用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會荊冕堂士德幼稚園 聖公會荊冕堂士德幼稚園
go

聖公會荊冕堂士德幼稚園 [複製鏈接]

聖公會荊冕堂士德幼稚園

各位媽媽,

請問有冇人讀緊依間學校,可唔可以分享下好不好呢?

《聖公會荊冕堂青衣幼稚園》

《幼稚園選校全攻略》

Chris

Re: 聖公會荊冕堂士德幼稚園

我都想知,見佢地唔駛跟課本上堂,唔知上小學慣唔慣�跟唔跟到啲課程?我想囝囝學好啲英文,唔知呢間著重英文嗎?

荊冕堂士德好似有3位外籍教師, 日日有English Lesson.

Below fm 明報生活消閑

荃灣大窩口聖公會荊冕堂士德幼稚園口碑如何﹖學校以專題研習為主,沒有授課的書本,這樣對小朋友學習是否更好﹖家長鄭太

該校口碑不錯,創校於2002年,校齡頗新,用新的專題研習教學,讓孩子從網上、報章、圖書館找尋資料,編輯並製作成作品,趣味盎然。這種教學方式,做得好,孩子會終生受用,若做得不好,如一隊5人,只有兩個做,其他3個放軟手腳,坐享其成,便可能一點東西也學不到。故要看學校的師生比例及老師質素,如果師生比例低,老師質素優,則學生會得益不淺了﹗

本人曾致電荊冕堂士德他們的學生升小學跟唔跟到

我個囡囡會於今年入學,於面試時主任都簡介過校舍及課程特點,
我本身比較喜歡方案教學,因為將來對小朋友於思考能力,logical thinking及獨立性會有幫助。

於參觀校舍時見到由小朋友做的集作,覺得好利害,老師指導佢地
做出一個濾水廠,當時還有2位小朋友解釋濾水廠的運作。雖然佢地係k3學生,但表現非常之好。

當然決定讀此校時,會考慮到小一問題, (我心目中係:聖公會仁立)

Me too.....   

You prefer which one:
聖公會仁立小學 (before is AM class)
聖公會仁立紀念小學  (before is PM class)

thanks mamas~~
咁除左呢間,你地仲有咩其他心水幼稚園呢?我嘅選擇就唔多啦,因為要讀全日班.

llcathy

荊冕堂士德 full day is very expensive 每月HK$4746元 (全日制)

會否考慮幼兒園? 可考慮below:
葵青區:
基督教香港信義會天恩幼兒中心 /  救世軍梨木樹幼兒園 but 救世軍要 一出報名

荃灣區: 邊耀良幼兒園 / 仁濟醫院蔡百泰幼兒中心

係啦,咁貴唔知值唔值呢?其實我搬黎葵涌無幾耐,啲學校好定唔好完全唔知,有少少羊群心態---貴啲可能好啲?但我知又未必.你講果啲我未睇過,唔知邊間好?所以咪係度周圍問人囉.
chrisfungsy 寫道:
llcathy

荊冕堂士德 full day is very expensive 每月HK$4746元 (全日制)

會否考慮幼兒園? 可考慮below:
葵青區:
基督教香港信義會天恩幼兒中心 /  救世軍梨木樹幼兒園 but 救世軍要 一出報名

荃灣區: 邊耀良幼兒園 / 仁濟醫院蔡百泰幼兒中心

值唔值係好個人架,呢間學校係用方案教學,講真出面好多學校都話自己係用方案,但老實講唔係完全咁用LAW,但呢間就全年都係,唔錯架!!
佢好似係青衣都有一間架,仲平D!你地可以問下呀!!
迅楠bb 12月12日出世啦12/12出世時(3.3kg)/兩個月(5.4kg)/四個月(6.9kg)

青衣同士德的教學法是不一樣的. 所以是較貴.  

kwai chung estate also have campus, fee is much lower than tai woo hau.

fannyfym

Kwai Chung & Tsing Yi are totally difference to Tai Woo Hau's teaching method

Chris

llcathy

Where are you live?

I live in Tsing Yi & my son born on 5Sep06

Chris

Chris

of course i knew that. I attend interview for both KC & tai woo hau.

I do like tai woo hau campus & its teaching resource,so i choose tai woo hau even the fee is much higher.  (It's really difficult to make decision because its cost $$$$$$$ to me)

Anyway I think i 've to try, because no one know that is this good to my daughter.   

thanks fannyfym

pls keep in touch & exchange info

chris,我住葵涌村,不過葵涌那間無全日班,所以諗大窩口.
fanny,你bb幾大?幾時要讀k1?我囝囝就出年.

llcathy2004

我個囡會係今年入學,阿囡係細女,依家先夠2yr3mth
諗返佢第一次面試時都幾意外,因當時只得1yr10mth,但表現都幾好, 去年都有係葵涌村荊冕堂面試。

你準備報考邊間幼稚園?

fannyfym
請問點樣可以參觀校舍    因我都有興趣呢個學校

我都報了荊冕堂士德幼稚園, 但正掙扎選讀荊冕堂或青衣宏福幼稚園, 因為我住在青衣,宏福幼稚園較近,但價錢與荊冕堂差不多,設施似乎不及荊冕堂......但我擔心活動教學與小一涵接的問題,請問有沒有人正在荊冕堂士德幼稚園就讀可以分享經驗????????????

yucs

朋友的囡囡曾讀宏福幼稚園n1, 老師質素不夠好, 上學後, 她的囡囡竟懂得罵人.

k1轉校到聖多默幼稚園.
‹ 上一主題|下一主題