用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有無小朋友是年尾出生?(即K1班是細囝/細囡) ...
go

請問有無小朋友是年尾出生?(即K1班是細囝/細囡)

請問有無小朋友是年尾出生?(即K1班是細囝/細囡)

請問有無小朋友是年尾出生?(即K1班是細囝/細囡),請問小朋友學寫字是否真的比較慢?因我囡囡是細囡,她只可寫自己英文名字,中文寫唔到.好似不太能控制到自己隻手.我見年頭出生的大囝大囡同學,已經寫到好多字,(中文字)我怕囡囡跟不到,同時會否比例辛苦?希望大家可以分享吓!謝謝!
該用戶已被刪除

Re: 請問有無小朋友是年尾出生?(即K1班是細囝/細囡)

Hoiyi&YinmanBaby

Hi, 你好....我路過的, 見到你個女原來同我仔仔同年同月同日生, 我都比我仔仔今年讀K1, 唔知你女會讀邊間呢?大家分享一下吧!

該用戶已被刪除

Hoiyi&YimanBaby

我仔仔會讀創價, 我住新蒲崗, 都要搭校車ga...我都驚佢細個唔適應校園生活, 所以而家都有返下d playgroups, 希望佢見多d小朋友, 九月開學時會好d....你哩, 囡囡有無讀2歲班或遊戲班呀?
該用戶已被刪除

各位媽咪,你們好,
我個仔都係12月尾出世,都是今年讀K1,選讀了培道幼稚園,聽D家長話K1不會教窵字,所以我致選擇佢,如果跟不上就讀多一年。所以不會選D出名功課多的幼稚園。
但現在唯一一樣最擔心的是介片。佢仲未介得到,有人話男仔會遲D,請問你們的仔仔和女女介了片未呢?有什麼方法呢?
;-)

我的bb03年11月出世, 今年9月k1, 因讀幼兒園關係, 現在可以自己照顧自己, 例如, 穿鞋, 吃飯, 自行睡覺, 很喜歡聽故事,做功課, (都是學校訓練的), 當然戒了片, 大家可以考慮幼兒園, 9月亦會考慮轉k1的.

小小分享.

Hoiyi&YinmanBaby,liwoodma

我囡囡都係12月21日,不過係02年出世,佢做大女,今年才讀K1。

我B妹03年11月4日出生,E+識A-Z&one-ten,返緊playgroup,1星期2日,1.5hrX2。已戒了片,可自己 吃飯,穿鞋。我打算比今個9月佢讀K1。

my son 28 oct 2003 即K1班是細囝

我個囡都係細女, 14/11/03,今年9月入學,(大窩口荊冕堂)

焯媽媽 寫道:
我的bb03年11月出世, 今年9月k1, 因讀幼兒園關係, 現在可以自己照顧自己, 例如, 穿鞋, 吃飯, 自行睡覺, 很喜歡聽故事,做功課, (都是學校訓練的), 當然戒了片, 大家可以考慮幼兒園, 9月亦會考慮轉k1的.

小小分享.

你bb好叻呀, 我個女12月尾出世, 未識著鞋, 講野都係識少少, 咁樣係咪好難考幼兒園ga? 我今年開始比佢試下返托管, 但係因為佢好怕羞, 所以返2/3日就唔肯再返啦, 你地有冇遇到咁既情況呀?

各位媽咪,你們好,

我個仔係2002/12/30出世是細囝,現讀K1,K1不會教窵字.
但現仲未介片,有人話男仔會遲D,有什麼方法呢?

焯媽媽,
我的仔仔是03年10月出世,同你bb一樣,返幼兒園關係可以自己照顧自己,仲好有禮貌tim,未返之前(可怕的兩歲)又少說話又唔聽講,現在不知幾自律,滔滔不絕,不過戒片就仍需努力,所以返幼兒園真係幾好!
至於與大仔相比當然有差距,朋友話都是頭一兩年情況較明顯,之後要視乎小朋友的學習動機強不強,需唔需要重讀,要遲D讀K1先知
焯媽媽 寫道:

小小分享.
:

你們好:

我個女02年11月25日出世,都係細女,讀緊國際英文幼稚園幼兒班。
我個女只是晚上睡覺要用尿片,日間OK,不過我都想佢戒夜片,唔知各位媽咪有無心得?

我個女02年12月1x日出世,都係細女,讀緊國際幼稚園K1。
K1番學兩星期后已戒夜片,每晚早一.二個鐘吃奶,睡前一定上厠所.但有時玩得興奮,晚上就沒有上厠所,就煩啦 :idea:    
When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然