用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 2級學生
樓主: chamywong
go

2級學生

該用戶已被刪除

Re: 2級學生

該用戶已被刪除

Esmond'sMom
I have a question, how can you technically do this? You have more than 1 piano so that you teach while he's still practising?
==> 我有2隻琴既, 一隻grand, 一隻upright, 學生要留堂, 就會要佢地用upright 果隻練, 仲要係大大隻放係廳, 呢招萬試萬靈       

Mrssslui
甘就睇你想自己個荷包重d, 定係想佢個荷包重d啦~~~
後生女, 唔識講$$, 正常既, 唔係做左師拉既, 邊會識精打細算 :  :

咁即係加唔加學費比佢呀?
佢唔講,係唔好意思,定係佢都冇所謂呢?你地話!
我唔開聲會唔會唔識做呀?
但冇理由我自己開聲叫佢收貴我個喎!

Mrssslui~我覺得佢叫到先加啦!! 可以慳番D錢嗎...
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

Mrssslui 寫道:
咁即係加唔加學費比佢呀?
佢唔講,係唔好意思,定係佢都冇所謂呢?你地話!
我唔開聲會唔會唔識做呀?
但冇理由我自己開聲叫佢收貴我個喎!

其實我同意Esmond's Mom咁講,如果你覺佢而家個價係低既,咪加少少囉!如果係高左的話,就唔使出聲囉!

但有時私人教授的導師,可能真係會唔好意思開聲加價架!我有幾個做補習的朋友,就係覺得唔好意思唔開聲!當然,個d家長對佢地都好好啦!

其實,作為一個導師,我本人提議你向導師要求加少少,例如每堂加$10,咁等導師有一個鼓勵,有時家長主動加價,導師感覺都幾warm架,因為你主動加價俾佢,佢會覺得你對佢既表現滿意,就算加幾少都開心架,有d鼓勵作用,咁導師都會再落力d教!

當然,你首先真係要覺得導師的表現真係令到你滿意啦!

好多謝你地既意見,等我再觀察下先!
thks.

chamywong:

你重有無時間教小朋友?我住太子,想搵老師教小女!有興趣pm我!

Hi 大頭媽媽

please check PM, thanks.

dear Esmond'sMom,

好佩服你,一個教了20年琴的老師  

我也有興趣將來全職教琴,可以分享一下嗎 ?
該用戶已被刪除

Esmond'sMom

你响邊區教呀 ?
想問下一般 grade 2 係咪學 45分鐘先夠呀
你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7
該用戶已被刪除

Oh ! I see
仲諗住叫你收埋我個仔tim
太遠 lu   
你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7

Esmond'sMom,

Thanks for your sharing.

I've been a part-time piano teacher since F.6 (approaching my 5th year teaching only). I have a full-time job now but I keep teaching, I really love leading children to the world of music and be their preacher of music. (too idealistic ?)

"progressing together with student" --- totally agree with you, I always feel my students teach me a lot too as they always inspire me for new teaching method.

Really glad to share with you