用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: bonbonyy
go

X [複製鏈接]

Re: 幼兒教育工作者的經驗分享

bonbonyy ,
原本妳出外....., 希望妳可以快d有時分享o下比o下意見la .   
small22 寫道:
bonbonyy ,

係好, o弟o左8頁都無人問元朗, 天水圍區既幼稚園, 可否介紹o下以下或者其他好見議 , 但想首選國際學校?
元朗 ---來茵
              嘉琳
              英藝
天水圍 ---- 德怡
                     激活
                     英藝
另外想問妳覺得bb需o吾需要讀幼兒班呢 ? o吾好意我太多問題tim!  麻煩o西 ! thanks !   
一天快樂得一天

bonbonyy,
Hope u have a nice trip!
I want to ask about the YMCA (TST) Int'l KG. Is this school good? I just afraid their teacher are not speaking perfect English (since I talked to the teacher and I'm hardly understand her English...)
Actually, I'm looking for a Christian KG and seems ICS is very good only too far for me. But my ideal primary school is ICQM or ICS. Which school u think is better? I just know ICQM is not very strong in their English program but ICS is very strong, sicne they all speak Englsih at school. But ICQM is strong in music...
Also, I think...(though it's too early to think of) to let my son study in UK in high school. What school u think good for it?

Hi bonbonyy,
謝謝你百忙之中為我們這班BK媽媽一些保貴意見.我想問一下,我bb現在22個月大,現在開始收集資料為他的將來鋪路.他現在A-Z全知道.而且會說簡單句子和講出50多張中文字卡的字.我覺得他學東西很快,所以想好好栽培他入男拔.想問pre-nersury:1)何文田維記,2)耀中int'l,3)學之園,哪間好?另以讀K1的話:1)St. Catherine,2)KV,3)維記,4)HK Pre-school, 哪間好?
謝謝!     

我家小兒現正就讀粉嶺五常法之幼兒班, 現在浸幼取錄他為上午生.  兩者應如何取捨呢?  五常法畢業生適應力與浸幼的比較會比下去嗎?  因為我們一家幾年後有可能會移民, 那麼我們都覺得適應力比任何事都重要.  

至於學術水平方面, 那邊又會較優勝?  

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

你好, 正當有點困擾未能解決的時候見到你的留言,實在開心興奮.  

我囡囡將於06年入讀幼稚園, 現在為此煩惱, 她本身十分好動活躍, 鬼臉多多, 實在係"冇時停". 現有三間幼稚園選擇, 不知那所會比較適合, 1)浸幼  2)何文田維多利亞  3)劍鳴, 其實我自己覺得浸幼會比較適合囡囡, 但浸幼的英文及國語時間比較少, 因為自己唔叻, 所以想學校會有多一點.  而維多利亞我想應該會比較多接觸到語言(英/國)吧.  另劍鳴是朋友推介, 而囡囡interview時亦十分投入, 但我怕該校比較難及進取型.  

盼請給點指敎, 感謝!

多謝妳先前解答我的問題, 現在再有一些問題想請教妳.

我想我個仔3歲入銅鑼灣St.paul, 但係多女仔小男仔, 會唔會有影響個仔的心理.

我個仔今年9月2歲入學, 我想問蘇淅 - 無宗教(pm)還是瑰玫崗 - 天主教(am) 好? 因為St.paul係天主教

Thanks!

Bonbonyy,

請問Fanling:

綠悠軒五常法 Vs 雍盛真理浸信會何袁惠

請問深水

Hi bonbonyy
我小朋友細仔今年K3,下年重讀K3,英語會話一般,會選傳統小學(eg.宣道、德望),應選擇那間幼稚園會比較好呢,
thank!

[quote]
bonbonyy 寫道:
Hi Maisy:
我覺得你可在住所附近選一些資助幼兒園的半日班,一來資助幼兒園質素較有保証,而半日班對幼兒來說不會太HEAVY,而2歲幼兒班可訓練幼兒的自理和社交,到了K1的時候,人便定很多,學習起來也醒很多呢!對考幼稚園很有幫助!但要有心理準備,孩子起初可能會哭得很慘,(但也有例外,上學很開心)但只要和老師合作,不要心軟,孩子很快便會適應下來,開始愉快的學校生活。Good luck!

bonbonyy,
我的女兒超級痴身+怕羞, 所以我都嘗試比佢25個月時在附近的幼兒園返2小時暫託, 但係佢間中才肯返學, 有時寧願不出街也不肯返(當然有上學的時候都時cry......冇停), 我是否應該強迫她繼續上學呢?我怕會影響她日後更加對返學恐懼, 所以任由她自願時才帶她上學, 我的做法對嗎? 如何是好?

HI bonbonyy,

Pls advise which one is the best kindergarten, my boy will get in K1 and he is very active

宏福中英文幼稚園
聖公會荊冕堂青衣幼稚園
啟思幼稚園(青衣)
保良局田家炳幼稚園
保良局曹金霖夫人幼稚園
卓思英文學校暨幼稚園(青怡分校)
康傑中英文幼稚園(青衣)
ESF Tsing Yi
海濱方方樂趣幼稚園

請問那間幼稚園會比較好呢?謝謝 !

本人居住湾仔區, 仔仔(2.5歲)正在victoria 讀英粵班-n1. 其實我一直希望仔仔可學習普通話. 但又唔想轉學校. 可以再選擇那間 playgroup 比較好呢?
另外, 你對全男全女校有甚麼看法 ? 湾仔區有那間小學會好d?  

各位家長
九龍靈糧堂幼兒園 vs 農圃道YMCA幼兒園
請問您們會如何選擇呢? 有沒有讀過該校的家長可以分享寶貴意見?
謝謝!   

請問德貞幼稚園會如何?謝謝 !

標題都取消埋,我諗冇人會再答問題架啦!!
我拿甚麼報答耶和華向我所賜的一切厚恩 。(詩篇)

Dear all,
I am very sorry about that,because I will be very busy in the coming few month.I promise that I will be back later and help everybody again.
Wish all kids have a nice school life!!   

PHmami 寫道:

標題都取消埋,我諗冇人會再答問題架啦!!
‹ 上一主題|下一主題