用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請問有沒有自閉症傾向的小孩就讀私立小學的? ...
go

請問有沒有自閉症傾向的小孩就讀私立小學的? [複製鏈接]

請問有沒有自閉症傾向的小孩就讀私立小學的?

我想為我個仔選擇私立小學,但又怕學校嫌棄我個仔,有沒有一些私立學校肯接受他們呢?哪一些私校好呢?

Re: 請問有沒有自閉症傾向的小孩就讀私立小學的?

這裡有些小朋友都讀私小,你講講你個仔有乜問題,和你心儀那間,大家才可俾意見你

wewangwang,妳好!我兒有自閉症傾向,他不會傷人,也不會打自己的,但他不專注、有時又細細聲自言自語。我想知有邊間私立小學可以接受這類小朋友,老師又有愛心肯教他。什麼區域也沒有問題。直資或津校也可以,只希望他真的到有教無類的學校讀書。

iky,

你小朋友 幾歲,幾時升小一?你試試pm stellacl 和 kmwun,她們的小朋友學校支援幾好, 仲有Dr.T都熟學校,可俾意見你呀.

你講埋你住邊區,有些家長可能住同區都搵緊小學呀.
該用戶已被刪除

跑馬地'寶覺小學' is recommended by a BK mummy.

ricky&sara

我仔仔o係石鐘山讀緊小一,有需要可以傾下架!

ricky&sara 寫道:
如果你住荃灣區,可以選石鐘山,間學校做得幾好,我個仔都係自閉症傾向,o6年9月入讀這間學校。因為早期都有仔係自閉症入讀,成幾好架。最緊要這間學校接受自己小朋友。   
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

國際音樂小學唔錯, 校長及老師對學生好有愛心, 我有朋友既仔都有自閉症, 現在小三, 讀左三年很開心!
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

各位

我姨生今年小五啦,有自閉傾向而入讀主流小學,因學校肯兼收,請問計劃中學,應選邊d直資/私立/ 官津中學呢 ?

係邊樹有呢d資料呢 ?多謝各位 !
Msma
‹ 上一主題|下一主題