用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 名校是否都喜歡收資優學生?
樓主: hoyukmei
go

名校是否都喜歡收資優學生? [複製鏈接]

Re: 名校是否都喜歡收資優學生?

政府因為真係好嚴僅,所以先有認授性。

我都識有小朋友係因科科近乎滿分(但真係無任可情緒問題)而比學校轉介做評估,貿貿然自己想做當然唔得啦 ∼
Msma

咁"q"既! 我識既朋友都話自己仔女有成135以上,係咪而家既小朋友食既DHA奶粉令佢地叻在好多!   所以135以上都係好平常!

karen'smom 寫道:
[quote]
Msma 寫道:
老實啦 太多坊間呢d評估啦,參次水準! 好多學校係唔buy 出面個d所為評估。因為個個比錢就做得,而好多做完都會話係優資 !

政府就要排好耐,但認受性就高好多啦 !

我覺就算係資優都唔代表佢能迎合學校要求,亦唔一定讀得成績好,如間學校一見任何評估話係優資就收,反而間學校就有d奇怪啦 !  

絕對同意 , 因為我識的幾個有去做 test 都超過 135. 是不是我所識的都係資優學生 定係比咗幾千蚊而得出來的報告 , 所以我冇比我的兒女做 , 比錢佢地參加其他學術上的活動好過 不過搵學校另計 [/quote]

Msma 寫道:
政府因為真係好嚴僅,所以先有認授性。

我都識有小朋友係因科科近乎滿分(但真係無任可情緒問題)而比學校轉介做評估,貿貿然自己想做當然唔得啦 ∼

之前, 有個節目講, 如果小朋友真係科科好突出,全校老師一致認定是資優兒童 , 學校可以寫信給政府, 政府之後會評估他們的專長,  然後入讀科大的特別資優大學班, 但同時間, 佢地都要準備會考/中學課程.........佢地話都好倦架.(好似有160多個資優生, 在陪訓中)

所以, 如果妳地的小朋友真的是資優兒童, 香港政府係會特別的陪訓, 不會浪費的.

agree

依家真係呀豬呀狗都話係優資

Msma 寫道:
老實啦 太多坊間呢d評估啦,參次水準! 好多學校係唔buy 出面個d所為評估。因為個個比錢就做得,而好多做完都會話係優資 !

政府就要排好耐,但認受性就高好多啦 !

我覺就算係資優都唔代表佢能迎合學校要求,亦唔一定讀得成績好,如間學校一見任何評估話係優資就收,反而間學校就有d奇怪啦 !  

原來好成績的學生,學校可以做轉介及陪訓, 那是不是限於津校及官校呢?
至於坊間的專業測試, 我又覺得未必是這樣的差, 講到底他們都有他們的"專業操守", 而且, 要求評估的小朋友, 家長自己首先會衡量了自己的小朋友, 覺得他有可能是gifted, 才願意花幾千元去做一個評估, 而其他家長覺得小朋友相對平庸的, 也不會那麼愚蠢,願意花費去一些自己也會預計倒的測試.
願意去做的, 都有他們的potential,所以,我覺得出來的結果, 是資優的%相對就高了, 你們同意嗎?   

If the child is gifted or has some kind of talent, parents should be able to see it when they grow up gradually, can be academic, musical, or atheletic.  I think most important of all is that we should help them to develop their talents to the best.  Those IQ tests are only for references.  

hoyukmei, so which school will you choose for your son now?

唔好怪我,其實超過八成家長都覺自己小朋友係終非池中物,就算同你講覺得自己個平庸都係表面謙虛詐 !

個個父母都先會衡量,但尺度就好個人架啦,就算你問考最尾個個父母,佢內心都覺佢係讀書無天份嗟,其他方面都係資優架,不過無掛係口邊嗟 !

我覺貿然因人一句半句恭維讚美而去做坊間的評估,就真係不智啦!

太多呢d會,太多呢d醫生啦,老實我未見過去做呢d比錢評估會係評為非資優,相反真係十個識十個去做,十個都係比評優資,始終我個人覺你比得錢係 client 就真要做到有樣話你係資優嘮。

所以我只會相信政府個種,無利益衝突,真可信性高好多,亦同意好多學校都亦係咁相信 !

個個小朋友都有potential的,包括無錢去做評估 或唔覺要做評估個d。

我知咁講會有好多做過比錢評估的會好唔高興,但老實你想一想真係有幾多係比錢去做,而係比人評為非資優呢 ?

得罪晒  
Msma

醒目開學勳章

agree

Msma 寫道:
唔好怪我,其實超過八成家長都覺自己小朋友係終非池中物,就算同你講覺得自己個平庸都係表面謙虛詐 !

個個父母都先會衡量,但尺度就好個人架啦,就算你問考最尾個個父母,佢內心都覺佢係讀書無天份嗟,其他方面都係資優架,不過無掛係口邊嗟 !

