家庭同住;或
*他們在申請人�配偶自置或租用的另一單位居住;或
*他們在其自置單位或安老院居住,並由申請人�申請人的配偶提供全部生活費。

申請人需在填報申請表上填上供養父母的資料, 亦必須於表格上的聲明圈 "是", 以確認該名受供養父母合符以上規定.

入息計算方面, 包括: 薪金, 公積金或強積金, 雙薪, 津貼, 花紅, 佣金, 解僱代通知金, 投資利潤, 贍養費, 親友給予的津助, 定期存款/般票利息, 出租物業租金....等, 而租金, 供樓支山均不能扣減.
可閱覽申請表, 初步了解所需填報之資料.-->CLICK

dolphin 寫道:
莎也加,
供養父母/外父外母, 有無限係要同住&金額才可計為家庭成員呀?
入息計算方面有無邊d係可以扣減ga,例如供mpf, 供樓....等可唔可以扣減呢?
謝謝!

莎也加:

我沒有結過婚,所以沒有離婚證明,也沒有求助過社工,如何去找社工的推薦信??