用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06, 禮賢 K1上午班同學媽咪會
樓主: dns
go

06, 禮賢 K1上午班同學媽咪會 [複製鏈接]

Re: 06, 禮賢 K1上午班同學媽咪會

焯媽媽,
我囝囝都係,由舊年八月返學到依家,都未停過食药,經常都有幾聲咳,咩辦法都用過,但都係唔得,睇見佢食咁多药就心痛   

Re: 禮賢 K1 有用資料請留意------01

Thanks for  K2 all Mom
Pls, Play Attantion
all  K1 Mom & Dad
以下資料只共參考:

校服篇:
提提你地,如無意外,應該都係:
逢星期一(幼兒班)運動服,二至五穿圍裙.
逢星期三(低班)運動服,一至二,四至五穿圍裙
逢星期五(高班)運動服,一至四穿圍裙.

有冬天運動衫, 有件風褸, 風褸可以唔買架!
可以提醒d新既女同學仔家長, 著褲較方便,
另外可以提你不用買雨褸, 書包會有埋雨褸,
若小朋友易惹蚊, 可準備定驅蚊物品給小朋友返學前塗上,
怕佢地花園會有蚊因為佢地成日會出花園玩架!

比個小貼士你呀,圍裙買兩件,因為每天都要穿,
運動服一星期穿一次,所以一套夠晒數.

買圍裙時買大D,到升低班時,
可以用$10換過紫色袋仔,
再升高班時,又再用$10換過綠色袋仔,
唔洗成件買過,慳番D

圍裙係跟班級個袋會唔同色,
如果係上午班係橙色, 下午班係橙白色格仔袋
仲有要自己帶茶點和水壺, 仲有濕毛巾盒!
留意番d盒同水壺要小朋友自己開到蓋到

另外學校無規定白色運動鞋和黑皮鞋,
所以穿任何款色都得,涼鞋都可以,
但一定要著襪.

Re: 禮賢 K1 有用資料請留意------02

功課篇:

幼兒班初期只係工作紙,寫下線條,
好似上學期一星期一張工作紙,
下學期一星期二張工作紙,
如果無記錯,跟住會有朗讀護照.

朗讀護照是-老師會幫小朋友揀本圖書,
然後回家由家長講比小朋友聽,
再和小朋友傾談圖書的內容,
然後用寫字、畫畫等形式將感受做在朗讀護照內.

其實每年既安排都差唔多,
八月分一個家長會,
今年九月二日係星期六,
所以應該四日先開學,
九月四日至五日K1都係上課一小時,
男仔和女仔會分開返,家長可以陪小朋友.
九月六日至八日號開始返二小時,只有小朋友,
九月十一日開始正上式上課三小時.

Re: 禮賢 K1 有用資料請留意------03

活動篇:

學校有旅行、運動會、生日會、家長會、取學習報告等,我都會請假參與.
仲有觀課、主題教學、玩水日等,學校都會搵家長回校幫手,通常都搵全職媽媽.
雖然要預備好多假期,但可以清楚佢地學習情況都係值得既.

活動方面, 一年有4次家長會, 除左第一次係開學前幾日既黃昏時間舉行之外(妳可以放工先來),
其餘3次都係星期六舉行的, 若妳星期六不用上班便very good喇~  另外會有2次放行, 1次觀課,
若妳會參加"學齡保健計劃", 一學年會有2次檢查, 上學期第1次檢查,不需家長出席, 下學期會有一次要求家長出席,時間大約半小時(預鬆了時間), 妳自己預番d假啦~

係呀! 仲有取學習報告, 一學期一次共2次, 多數會再星期5或六, 老師會派通告通知時間, but 都係半小時內搞掂!!

主題教學, 玩水都係唔會招呼其他家長, 祇有負責協作的家長, 我自己係家庭主婦,上年我我有幫手做協作, 見到一班小朋友真係好開心架! 需然之後會好倦, 但係都係值得既! 相信呢d就係老師既原動力, 實在好佩服佢地!!

Re: 禮賢 K1 有用資料請留意------04

時間表篇:

(今年)家長會在十月二十九日,通常都係
星期六舉行,所以你地可以估下大約幾時.
以往分上下午班,今年就一齊.

(今年)旅行在十一月十八日(上午班),
隔一星期就係(下午班)旅行,通常都會在
星期五舉行.

生日會就無定星期幾舉行,所以無得計.

農曆年前會有年宵日(今年)一月二十四日,
下午開始,學生和家長可以在任何時段,
(12:30至4:00)去學校玩灘位遊戲,
每個課室都有唔同遊戲玩,又可以穿唔到服裝影相,好好玩架.

(每年)8月頭會有一次家長會,應該係晚上六時左右開始,介紹學校和入課室,班主任講解上課情形及解答問題.

(每年)9月頭開學首兩天(應該係2-3號)每天返1小時,家長可以留低和小朋友一齊上課,適應學校生活.第3日開始就會返2小時,只有小朋友上課.之後正常上課時間3小時.

(今年)10月份開一次生日會9-12月份小朋友家長可以參與1小時,其它月份生日小朋友家長不用出席.

dns

好多謝你既詳細資料,好等我有心理準備,   

我想請問有無d校車資料,如荃灣線或Tel... Many thanks!!   

