用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有沒有2手琴倉好介紹?
go

有沒有2手琴倉好介紹?

有沒有2手琴倉好介紹?

如題!  最好是有yamaha !!!

Re: 有沒有2手琴倉好介紹?

我可推廌你去"日本琴行"睇下, 店主是林先生, 做了很多年, 間鋪係大圍, 比較細同舊, 但di 琴ok, 我見林先生老老實實, di琴齡照講, 你即管比較下, 我同家姐部琴, 都是比較了很多二手琴行後決定在林先生那裡買的。

我部琴是Yamaha,  用了四年了, 一直keep得很好, 買時是完全無番新過, 琴齡12年! 二個月前陪家姐去日本琴行, 佢買了一部Kawi比啊仔用 (初學), 不過你都唔好expect好平, 要around HK$18,000,  但己係選用了較高級model了...

我真係用家咋, 唔想同佢hard sell, 不過你可親自去比較一下。當年我買琴時, 一樣行到自己都變為專家了....
總之, 買二手琴一定要問琴齡/生產地/証明書(check serial number 可知琴齡)..當然, 如果自己係外行, 最好帶一位懂彈琴的朋友/鋼琴老師去幫下耳...不過少心, 大部份老師介紹你去買琴的地方, 一定己同琴行定下policy, 會收commission, 只是你唔知...當日我的老師叫我自己買咋...買完回來, 佢話部琴很正...

Toyama 好唔好 ?  China made ?

$18xxx, reasonable or not ?  New Piano.

Thanks

cheapbombom,

你個琴是yamaha?  u1, u3?  how much??

Bo_Bo,

我部琴的model是Yamaha U10A, 係日本先至有這個model, 香港無..當年, 我用了HK$22,800去買, 有晒証書, 原裝Yahama在日本印的catalogue, 出世紙, tune琴紀錄..現在已有16年, 但keep得很新..音質比U3再好一些..

Toyoma的鋼琴要HK$18,000? 我的年代都是HK$10,000多一點, 現在在外型上upgrade所以價錢才追貼日本琴...買琴始終買大牌子如Yamaha, Kawi好...畢竟人地造琴有成百年歷史...而且, Toyoma 的音質唔ok. 原產地好像是中國。你大可以上website 一check就知, 什至是問下Sales.

究竟d model 係點分? U1, U3, U10,買琴係唔係要佢俾埋出世紙,証書等才好買.

現在買二手琴(U1 or U10A)要多少錢? 點先可以對琴0認識多些?
該用戶已被刪除

Hi Bau,

如要對Yamaha琴進一步認識,可直接向Tom Lee的Sales查詢, 或上網看看...
http://www.tomleemusic.com

U stand for upright piano...其網頁已講明, LX那款model在印尼裝鉗...U1, U3, U5, 音質越來越好, 而背板亦是U5最高, 琴的背版高, 出來的音質越好...(簡單只可以咁講..), 而U10A的model只有日本內銷..香港無得賣, 而亦是有在十多年前生產過一陣子...

若買琴係唔係要佢俾埋出世紙,証書等才好買?

二手琴的價錢怎衡量? tom lee 有無二手yamaha 琴賣? 是否一定貴過出面?

Hi Bau,

行多一些琴行, 問多一di, 用隻耳聽多di 音質, 自然會懂多一些...不要光靠Sales的說話, 買2手琴尤要少心, 尤其是琴倉, 因為大部份的Yamaha同Kawi琴, 望落好似新, 但其實已翻新過, 講你都唔信, 有些琴, 普遍都有二、三十年琴齡, 佢地mud都換晒啦, 已經面目全非... 會同你講係陳列品, 邊有咁多陳列品啊! 除非有熟人介紹先唔會比人騙...

作為家長, 我也讚成買二手琴, 首先, 你用HK$20,000買部全新琴, 除了心理上好過一些外, 全部都無好處, 因為, 1) 唔知屋企位皇帝/公主學到幾耐 2) 咁既budget, 只可以買到一部lower model的新琴, 或是次等牌子 3) 新琴落地再賣出去, 唔見一大舊 (好似新車落地咁, 二手唔見左一筆), 4) 現在的新琴, 用料無以前咁好, 以前個hammer係真係用羊仔毛來做 (黃黃地色那部份...唔係舊啊, 係好野來嫁)..音質好好多..5) 鋼琴好得意, di音係要彈番幾年先至開...新琴di聲太死板...要彈多幾年先至純...

總之, 我個人認為, 買一部二手的優質琴, 比買一部一手的水平琴好啦!

我印象之中的二手琴行, 我全部都去過, 有環X, 五x, X洲, 松板..日x琴行..青苗..歐x...坦白講, 樓那些上樓二手琴倉完全無信心!

兩年前, 我有一次陪朋友行Tom Lee, 我曾經真的見過Tom Lee有一部二手琴在賣...係一部U1 Yamaha, serial number 6字頭, 標價HK$28,000, (當然一定係Tom Lee賣出的琴), 我都奇怪問Sales點解會有2手琴, 佢話真係好間唔中咋! 個客買左幾個月, 唔彈啦 (三分鐘熱度), Tom Lee見有利可途, 咪收番囉...唔知現在仲有無!

觀塘FUMI Piano Service Co. D 二手琴唔錯架。
如果你打算or可能會賣返出去嘅話,Yamaha or Kawai are gd choice as they are famous brand. Kawai is a little bit cheaper than Yamaha cos 廣告$.
Otherwise, 其他日本牌子嘅二手琴會平D,quality is also good.
Surely, different pianos have different qualities even if the model is the same. This also happens in new pianos.
最好帶個識試琴的人together with your child。
U have to check:
1. touching - what U feel as playing the keys?
2. 音色 - 响D 並不代表好D
3. appearance - 保養得好唔好, include 內籠 e.g. strings, wood
4. pedal - function well or not?
5. usu 琴身越高,音色越靚
......
其實,除咗買之外,你可以選擇租, around $200 to $350 per month. 之後轉租為買亦有優惠。