用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 名校是否都喜歡收資優學生?
樓主: hoyukmei
go

名校是否都喜歡收資優學生? [複製鏈接]

Re: 名校是否都喜歡收資優學生?

Hi Deborah,

You can order them from Tien Dao (天道書樓).

Deborah 寫道:
gitmee,

Where I can buy the book DVD?
I have the book already.
I PM my emial to you.

Thanks.

Deborah

[quote]
gitmee 寫道:
Harry媽:

很希望你丈夫有機會讀讀 Dr. James Dobson 的 Bringing Up Boys(中文譯本《塑造好男孩》),甚至看看同名的 DVDs,因為當中非常強調爸爸對男孩子成長的影響。趁囝囝還細,及早修補彼此的關係,為時未晚也!
[/quote]
For the Lord your God goes with you; he will never leave you or forsake you. (Dt 31:6)

[quote]
Harry媽 寫道:
neighbour931,好多謝你的分享,你太太及女兒有你分擔,實在幸福。而我,很慚愧,我只有一人之力量,雖然我有丈夫,但係佢咩都唔理,只係供應我地一家的生活費,其他事千祈唔好煩佢,佢連帶個仔去公園,睇戲都唔會,佢成日話等個仔大個

今年我個仔好幸運.遇到位好的班主任. 這位老師亦聯同學校的社工一齊去上一些有關管教兒童課程. 返來學校將這套方法教俾我地一班在管教上有煩惱的家長。這位班主任已經同所有老師商議同協定點去對我個仔. 而家老師們成日俾我個仔做好多
當你走到無力繼續下去,當你感到寂寞困惱空虛 只要相信神隨時扶助你,願助你解開困惑拋開痛悲 當你跑到疲乏難再下去,當你感到疑惑說我是誰 只要相信神完全明白你,就讓你伸手接受他深愛你 別害怕他知你難受,擔當軟弱與困憂 不需再懼怕,耶穌必拯救,願你開口接受,張開你手 別害怕他知你難受,擔當軟弱與困憂,不需再懼怕 耶穌必拯救,讓你一生快樂展翅高飛,一個全新的你。

Harry媽,
好開心聽到你和囝囝得到恊助, 前面仲有一條好長既路要行, 希望一路都聽到你既好消息. 不過要記住一樣野, 要得到長遠既效果, 除左你和校方努力去改善你囝囝外, 你(和丈夫)也需要改變, 同埋過程中一定有得失, 唔好太計較細節上既問題, 要時刻緊守大方向, 持之以恆. 努力,付出唔代表一定成功,但唔努力,唔付出就一定唔成功. 你自己方面,唔好比太大壓力自己, 嘗試多點與丈夫分享自己既感受, 盡量享受過程, 不要太計較結果.
請教就真係唔敢當喇, 大家係度分享吓就無妨!
‹ 上一主題|下一主題