用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學校環境重要嗎?
go

學校環境重要嗎?

學校環境重要嗎?

我幫囡囡報了三間救世軍幼兒園, 原因是他有"蒙特梭利"教學法. 最近參觀過荔枝角那間, 環境局促, 地方細, 好大陣toilet味(但已見嬸嬸在清潔), 隔壁是老人服務中心. 會否其他地區救世軍幼兒園都是如此? (之前我從未參觀過幼兒園, 會否是我"yim jim"). 有無家長可以分享下. Thanks!

Re: 學校環境重要嗎?

我認為學校環境是很重要。校園大小、清潔程度、學校設施、户外操場。

妳所說的條件,那裡都沒有.

wa!!!
荔枝角個間,我係web到睇同好多幼兒學校的環境佈置差不多,好難搵到間有心儀教學法又大又新又近屋企....如不指定教學法及接送不成問題....我覺ywca紹邦最好,又新又大又有空地操場....但除非有車或住深水埗,又一村,白田...否則不方便接送,因同九龍塘mtr/kcrc,都有段路!!
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

我覺得學校一定要乾淨, 不可有異味, 小朋友氣管通常好敏感。但不需要好大或有戶外操場, 反正學校好大的話, 即是有好多學生, 幼兒階段的小朋友需要好多attention, 多學生的話, 老師可能應付不來。我參觀過一些有戶外操場的幼兒園, 由於是戶外, 好大塵, 反而不太衛生。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

Thanks all!

咁即係唔使考慮這間啦! 我"裝"過荃灣那間, 靚好多呢! 但要等2年半先有得interview.............

smallpig,

你有無留意YMCA農圃道幼兒園呀??    
他們都是採用"蒙特梭利"教學法的.      

smallpig 寫道:
我幫囡囡報了三間救世軍幼兒園, 原因是他有"蒙特梭利"教學法. 最近參觀過荔枝角那間, 環境局促, 地方細, 好大陣toilet味(但已見嬸嬸在清潔), 隔壁是老人服務中心. 會否其他地區救世軍幼兒園都是如此? (之前我從未參觀過幼兒園, 會否是我"yim jim"). 有無家長可以分享下. Thanks!