用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會荊冕堂士德幼稚園 聖公會荊冕堂士德幼稚園
樓主: chrisfungsy
go

聖公會荊冕堂士德幼稚園

Re: 聖公會荊冕堂士德幼稚園

fannyfym,

我近啲要 $40.

A1B2C3 / fannyfym,

我呢度有 van 仔 (313 - 幾蚊) 去, 如果的士就 $30 啦, 都考慮緊校車, 不過有時我會同諾諾返婆婆度訓, 會唔同地方上車, 可能都係自己帶方便D 啦

Dear all,

仔仔本來讀緊迦南 Nursery 上午班, 但他常說不想返學及要轉校, 所以現在想替他轉到荊冕堂下午班, 但始終都是擔心冇書本的問題, 有冇現在讀緊既家長比些意見, 唔該 !!  : :wink:

終於做0左註冊手續,校車都唔係好貴($150-$200)單程。
大家準備好未?

fannyfym,

5/8 第一日已註冊, 但仲未幫囡囡訂校服. 要等老公放假先訂.

我個仔一樣9月開學, 但我仍猶疑近........我始終擔心佢小學有問題, 請問有沒有人知道究竟這種教學方式可行嗎?是否真的要自己為仔仔惡補練習呢????

yucs1

yucs1

其實係報名前已經知道學校的教學方法及理念,
無論間學校課程深/淺,做家長的都會安排額外課程俾小朋友,
如果上左間課程深的幼稚園, 我地又驚佢地追唔上,淺又驚淺得滯
你話依家做家長幾慘!!

不過, 我覺得學習興趣最重要,只要個小朋友鍾意返學,覺得返學開心。

yucs1,

我都好應同 fannyfym 所講說話, 第一步最緊要小朋友開開心心返學, 第二步放學後返到屋企可以講到學校教啲物, (例如 : 唱兒歌, 教 "ABC", 同學仔叫咩名), 等小朋友返咗學一段時間, 睇到小朋友邊方面強, 邊方面弱, 先同小朋友作出調整.

fannyfym 寫道:
yucs1

其實係報名前已經知道學校的教學方法及理念,
無論間學校課程深/淺,做家長的都會安排額外課程俾小朋友,
如果上左間課程深的幼稚園, 我地又驚佢地追唔上,淺又驚淺得滯
你話依家做家長幾慘!!

不過, 我覺得學習興趣最重要,只要個小朋友鍾意返學,覺得返學開心。

Hi
我個仔會9月入讀士德K1上午班,多多指教,希望8月尾一星期陪仔返學上堂時,大家可以交流一吓啦。
佢依家讀緊海濱慧中幼稚園(幼兒班)10月至今,因士德離家較近及教學方法特別,所以選報讀士德,其實幼稚園只是學習自理、自律及群體生活的第一步,德行比一切重要,大家擔心此教學方法可能喺認字方面稍遜,但校風也很重要,也不要給自己及小朋友太大壓力,總之學習興趣根基好,佢會自行吸收、探索,到小學時才配合可能的小班教學也不定。
我就比較喜歡佢去享受幼稚園生活,多於一個受壓兒童,大家也是香港教育受害者,無謂禍延下一代。

cherrychan

Absolutely agree with you.

cherrychan 寫道:
Hi
我個仔會9月入讀士德K1上午班,多多指教,希望8月尾一星期陪仔返學上堂時,大家可以交流一吓啦。
佢依家讀緊海濱慧中幼稚園(幼兒班)10月至今,因士德離家較近及教學方法特別,所以選報讀士德,其實幼稚園只是學習自理、自律及群體生活的第一步,德行比一切重要,大家擔心此教學方法可能喺認字方面稍遜,但校風也很重要,也不要給自己及小朋友太大壓力,總之學習興趣根基好,佢會自行吸收、探索,到小學時才配合可能的小班教學也不定。
我就比較喜歡佢去享受幼稚園生活,多於一個受壓兒童,大家也是香港教育受害者,無謂禍延下一代。

請收聽以節目重溫, 希望可以增加大家的信心.

12/05/2006
主 持 : 吳 志 森 、 黃 麗 君
話 題 二 ︰ 提 升 學 前 教 學 質 素
嘉 賓 ︰
盧 慧 英   真 光 中 學 幼 稚 園 校 長   18:50

pls click below:
自 由 風 自 由 PHONE-提 升 學 前 教 學 質 素 12-5-06  6:50p.m.

