用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇兩歲小朋友讀N1..初初兩星期唔喊....but after 2 wk ...
go

有冇兩歲小朋友讀N1..初初兩星期唔喊....but after 2 wks........cry a lot!!!!! [複製鏈接]

有冇兩歲小朋友讀N1..初初兩星期唔喊....but after 2 wks........cry a lot!!!!!

Any method can HELP      
01/01/2004 (2.6kg) 28/01/2004 (3.59kg) 15/03/2004 (4.9kg) 19/04/2004 (5.6kg) 61cm 12/05/2004 (6.2kg) 21/06/2004 (6.82kg) 06/07/2004 (7.2kg) 26/07/2004 (8.1kg) 26/08/2004 (8.5kg) 06/09/2004 (8.7kg) 01/11/2004 (9.1kg) 04/01/2005 (10.5kg) 22/04/2005 (11.4kg) 08/09/2005 (11.5kg)85.5cm 我而家有八隻牙牙喇!!! :lol: ~~My Baby~~[url=[img][/url]

Re: 有冇兩歲小朋友讀N1..初初兩星期唔喊....but after 2 wks........cry a lot!!!!!

dd104
有幼兒園校長講過,出現呢種情況唔需要奇怪,只因小朋友起初上學,覺得事事新奇又有得玩,加上性格唔怕醜就唔會喊。但當返左一段時期,新鮮感過去,又發覺學校生活諸多規矩,做不成在家那個小皇帝,就會開始哭鬧不願返學。

做家長當然會心痛,其實只要認同小朋友不安,但仍要堅定立場按常送小朋友返學,慢慢適應就無事。我亦有小小心得∼∼∼平日盡量減少灌輸在學校種種應有行為要小朋友遵從,以免增添壓力;每當小朋友臨上學時大吵大鬧,就唔好提返學或學校呢d字眼;又可以用分散注意力方式e.g. 你今次想媽媽抑或姐姐帶出去之類...總之就當上學只係一件平常事就已經足夠 :wink:

Re: 有冇兩歲小朋友讀N1..初初兩星期唔喊....but after 2 wks........cry a lot!!!!!

丸媽媽 寫道:
dd104
有幼兒園校長講過,出現呢種情況唔需要奇怪,只因小朋友起初上學,覺得事事新奇又有得玩,加上性格唔怕醜就唔會喊。但當返左一段時期,新鮮感過去,又發覺學校生活諸多規矩,做不成在家那個小皇帝,就會開始哭鬧不願返學。

做家長當然會心痛,其實只要認同小朋友不安,但仍要堅定立場按常送小朋友返學,慢慢適應就無事。我亦有小小心得∼∼∼平日盡量減少灌輸在學校種種應有行為要小朋友遵從,以免增添壓力;每當小朋友臨上學時大吵大鬧,就唔好提返學或學校呢d字眼;又可以用分散注意力方式e.g. 你今次想媽媽抑或姐姐帶出去之類...總之就當上學只係一件平常事就已經足夠 :wink:

你既意見好正呀    
我而家都係煩緊呢個問題,我囡囡一見到幼兒園就好開心
但我都係擔心佢返返下就唔想返
所以我都要學你咁講堅定立場,希望做到
有家庭觀念(孝順)屋企大小事情愛攬晒上身,責任心強,領悟力高,做事積極及有組織力,頭腦靈活,善於理財,(幼兒時應該不愛掉東西,愛乜野都攬住唔放),人際互動弱,要學習加強獨立自主及加強勇氣

丸媽媽,

唉!!!! 琴日唔得閒上黎 BK.......一早睇到妳既留言就好喇!!!!!.............

因為我今朝就係話比佢知......夠鐘la!!!要換衫番學 lu!!!!......佢即時大喊話唔番學     .............................
我個心真係好 'up'.............

多謝您的意見.................我一定要試下先得!!!!!
thanks a lot!!!!!!

01/01/2004 (2.6kg) 28/01/2004 (3.59kg) 15/03/2004 (4.9kg) 19/04/2004 (5.6kg) 61cm 12/05/2004 (6.2kg) 21/06/2004 (6.82kg) 06/07/2004 (7.2kg) 26/07/2004 (8.1kg) 26/08/2004 (8.5kg) 06/09/2004 (8.7kg) 01/11/2004 (9.1kg) 04/01/2005 (10.5kg) 22/04/2005 (11.4kg) 08/09/2005 (11.5kg)85.5cm 我而家有八隻牙牙喇!!! :lol: ~~My Baby~~[url=[img][/url]

dd104,
其實返學之初唔喊,到返左學之後一兩星期先開始喊係好正常,我個女當年2歲半返學頭一星期唔喊,之後就開始喊左一個月,不過我都好堅持每日帶她返學,返到學校她一定會好唔捨得我,跟手又喊,我就會好堅定咁講:"bye bye,放學媽咪會黎湊你呀!"之後就頭也不回,讓老師抱她入課室,初時佢被抱入課室都會喊多15分鐘,之後我發覺原來老師抱左佢入課室之後,佢就會收聲唔喊,所以之後都好放心俾老師抱佢入去,如是者喊足一個月,佢就收聲唔喊囉。

我個囡囡頭一星期返學都無喊,係第二星期喊,而家無野啦

我個女正是。

大概要個半月,先tune 到返學冇問題。

不過而家返了近半年n1, 逢早上返學把口就叫唔返(其實係未訓夠發脾4),到放學,就要係學校玩, 話唔返屋企喎。

Dear all mamas,
Thanks for sharing!!!!! Hope she will improve as soon as possible.

