用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會荊冕堂士德幼稚園 聖公會荊冕堂士德幼稚園
樓主: chrisfungsy
go

聖公會荊冕堂士德幼稚園 [複製鏈接]

Re: 聖公會荊冕堂士德幼稚園

婥蔚媽咪

Thanks for your sharing.
My son will join this school in 2007.

婥蔚媽咪

Thanks a lot. My daughter will enrol this sep.

keep in touch.

婥蔚媽咪

如果只得15分,入仁紀機會有幾多?

15分呀~~唔知bor~~但其實20分唔難有lor~~大仔女有5分,適齡有10分加埋基督教5分埋有20分lor~~開學冇耐學校就會邀請參加ga啦~~~所以唔駛擔心~~

婥蔚媽咪

thanks

真係好多謝婥蔚媽咪比左咁多資料作參考, 對我地一班充滿疑問既家長真係好有幫助. 但經過同老公詳細考慮後, 都是決定比佢留在迦南繼續升讀 K1, 因發覺仔仔性恪不太合群, 怕他如果是用 Project approch 這方法學習, 就會做左 group 裹面座享其成的一份子, 反而弄巧反掘就弊.....你地話而家做人父母真係好艱難.....揀學校重慘過好似自己讀書咁....

IVYCHANPY
座享其成,唔會架,聽講都好多 Project 功課,
要回家同家長一起做.
請問讀邊間迦南呀?小兒讀海濱個間,好好呀.
見個個小朋友入學校時,都好開心,跳入去.
不過因為要乘校車,所以k1轉校.
迦南+校車費=荊冕堂

野免
我個仔仔都是讀緊海濱個間, 因為當時荃灣區幼兒班沒有太多選擇, 由於我仔仔暫時都是由奶奶老爺幫手湊關係, 唔知佢係蝦佢地淨真係唔鍾意返學, 有時會出現唔願返學的情況, 所以我同老公驚佢讀得唔開心才有替他轉校的想法, 而且我地一齊都覺得佢地 D 老師同主任既態度假假地....(個人睇法).
但去過荊冕堂 interview 後, 發覺佢地D老師同校長真係好有愛心同好 nice, 而且諗住小一入仁立方面好些, 但經過思前想後, 都是選返迦南, 因為佢地課程深 D, 而見佢又吸收到....況且仁立好多人都話每況愈下, 所以到時都可能比佢讀返主恩, 因為我同老公都係係果度畢業....hehe...
但始終唔讀荊冕堂, 都覺得有 D 可惜.... :

IVYCHANPY

真是有點可惜 :-|

IVYCHANPY
我就覺得迦南D老師太真,唔會見到家長就笑,
我BB讀下午班,所以中午,我盡量帶上學,
會見到老師同主任.
最開心是在門口,睇全校小朋友在校內做上課前健身操,
大家會唱中文歌,英文歌及國語歌.
見大家都好開心.
小兒有時都會話唔番學,但一到學校就飛入去.放心哪.
只有一個問題,就是老師唔會打電話比我地,
講下小朋友在學校的一切.

我想知其他既學校會唔會主動打電話比家長 ? 而且荊冕堂係咪真係大機會入仁立多些 ? 有冇家長知道仁立現在的質素呀 !
我個契仔之前就是靠人事入了仁立, 但最後讀到四年級就轉左去東涌一間一條龍既小學, 因為當時佢好似成績包尾跟不上, 但老師不但冇幫助佢, 仲採取放棄同好惡既態度, 攪到佢成個人好冇自信同自卑, 其實我個契仔好乖同好靜兼鍾意睇書架 ! 最校我朋友同學校反映完係都冇用就嬲嬲地同佢轉校, 一年後還跟升三年級既妹妹都轉走, 現在聽我朋友說他不但成續好番, 仲話讀得好開心同鍾意間學校添.... :

其實士德都唔會主動打俾家長bor~~除非有咩好特別ga啦~~都要家長自己多d同老師講ga~~佢地都好?樂意ga,盡量都配合家長~~家校合作ma~~好似有次我個女隻手有粒粒,咁放學時就主動同我媽講lor~~仲有就係一年都要見兩次家長lor~~一學期一次~~都有一張好似成績表既野俾家長睇ga~~but當然唔係成績啦~~係一d評估,列明小朋友各方面既野做得好唔好呀咁lor~~lee排個女教緊海洋生物, 主要係水母,海豚和企鵝~~前2日仲搵左個保育專家講海豚~~又教佢地愛護動物~~我覺得佢地既活動教學真係做得好好呀~~今個week佢地學左三字經,我都好驚訝,之前又諗過一首唐詩wor, 另外英文方面又有教phonics, 咁我覺得佢地係語文方面都唔係太差lor~~but識字方面就一定會少過出面個d小朋友ga啦~~但佢地就常識方面會好d lor~~無論係傳統定係活動都各有利弊既~~自己再幫下個預小朋友lor~~好似我咁,我就會自己買d練習俾佢做lor~~傳統學校既埋同佢去多d唔同地方增廣見聞lor~~每個家長都係為自己小朋友好ga啦~~至於仁立係咪差左我就唔知lu~~但我會俾小朋友考仁立or仁紀lor~~唔入lee兩間都得,主恩lor~~65網lee3間最好ga啦~~而士德同lee三間都有聯係~~so,請放心啦~~

Any more sharing???

Just want to share below for U
PM your e-mail to me if you want FREE Barney Karaoke VCD Sampler from Intercontinental Video Ltd. I will forward the e-mail to you.

請問大家知唔知通常經時開學?

大家收到7月家長會信未呀? 有關開學嘅講座, 我昨日收到喇.
好似8月尾有1個星期嘅活動周. 等佢地適應環境. 我覺得好好呀. 你地會唔會陪小朋友返呀?

yy0402200

當然會喇, 可以俾阿囡適應環境。

‹ 上一主題|下一主題