用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 名校是否都喜歡收資優學生?
go

名校是否都喜歡收資優學生?

我的囝囝在05/06的一年級面試中, 全軍覆沒, 頂多有一兩間學校收他排waiting list 隊, 於是去年12月我帶他去做了個韋氏兒童IQ評估,看看他的IQ水平去到那裏,是否很差, 結果他的IQ評分是144, 出乎了我的expectation.可是, 太晚了, 我再寫信去各直資及私校, 請求他們有沒有額外的學位給這些gifted child. 可是, 反應非常冷淡, 我很懷疑他們是否喜歡收資優學生?或是他們會覺得這些學生會帶來麻煩呢? 我很想知道, 在津貼學校裏, 資優學生是否屬極少數?我應否在六月放榜後, 寫信去各津校?有用嗎?想聽聽各位有經驗媽媽的意見.

Re: 名校是否都喜歡收資優學生?

hoyukmei 寫道:

我只可簡單答覆你, 如題 : [size=medium]NO

My friend's child got IQ over 150 and had very good academic result in school. He was expected to entre the so call elite Secondary school when he was in P6.  However He was rejected in the first round interview and only could get into the school at the third round (ie after central allocation).  So the result of assessment is not important in comparing with the overall performance of the child.

Today,
Thank you for your valuable information.

hoyukmei,
尋晚聽講座, 個老師話其實好多學校情願唔收gifted child, 因為好煩。家長既choice都只係比佢讀私校/國際學校。
所以去名校interview最好唔好比佢地知你做完個test, 而且係gifted child。

Hi Silvia,
情況真的這樣惡劣? 那就聽天由命吧.

silvia_ng 寫道:

尋晚聽講座, 個老師話其實好多學校情願唔收gifted child, 因為好煩。家長既choice都只係比佢讀私校/國際學校。
所以去名校interview最好唔好比佢地知你做完個test, 而且係gifted child。

Silvia_Ng,
Could u tell me which organisation held that talk?

Thanks!

我諗唔係囉,應該係名校喜歡收某方面出眾的學生。

以現時既香港教育制度來看, 資優生絕對沒有什麼特別好處, 相反資優生一般都存在著香港教育制度未能接受既性格缺憾, 而做成學習障礙. 我囡囡也曾面對同樣問題, 我太太需要付出很大的努力去栽培及抖正囡囡既性格發展, 相反, 我們並沒有因為她是資優而要求或希望佢考第一. 因為太太和我都覺得小朋友既學業成績只係短暫既成就, 性格和處事態度影響更為深遠.

neighbour931 寫道:
以現時既香港教育制度來看, 資優生絕對沒有什麼特別好處, 相反資優生一般都存在著香港教育制度未能接受既性格缺憾, 而做成學習障礙. 我囡囡也曾面對同樣問題, 我太太需要付出很大的努力去栽培及抖正囡囡既性格發展, 相反, 我們並沒有因為她是資優而要求或希望佢考第一. 因為太太和我都覺得小朋友既學業成績只係短暫既成就, 性格和處事態度影響更為深遠.

我都有同樣問題,請問你們夫婦怎樣去幫助到小朋友呢?有什麼課程或途徑,機構等可以協助呢?
當你走到無力繼續下去,當你感到寂寞困惱空虛 只要相信神隨時扶助你,願助你解開困惑拋開痛悲 當你跑到疲乏難再下去,當你感到疑惑說我是誰 只要相信神完全明白你,就讓你伸手接受他深愛你 別害怕他知你難受,擔當軟弱與困憂 不需再懼怕,耶穌必拯救,願你開口接受,張開你手 別害怕他知你難受,擔當軟弱與困憂,不需再懼怕 耶穌必拯救,讓你一生快樂展翅高飛,一個全新的你。

我們和囡囡都沒有刻意參加什麼特別課程, 因為唔想比囡囡有一種超然既感覺, 而且我覺得大部份這類課程過份渲染. 我和太太第一件事要做既係先放下資優一定比人叻這個觀念, 實際也確實如此, 以免做成雙方壓力(父母和子女). 這樣是要先改正’教練’(父母)既心態和觀念才能訓練學員(資優子女).because typing Chinese is too slow, I cannot post all the detail at once. I will post it by several reply.

