用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 4歲小朋友的課外活動
樓主: iwff
go

4歲小朋友的課外活動 [複製鏈接]

Re: 4歲小朋友的課外活動

SandyWu~你亞女幾歲ar 有冇表演~~ 我之前係王仁曼學... 因為要去canada就停o左~~

pm me
珠心算班好介紹@詳情@

nnfonder,

so, u mean your son attended the pth and 樂理 courses in cariatas....any more other courses there??

btw, i'm interested in the swimmin course tutor..can u pm me lee...many many thx..

any how about gym class?  where and can u pm me 2 le...
thx a lot

nnfounder,

Could u please PM the information of the swimming coach ( location,time,price) and the gym class for me as I am looking for a good coach for my girl.  Thanks a lot!

Ida

SANDYWU:

囝囝學校的同學也是一星期之內, 上很多課外活動的, 如: gym class, 水墨畫, 水彩畫, 學水, 普通話, 珠心算, ballet, 跆拳道, 攀石, 功夫, 朗誦, LCM 英語, KIDS' GALLERY O既WORKSHOP, 合唱團, PHONICS, PIANO, 書法......各式各樣, 真係"up"得出都有, 亂石投林一樣.  囝囝算係上得比較少課外活動的小朋友了.

至於你提到上咁多課外活動吸唔吸收呢個問題, 就真係要問上好多課外活動O既家長了!

個人意見 - 話明課外活動, 最緊要係小朋友ENJOY, 及家長有時間接送小朋友, 其次就考慮師資同埋同學的質素. 就算為左張CERT, 都要諗下張CERT 係唔係有認受性!

囝囝三歲學畫畫的時候, 我見到一件事, 因為當時佢係年紀最細O既小朋友, 我陪佢返學, 一入到班房, 有一位年紀較大的小朋友就話: 隻肥貓返黎喇!!  當時我就問佢: 邊個教你講D咁肉酸O既說話架.  (最陰公呢, 呢個畫班係英話教授架, 如果唔係我自己陪仔返學, 都唔知個仔一路俾人蝦), 之後, 我囝囝就話:有小朋友蝦我, 我唔鐘意畫畫喇, 咁我就算喇, 唔駛佢再返畫畫班, BUT IT DOESN'T MEAN 我會放棄, 只係我會等佢大D, 再返香港藝術學院O既畫班, 皆因佢地O既師資同學生質素會好D.

學樂理 - 樂理係學音樂O既基礎, 所以未學樂器之前, 應該學左樂理先, 連個NOTE O既STEM, HEAD & TAIL都搞唔掂O既話, 又談什麼音樂.  拍子也不準, 再學也是苦事. 到小朋友較年長, 老師會睇下小朋友的天賦較適合學邊樣樂器, 比如, 手指長的, 可以學琴, 牙齒整齊的, 可以學吹奏的樂器...因人而異吧.

學水- 點都要有D EXERCISE O既, 游水是全身的運動, 比起GYM CLASS (在陸上), 在水中的EXERCISE對筋骨的壓力較細, 亦可同時鍛鍊小朋友的心肺功能.

學普通話 - 依家人人都話"北望神洲", 大方向吧, 而我自己O既普通話真係嘛嘛地, 都係俾錢人教啦.

到5歲呢, 我想囝囝學打GOLF, 都係上D 初班, 睇下佢鐘唔鐘意啦!

成日都話要一體一藝, 唉! 對於我地呢D WORKING MOM 黎講, 真係咩時間都俾哂個小朋友呀.

各位查詢的媽咪們: 請PM 你的問題, 因為我比較少上黎睇DISCUSSION THREAD架!  

另外, 以下係一D WEBSITE, 可供各位參考
明愛中心 - 太子道西
香港藝術學院
滘西州GOLF
居天下之廣居,立天下之正位,行天下之大道;得志與民由之,不得志獨行其道;富貴不能淫,貧賤不能移,威武不能屈:此之謂大丈夫。

我個仔 3.5 歲, 我對 Little Music Mozart有興趣, 看到有關資料. 找到一間在 TST, 可惜 SAT 滿了, SUN 只有 上午, 請問你們有冇興趣自組 SUN 3.30PM 的 班? 5 個 3.5-4.5 歲小朋友就可以開班. 9 APRIL 可以安排試堂. 請看以下資料.

http://www.kenjimusik.com/programs.php

:cry:

請問有冇人有興趣呀?

Hello klphoebe,

Is "Little Music Mozart" course a playgroup or a keyboard class?  Can you give me more information?

momandchris

They are using keyboard to teach music and some activities as well.   We will practice at home using the material provided. Please check below website.

http://www.kenjimusik.com/little-music-mozart.php

I talked to Miss Chow, she is very nice.

Hello klphoebe ,

I also called her.  She gave me a detailed description of what she's going to cover.  There will be a trial lesson on April 9.  I think I would like to try it.  Will you be joining too?

Trial Lesson:
1.  christopher (momandchris)

momandchris
‹ 上一主題|下一主題