我覺貿然因人一句半句恭維讚美而去做坊間的評估,就真係不智啦!

太多呢d會,太多呢d醫生啦,老實我未見過去做呢d比錢評估會係評為非資優,相反真係十個識十個去做,十個都係比評優資,始終我個人覺你比得錢係 client 就真要做到有樣話你係資優嘮。

所以我只會相信政府個種,無利益衝突,真可信性高好多,亦同意好多學校都亦係咁相信 !

個個小朋友都有potential的,包括無錢去做評估 或唔覺要做評估個d。

我知咁講會有好多做過比錢評估的會好唔高興,但老實你想一想真係有幾多係比錢去做,而係比人評為非資優呢 ?

得罪晒  

醒目開學勳章

你覺得會有家長願意承認孩子平庸嗎?

我見到的,反而是家長在迷茫時,都走去為小朋友做 assessment,尋求 "解釋" ,幾千元一個 assessment,的確係一個好大的 market。

其實,面試運氣大於一切,我唔覺得同小朋友能力有關。

hoyukmei 寫道:

而其他家長覺得小朋友相對平庸的, 也不會那麼愚蠢, 願意花費去一些自己也會預計倒的測試.

你也有你的論點, 冇錯, 在這裡發表意見的, 都有自己的立場和見解, 我們都是想知多些而自己不知的.
話說重頭, 我真的不知道去做評估而又是評估為資優的, %真的那麼高? 有沒有人可以告訴大家?
如果是是實, 那我們身為消費者的, 是否被誤導了.

是啊, 是"香港韋氏兒童智力量表"測試, 你又覺得它的認受性高嗎?你覺得是否有被那些"專家"濫用?

我都好同意你呀.......  

Msma 寫道:

得罪晒  

在一個辨識資優兒工作坊上,教育心理學家分享了這個case:

專業人士(醫生)父母帶兒子做韋氏,結果是一百左右,父母覺得唔準,拒絕比$.

教育心理學家說資優兒大概是100個有5名(Score 130 or above). 應是randomly統計,而非以上門做的cases作base.

我都好同意msma所言.

hoyukmei,
原本我都沒有打算做IQ測驗, 直到前年班主任的一番話, 她覺得小兒觀察敏銳、記憶力強、想像力豐富, 但社交方面比較弱, 建議做IQ測驗. 當我和老師看完評估報告的資料後, 便可以更加了解孩子的特質, 及去作出適當的培養及輔助!
其實不用太著眼"資優"這個字眼, 孩子在父母心目中都是聰明伶俐的, 我只求孩子能健康成長, 將來做個良好市民!       

painting 寫道:
教育心理學家說資優兒大概是100個有5名(Score 130 or above). 應是randomly統計,而非以上門做的cases作base.

而家叫資優兒, 以前叫小聰明....
100個有5名是130以上, 真係好多資優兒喎, 無咩特出, 只是多小小~小聰明.
如果真的talent child(絕世高手), 應該係萬中無一    (史提芬周的話)

醒目開學勳章 王國長老

msma
我都係有d咁覺得, 怕錢就俾左, 原來都唔recognise, 學校又唔睇, side錢side時間
不過, 當家長想考心儀學校, 咩方法都要試架啦 總之任何positive comments, 任何cert, 都要試下架啦
(家長錢就係咁易搵, 無辦法 : )

醒目開學勳章 王國長老

delete

据我所知,現時之香港韋氏兒童智力量表是根据十多年前政府舉辦一次大型统計所制定出來,我非這方面之專家,但估計,此表之制定,除了根据一些智力量度之定義外,也有参考一般香港之特有資料,所以量度孩子之IQ,以香港韋氏兒童智力量表為根据,是目前最科學可信的。

我們知道,IQ 130分以上大約佔5%。如果身邊朋友之孩子,IQ測驗結果都是資優,是否值得怀疑呢?答案是否定的。因為身邊朋友之孩子不是random sample,一般是父母怀疑孩子資優オ去test(一般孩子,只要有好的training,IQ也會有所提高)。得出正面之答案,合情合理。况且IQ包含很多方面,某方面突出,也可令IQ高分。

据我所知,私人執業之醫生和政府的醫生都是專業人士,我看不出有何理由去怀欵私人執業的。測不準,對醫生之名譽也有所損傷。

Judy,
我贊同你的說法, 比較有根據和理性化.
我又有一些數字和統計給各位參考:
根據美國的韋氏兒童智力量表,
IQ 130至140的%是 2.5% (approx.)(如果沒有記錯的話) (香港的小朋友比較聰明?有5%呢)
IQ 140或以上的是0.26%
IQ 160或以上的統稱為"天才"
‹ 上一主題|下一主題