D資料我都係Copy K2媽咪同Holongmama及自己既對話中抄錄有用既出黎比大家參考下!
我諗LATER問下學校好D因為我地黎緊4月仲要番禮賢!到時咪清楚D!   

多謝dns的資料!!

HOLONGMAMA 寫道:
焯媽媽,
我囝囝都係,由舊年八月返學到依家,都未停過食药,經常都有幾聲咳,咩辦法都用過,但都係唔得,睇見佢食咁多药就心痛   

多D比燕窩孩子食,對身體真的很好, 我孩子亦是返學後多病了, 但最近可能適應了學校生活, 又好似無物請病假.

焯媽媽 & Holongmama:
食药太多無咩益!你們的小朋友係咪好小飲水同成日食零食?
菜同生果都食得好小的?
因為食得太飽會食滯的,一食滯好易吾多妥!
傷風無咳:通常飲多多水,多睡覺會快D好!
我姐姐佢係中醫,佢教左一D穴位比我同小朋友平日同佢地按摩下或發燒時可以散熱,無臭臭去等等穴位!
吾咁話百份百有用,但按下其實都無壞。可以當親子按摩!
可以食药小D就小D啦!有機會教下大家分享下啦!
我D小朋友都OK啦!佢地飲人奶到6-8個月大架!

dns,

thank you for your information.    

cheukshek,

校車資料我都想知呀, 我而家好擔心係等校車的地方同哥哥唔一樣, 係就真係頭都痛晒

holongmama & 焯媽媽,

小朋友病, 我估都係因為接觸小朋友多左, 比較容易亙相傳染, 應該只係佢地身體正在適應當中, 唔好太擔心, 平時比多的維他名C 佢地食, 打好個底

焯媽媽,
食燕窩真係有用嗎?一星期食幾多日呀?應該怎樣整呀?用冰糖燉會唔會驚野痰   
其實佢平時都飲好多水,又訓得多(晏覺都訓三粒鐘),我亦好少俾零食佢食,因為佢對正餐冇mug興趣,我都下令工人平時唔好俾雜糧零食佢,都唔知點解佢咁弱  

dns,
多謝你咁好心機重整咁多資料俾我哋,好詳盡,Thanks!  

HOLONGMAMA,

我奶奶把燕絲清燉不加糖, 放在雪櫃內, 隔日用瘦肉煮湯, 加一湯匙燕絲在湯上鹹食, 或平時放在熱湯中進食便可以. 份量可以夠食一個月, 每月燉一次,焯焯很喜歡食.

dns 寫道:
D資料我都係Copy K2媽咪同Holongmama及自己既對話中抄錄有用既出黎比大家參考下!
我諗LATER問下學校好D因為我地黎緊4月仲要番禮賢!到時咪清楚D!   

4月要番咩!? 唔係5月8號咩? 我都好想知道校車的資料呀!

焯媽媽,
如果買現成的燕窩,邊隻牌子靠得住呢?
[img align=left]http://www.geniusout.com.hk/big5/yanyan.JPG[/img]

leekim,

你好, 因為對即食燕窩無信心, 所以奶奶都是自己燉燕窩.

所以唔知邊隻即食好!!

焯媽媽,
多謝你的見議
每月燉一次===咁每次燉幾多份量   
夠食一個月===放咁耐得唔得架   
唔好意思,咁多問題     
焯媽媽 寫道:
HOLONGMAMA,

我奶奶把燕絲清燉不加糖, 放在雪櫃內, 隔日用瘦肉煮湯, 加一湯匙燕絲在湯上鹹食, 或平時放在熱湯中進食便可以. 份量可以夠食一個月, 每月燉一次,焯焯很喜歡食.

Re: 禮賢 K1 有用資料請留意------01

2006年禮賢K1
>>AM<<
1) Holongmama===朗朗 (荃灣) DEC,02
2) 龍柱 === 龍柱(黃大仙) Dec, 02
3) TungTungB===彤彤 (慈雲山) Feb,03
4) leekim===昕昕(太子)Oct,03
5) dns=====Mavis(美孚)Jan,03
6) 焯媽媽 =====焯焯 /男 (土瓜灣) NOV, 03
7)Chunshek===碩碩/ 男 (元朗), Mar,03
8)kllp ===== tim/boy (tsuen wan) Dec, 02
9) Sallymum === Sally (Shatin) Sep, 23

>>M<<
1) Carmanbb=== Tse kai to/boy (tuen mun)oct,03
2)tyty========= Christy/girl (Kwun Tong) May, 03
3) chingchingfather === Hoho (TKO) Dec 03.

唔知荃灣區要幾點鐘上車呢?   

HOLONGMAMA, 你好:

因為我奶奶有3個孫, 她每月約燉2兩燕窩, 分1/3給孫女, (不同住), 剩下的便由我大b和細b(焯焯)享用, (我兩個b由奶奶照顧的), 這個份量夠一個月, 而且因清燉不加糖, 放在雪櫃食一個月都不會有問題的, 因為不是我燉的, 我都不大清楚, 資料來源都是問奶奶的.

因為奶奶要照顧兩個孫, 她比我對照顧孩子更專業!!

焯媽媽

焯媽媽,
多謝你的資料    我會試吓
‹ 上一主題|下一主題