用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼兒園常見問題及有用資料
樓主: chan803
go

幼兒園常見問題及有用資料 [複製鏈接]

Re: 自問自答 - 幼兒園常見問題及有用資料

Chan803

唔該晒你呀
喇沙未係直資呀
我本身住係紅磡, 已經係屬於九龍城區
同區係咪中的機會大 d?
如果經統一派位, 需唔需要面試架?
thanks

[quote]
chan803 寫道:
vonvon,

我只係將我幫個囡 & 囝

+3金熱血 貢獻勳章

vonvon,

==> Round 1, 唔會, 只係計分 [無地區分].
==> Round 2, 我估會, 好似只可以簡三間跨區學校
==> Round 3, 可能會

==> 是不可以面試的

仲有, 去小學雜談問返 D 先行者 :wink:      

你意思係咪報任何地區都可以
if 太多人同分
就會去round 2, 計區份??

咁死啦, 我只有最基本的分數呀

chan803 寫道:
vonvon,

==> Round 1, 唔會, 只係計分 [無地區分].
==> Round 2, 我估會, 好似只可以簡三間跨區學校
==> Round 3, 可能會

==> 是不可以面試的

仲有, 去小學雜談問返 D 先行者 :wink:      

+3金熱血 貢獻勳章

vonvon,

Round 1 - 計分 , 報任何地區都可以 but you can only choose 1 school.  No additional point for living in the same area as the school.

Round 2 - luck draw.

只可以選一間?  咁我咪實死梗囉

chan803 寫道:
vonvon,

Round 1 - 計分 , 報任何地區都可以 but you can only choose 1 school.  No additional point for living in the same area as the school.

Round 2 - luck draw.

chan803:

我本身一向對香港教育制度一無所知, 直到有左個小朋友之後才會去深究一下

我對於呢個小一入學統籌的自行分配的計分方法/統一派位有好多疑問:
1. 有家屬係果間學校做/讀/讀過可以有20分, 即係朝中有人好辦事啦
2. 有同學校一樣的宗教信仰得5分, 好多人為左得多5分而為bb洗禮, 自己本身究竟係咪虔誠教徒? 為左呢5分去信教, 而並非出於真心入會的人, 我非常鄙視
3. 好多人都搬去名校網居住, 又或問人借地址報校云云. 住名校網又如何, 第一, 計分果度, 唔計你住邊, 到第一輪選校時, 個個都可以跨區選校, 到第二輪至選自己校網的學校, 選得第二輪呀, 乜名校都比人入晒啦.

我好唔明白教統局表明:
小一入學機制主要的理念是以「就近入學」為原則...
但本人認為這些計分方法以及統一派位方法, 與他們所講的主要理念已經背道而馳

你同意我的講法嗎?  如果我有什麼說錯的地方, 請糾正我

+3金熱血 貢獻勳章

Hi vonvon,

See if u hv read this before:

Click: 蘋 果 批 ~ 明 仔 小 一 入 學 記

補充少少, 第一輪只可以選一間學校, 而且第一輪只會派約一半學位.

至於你的不滿, 我是認同的, 不過亦有心無力........

chan803

謝謝你分享這篇好文章, 真是發人心醒...為香港教育制度鼓掌     

Thanks for your information and sharing.

有你這麼一個好爸爸,你的孩子真幸福!!

同意哦~~
多謝你的有用資料和分享~    

TongSzeLai 寫道:
Thanks for your information and sharing.

有你這麼一個好爸爸,你的孩子真幸福!!

我想請問如果bb係12月出世, 07-08年度入學只得age1+9months入讀幼兒園ok嗎?有學校收嗎?(因大部份好似要2歲才收生)如收的話幾時要報名??     

冇學校收,因為一定要足兩歲先收得,幾時報名要視乎每間學校,通常係18個月可以報名,但最好都係打電話去你想讀既學校去問一問。

+3金熱血 貢獻勳章

劉師奶,

最好現在打去問, 好多全日制學校一早已經可以報名.

不過你個 bb 要得足 兩歲 先至可以插班入讀 [如果學校有位的話]

唉, 真係慘, bb都仲未識行就要諗佢返學.....

Re: 自問自答 - 幼兒園常見問題

Thanks a lot!!

hi ! 第一次入黎傾 , 有d 野想問 , 我bb95年09月14日出生 ,下年想入幼兒園 , 現在都好頭痛  , 想問油尖旺有什麼好介紹 . 我想看一看個價錢. 

我個仔都係05年出生又住旺角,所以我都想知

My son will choose kindergarden in this year. Pls send me some useful  information to my e-mail address. Tks

[email protected]

[email protected]Thx!   

+3金熱血 貢獻勳章

Re: 幼兒園常見問題及有用資料

To those who has left his/her email address here:

chan803 寫道:

[size=xx-large]If you look carefully @ the first post, you should be able to find those data. There's no other data that needed to be email.

All have been posted here.
‹ 上一主題|下一主題