資優兒其中一個較常見既問係不喜歡和別人溝通, 如果父母也沒有足夠耐性去改變這個問題, 外人就更難恊助了. 父母一定要用比平常人用更多的耐性去了解資優兒既內心想法和行徑, 建立好一個好既溝通渠道才有機會幚到他

neighbour931 我好同意你的講法,而我正面對著你所說的在管教上的問題,我個仔下個月九歲,由細到大都冇時停. 好多人都話佢唔知係咪有過度活躍症,我都擔心這點,由幼稚園到而家三年班都係出名頑皮的學生,去年更被班主任罰到冇哂自信同唔想返學. 但佢的成績好好.所有老師都話佢聰明. 最後校長同我講叫我面對呢個問題,所以由學校引見去做測試.個結果令我好放心,因為佢完全冇問題, 至於IQ就去到一百四十幾,呢個係初步的報告,因為都係三月中先做測試. 重未睇到書面報告。我冇因為佢係資優而開心,相反我擔心唔知點去改善佢態度,佢而家好唔鍾意睬人,唔尊重人.鍾意駁咀, 又
當你走到無力繼續下去,當你感到寂寞困惱空虛 只要相信神隨時扶助你,願助你解開困惑拋開痛悲 當你跑到疲乏難再下去,當你感到疑惑說我是誰 只要相信神完全明白你,就讓你伸手接受他深愛你 別害怕他知你難受,擔當軟弱與困憂 不需再懼怕,耶穌必拯救,願你開口接受,張開你手 別害怕他知你難受,擔當軟弱與困憂,不需再懼怕 耶穌必拯救,讓你一生快樂展翅高飛,一個全新的你。

Harry媽,
你好,你既問題係大部份資優兒家長所面對的, 我們亦唔例外. 我囡囡以前都有好嚴重既情緒問題, K1既時候, 操行只係得C, 可知情況如何. K1, K2都令佢個班主任好煩,唔鍾意佢, 幸好我太太並沒有因此覺得不耐煩, 相反, 太太很有耐性地經常與囡囡用唔同既方式溝通, 我太太真係花很多時間同佢傾計,而家都係, 並訓練和要求囡囡自己去解決佢自己既人際問題, 係好多日常既禮儀上我和太太要以身作則去示範給他看, 太太也番閱很多有關資優兒既書籍及個案, 負責囡囡既日常起居和訓練他的處事態度, 而我就負責佢既發展佢不同既興趣, 這樣可以分擔彼此三方既壓力(不過始終太太壓力最大), 綜合過往經驗, 面對資優兒童, 以豉勵既方式比責備好千倍, 不過有時真係不容易忍受, 所以不單孩子要訓練, 父母也不例外.

neighbour931,好多謝你的分享,你太太及女兒有你分擔,實在幸福。而我,很慚愧,我只有一人之力量,雖然我有丈夫,但係佢咩都唔理,只係供應我地一家的生活費,其他事千祈唔好煩佢,佢連帶個仔去公園,睇戲都唔會,佢成日話等個仔大個

Harry媽:

很希望你丈夫有機會讀讀 Dr. James Dobson 的 Bringing Up Boys(中文譯本《塑造好男孩》),甚至看看同名的 DVDs,因為當中非常強調爸爸對男孩子成長的影響。趁囝囝還細,及早修補彼此的關係,為時未晚也!
For the Lord your God goes with you; he will never leave you or forsake you. (Dt 31:6)

名校鍾意聽教聽話的gifted child.

如果不能conform to 學校的 rules and standard, IQ 幾高都係假.......

無奈.........

gitmee,謝謝你的意見, 如果我丈夫會花點心思和時間於家庭上, 我也不會如斯煩惱了,可惜到今天為止他都不明白他的責任所在。

Harry媽,
明天會更好!!!!!!!!!!你付出的, 將來一定有收成!!!

gitmee,

Where I can buy the book DVD?
I have the book already.
I PM my emial to you.

Thanks.

Deborah

gitmee 寫道:
Harry媽:

很希望你丈夫有機會讀讀 Dr. James Dobson 的 Bringing Up Boys(中文譯本《塑造好男孩》),甚至看看同名的 DVDs,因為當中非常強調爸爸對男孩子成長的影響。趁囝囝還細,及早修補彼此的關係,為時未晚也!
Jesus loves you :-P