恩禧媽,

我個女讀D 班 (西瓜組) 呀!!!!!!!

dd104 寫道:
恩禧媽,

我個女讀D 班 (西瓜組) 呀!!!!!!!

dd104,
hello,而家你小朋友點呀?好d未呀?

恩禧媽,

阿女而家好D 喇!!
我早兩日問佢妳係咪有個同學仔叫焯禧......佢話有呀!!!!!!
星期六如果我兩公婆可以就到既話, 盡量唔駛佢番學, 因星期六係混合班 / D先生又可能唔同 , 阿女好似仲未慣..............

dd104,
係呀!我亞仔叫焯禧,我都有同你囡囡打招呼,佢好social呀! 今日放學時先9笑,我5點15分左右去到學校湊放學,等緊禧禧著鞋時,聽到一把女仔聲同我講:"我自己換鞋,好叻架!"一望之下原來係你囡囡,我即刻讚佢叻叻,不過當時的她,應該係留係A班班房,而唔係出黎換鞋呀! 跟住有老師發現佢走左出黎,就湊返佢入去A班班房呀!
學你話齋,我都唔鍾意俾兩隻野星期六返學,原因都係同你差唔多呀!
by the way,禧禧係蘋果組呀!

dd104你可唔可以話比我知你囡囡讀邊區學校呢?因為我成日都覺得你囡囡會唔會同我囡囡同一所學校呢? 我囡囡係在大埔英x幼兒園塈幼稚園,其實我都係覺得的,我成日都係

哈哈, 等我代答啦. dd104女女唔係響大埔讀. 響粉嶺.

小烏龜 寫道:
dd104你可唔可以話比我知你囡囡讀邊區學校呢?因為我成日都覺得你囡囡會唔會同我囡囡同一所學校呢? 我囡囡係在大埔英x幼兒園塈幼稚園,其實我都係覺得的,我成日都係

kongkong
謝謝你的代答   

小烏龜
唔駛客氣, 因為我都係八掛.BTW,想問你覺得大埔英藝點?點解你冇選安基斯? 因為我有朋友個仔仔都讀緊大埔英藝. 我同事仔仔就讀緊安基斯.

小烏龜 寫道:
kongkong
謝謝你的代答   

kongkong,
我地有位粉嶺媽咪都係俾佢囡囡係英x度讀緊n1上午班呀!

小烏龜,
我呢位粉嶺媽咪朋友個囡係同你的小朋友同校,不過就唔知同唔同班呀!

kongkong你好呀,本來我第一心選係大埔墟的聖保x,但因它冇得插班,而我第二心選係英x,因我老公的朋友個囝囝在此讀,佢係一個要求好高的人佢都話英X好好,咁我當然信佢啦 ,其實我去參觀這校時都無特別得到此校熱情款待(因為在其他討論區有家長說他們參觀時感覺不好),但我個人最怕就係D人太過熱情(有時她們的戲實在太使 ),我只係同校長講左一句說話我就決定了,我同佢講我囡囡未識大小便同非常抗拒食野,佢好很定同面帶笑容咁講你放心交比我地,就咁我比左留位費囉 ,起初我好唔喜歡她們的安排,因一早佢地同我講一個星期的適應期,但最後變為三個星期,原來全日班係要長D的,但最終我都明白佢地有她的原因,現在我囡囡晚上可以食到半碗至一碗飯了,佢以前係一啖都唔食 ,但情緒比以前波動左,可能佢還在探索中,我希望她快D適應啦,因她使我的情緒也波動 ,長篇大論之後 其實用一句可以讀完我覺得這間學校是好的

恩禧媽
你講果位媽媽係邊位? 我有時都響北區媽媽會見到你.

小烏龜
大埔既英藝好似真係幾出名.
你囡囡而家係唔係番全日? 我諗你囡囡同我個仔一樣大. 因為我仔都響1/3開始番n1了. 不過係響上水.  暫時仲係適應期, 因為都係將會番full day. 你囡囡可能響學校學習到紀律, 所以可以好乖咁食野.真係好叻呀.  
咁英藝full day要幾錢?

kongkong
我囡囡係返全日。佢已經返全日返左三個星期了,開頭老師話佢訓得痳痳地,現在好了很多,我一向對我個囡都好嚴格所以紀律方面都ok,但她很硬頸因此我決定比佢返全日等老師

小烏龜
我個仔係03年12月頭出世.  
你當初係唔係好唔放心嫁 ? 話晒都係full day.  我個囝而家仲番緊2個鐘. 我都好擔心第時佢番全日會點.

我個仔今年會轉去另一間讀 k1. 所以n1都係讀到 7月左右.你囡囡應該今年未夠年齡讀k1. 咁係唔係讀到出年9月才轉k1?
‹ 上一主題|下一主題