用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 4歲小朋友的課外活動
go

4歲小朋友的課外活動 [複製鏈接]

4歲小朋友的課外活動

各位媽媽 ,

我的仔仔4歲讀K1 , 上午班放學後 , 下午有時睡覺或不睡 , 平時沒有課外活動的 , 只有一星期一次去學畫畫 . 你們的小朋友平時放學後有什麼活動 ? 不如分享一下.  

Re: 4歲小朋友的課外活動

可以學下phonics, 運動, 珠心算..........很多選擇呀!

Hi iwff,

我囡課外活動有drawing, 彈琴 , 體操, 英文班.

Hi dleelm,

你好嗎 ? 你囡囡在那裡學彈琴,體操及英文班 ? 是否都係將軍澳 , 可否介紹一下 !

I am doing research for good school teaching phonics..

iwff,

我囡響惠安商場-藝詩學琴, 貪佢近, 不過都排緊新都城Tom Lee 4歲音樂班, 英文班是自組的. 體操班 ~ www.gohk.org.hk  4月有新班, 你睇睇.
你囝k1讀成點? 咁平時下午做d mud?

dleelm,

藝詩學琴學費多少?是否單對單學? 我聽朋友講柏斯琴行的兒童音樂班比通行好 , 你報了那班 ?

體操班的網址入不到 , 是什麼機構 ?

我仔仔平時下午會訓覺 , 通常由2:30訓到4:00-5:00點 ,有時可能不訓 . 所以如果有其他課外活動參加 , 佢都可以不用午睡 , 但要早些訓 .

現在仔仔只有星期六早上係新都城匯藝坊學畫畫 , 都不錯.

你囡囡平時的schedule是怎樣的 ?

我個女兒都係四歲, 現在有學琴(柏斯), 畫畫和phonices(abc pathways位於北角). 本來想佢學埋體操, 但又要工人接送.......d時間安排唔到. 我覺得佢個間phonics唔錯, 比方間的多了writing.
該用戶已被刪除

iwff

我囡又係響匯藝坊學畫畫喎,不過是星期五, 跟Miss Chan.
學琴學費$300/4堂(30min), 1對1, 不過囡囡坐唔定, 15分鐘就開始作反,  可能音樂班會適合佢年紀, 咁柏斯邊個班好呀? 你報左未? 要唔要等架?

體操班係中國香港體操總會同康文處合辦的, www.gahk.org.hk

你囝好西利, 可以訓咁耐, 我囡最多訓一個鍾, 所以唔長肉.
我囡下午無堂上就成日響屋企同工人玩, 遲些,天氣和暖就比番佢落公園玩同去圖書館.

dleelm,

我仔仔係新年停了幾堂畫班 , 現在再報星期六11:00堂係Miss Lee , 因為我想短週時可以帶佢返睇下佢上堂 , 我仔仔試過兩堂補堂係星期五3:30 , 應該同你囡囡同班 , 仔仔話Miss Chan教得不錯的.

我仔仔1月已4歲,我相信佢可以坐得定的,所以先考慮比佢讀音樂,你囡囡應該未夠4歲,坐不定是正常的.我記得柏斯有一個課程係比4歲小朋友的,全年學費大概2,500 ,一星期一堂,是小組形式學習,你可以去取課程睇下.而通利琴行好似要排期起碼半年先有位!我想仔仔先學基本音樂知識,到5歲先正式學琴都未遲,因為那時手指仔更有力的.

係阿我仔仔平時下午可以訓兩個鐘,但若出街又可以不用訓的.我仔仔有時喜歡去寶翠公園踩單車的,唔知有冇撞過你呢?

iwff ,

細女就逢星期六下午就在尖沙咀玩playgroup,我自已就覺得十分有得

醒目開學勳章

My daughter is attending:
Drawing, Tom Lee Music, Ballet, Writing and Putonghua

bighug~你係where學ballet o架... 你係tomlee學野洗ng洗排期...

iwff,

my son is 3 1/2 year old, he is now learning swimming, music and tri-lingual play group and taewando.    he loves all of them.   he still needs to take one to two hours nap in the afternoon, so except music, all other activities are either take in his school or near to our flat.   

醒目開學勳章

Yes, I registered Tom Lee when she was 3, then she started the class when she was 3 years and 9 months last year.

For ballet, she have already got Australia Jazz certificate 第一級 and will going to have 英國皇家芭蕾舞學院試coming June.  Our ballet school is also in N.T.

kayan_329 寫道:
bighug~你係where學ballet o架... 你係tomlee學野洗ng洗排期...

可唔可pmtri-lingual play group  ke 料俾我呀?  係邊度上堂, 我住沙田, 唔想山長水遠帶個女去玩1個鍾.  tks....

Jumbo,      今年暑假, 我都想帶阿囡去學游水, 但係上年實在幾單意外, 令到我有d擔心, 你pm 私人教學游水d資料俾我ar.   上堂地點, 有無得choice 架    tks.

dleelm
體操班係中國香港體操總會同康文處合辦的,
你是如何報名的,你是否會員呀??
我上次12月打電話問過他們話Full 了,叫我遲些再打去問,因為我見他們有班好近我屋企...
豬仔媽

Re: 4歲小朋友的課外活動 - DELETED BY WEBMASTER

文章已被修改 - 廣告文章
請注意:在討論區張貼廣告文章將會被封鎖帳號及IP
珠心算班好介紹@詳情@
‹ 上一主題|下一主題