Hi! 好多謝各位寶貴意見, 好開心我巳有了決定, 之前的擔心真有點無謂.......我一樣希望仔仔開開心心地上學, 所以希望一試.其實我自己也是士德畢業, 所以應該要有信心. 仔仔也會9月入讀K1上午班,一樣多多指教呀!原來8月尾有一星期陪仔仔返學上堂嗎??到時見!!!!!!!!

這個節目十分有用, 一定要聽, 很感激你的幫忙, Thank you very much!!!!!

Dear all,
以下係我代一個k.3學生媽咪講既~~~
首先 如果可以 請您代我澄清一下:
介紹濾水廠的小朋友當時不是K3 而是K2
第二 關於家長們最關心的派位和功課適應問題:
派位方面 今年幾乎所有有20分而報讀了仁紀的荊冕堂學生
都可在第一階段敲開仁紀的校門
我們留意了在仁紀張貼獲取錄名單的考生編號
是一組組分布的
士德大概有20位左右
士德之前的幾位 旁邊有小學生指是她妹妹 即是因兄姊關係必入的
再下來就是士德的20位
另外 我也看來轉讀了青衣校的舊生出現在名單上
那明顯是另一組編號
似乎 仁紀在第一輪的"抽籤" 其他學校中籤的機會極微
多半是荊冕堂的三校學生
其中士德佔多

我們對比一下麗城浸聯網上公布的錄取生編號
其中的無序
顯然與仁紀不同
如果您想女兒入仁紀
大概會投資回本

而在K3 老師會準備小一適應計劃
例如:會有類似小學家課冊的東西
讓K3小朋友練習自行寫家課冊
至於中英文 個人認為 與其強迫孩子認字
不如提高他們對追求知識的興趣
這方面荊冕堂做得不錯

邊間幼稚園看重生命成長多於知識?

我可以毫不猶疑的回答:荊冕堂士德幼稚園是其中之一。

以下是我寫給 EMB關於小女就讀學校的部分意見:

這所學校最大的優點,是其教學理念──尊重每個小朋友的個性和獨特性,以孩子的角度,包容和引導他們越過成長的每道關卡。

事例一(此事是我聽當時 K2的女兒所說):

話說班上有位女同學,個性活潑外向。有一次,她又離開座位,在課室上跳來跳去,老師的反應,並非喝令她回到座位,而是暫時加插了一個小活動──看這女同學表演跳跳技巧。女同學跳得興起,兩三下便跳出課室。表演完畢,大家拍掌,跳脫女孩便乖乖回到課室,留心聽講。

事例二

小女在K3學期初,午睡時仍有遺尿的情況。有一天,我剛有空接女兒放學,問老師女兒的表現,順道推測女兒上星期遺尿的原因。當時,女兒就在旁邊玩。新來的男老師很快作答:「她這星期已經改善,再沒有這情況了。」這時,我才意識到,自己在女兒旁強調她曾有的問題,可能失言。

後來女兒說,其他一起午睡的小朋友,都不知道她遺尿,當然也沒有嘲笑她。這情況隨著她漸長而消失,未足以成陰影,實在得感謝學校沒有要求小女表現出與她年齡相符的「應有」表現。

不過,很遺憾,很多家長對學校的默默耕耘,並不大清楚。有時,一些可以作為「賣點」的安排,如讓高年級同學自行訂定他們的學習生活時間表,校方亦只視為理所當然般去做(我個人也是某日抽空到校,為請假的女兒取功課冊,與班主任老師多聊幾句,才得知的。雖云這已是優質幼教機構頗普遍的安排,卻是我在數年前一本幼兒雜誌上看到另一家幼教機構的訪問,提及此措施,因而老遠到距家近一個小時的幼兒園上學的重要原因)。

總括而言,學校與家長的主動溝通略嫌不足……
--------------------(完)----------------------------
其實我都好鐘意士德~~佢好注重學生各方面既成長~~老師&工友又好好~~係教英文方面係一個外籍老師&一個本地老師一齊上既~~而當中我覺得最好就係佢地 教phonics~~每3個weeks到就一個topic,近排學緊動物~~~我個女話有得睇<小企鵝大長征>, 幾好,我都未睇, ha!!
另外知道左佢地大部分都入到仁紀我就好放心啦~~其實之前我都有諗過轉校,but唔係因為學校唔好,只係學費太貴jei(我個女讀全日)~~但now我就冇再諗啦~~因為我覺得值得lor~~
keep in touch!!!!!!