用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 兒童體能智力測驗服務 - 政府
樓主: dsm
go

兒童體能智力測驗服務 - 政府 [複製鏈接]

醒目開學勳章

~~DELETE

[ 本文章最後由 yan801022 於 07-8-3 12:58 編輯 ]

Please pm me... I want to know too..

Thanks
原文章由 pigpig 於 06-3-2 21:46 發表
ggiy ,
請收pm!

blueeye_dw,
請收pm & e-mail!
盧貓貓

兒童體能智力測驗服務website

http://www.dhcas.gov.hk/

In this website, you may find some useful information about this service and your child's problem.
曉昕都可解作晨曦, 我們夫婦希望曉昕的人生像 聖經說:「但義人的路好像黎明的光, 越照越明, 直到日午。」<箴言4:18> 巧楠的英名係 Hannah ( 哈拿 ) -- Sammuel 的 mother (一個向主傾心吐意的女人.)

Dear Pig Pig,

I also want the information, please PM to me, thanks!
My son is also have emotional problems, sometimes he cannot control himself well, also he is lack of concentration in his learning.  Always received complaints from his teachers or tutors.  He also attended some EQ courses already, but still have problems!

hi all,

我囝囝都有到政府既兒童體能智力測驗服務(官塘區), 因為佢自識行開始, 都成日會跌, 加上佢實在太活躍, 脾氣同情緒都唔係咁好, 於是我就搵左家庭e生寫信去排期.

我記得果時佢好似係3歲左右, 大約排左3-6個月左右先做第一次評估, 第一次時見左姑娘同e生, 佢同囝囝做左一d測試, 有智力同手腳協調既測試....經過幾次既見面後, 佢地就幫我囝囝安排左物理治療(因為囝囝大小肌肉發展得比較慢); 又幫佢轉介到聯合e院做鞋墊(扁平足); 亦幫佢轉介到早期教育中心. 不過早期教育就排得比較耐d, 佢而家先啱啱排到順利村既協康會, 上個月見左姑娘, 但重未開始上佢地既course. 不過講實話, 向政府可能時間比較長, 但勝在平, 好似轉介到協康會咁, 佢地既course收費好似係$400/50分鐘, 但而家我只係$60/月, 不過未開始, 所以我唔sure係咪一樣啦.

btw, 上星期兒童體能智力測驗服務既姑娘都有打黎幫我囝囝跟進, 佢問番我囝囝向呢一年有無咩進展, 而且佢重話e生可以幫囝囝向5歲時再做一次評估添      所以我個仔覺得如果佢地既服務都算ok嫁

Dear Daisychah,

Can you PM me the details of where you do the IQ test?
Thanks.

原文章由 daisychan 於 06-1-25 22:30 發表
Hi, Pigpig,

Just finished the IQ test with my elder daughter this afternoon. Like her sister, she is also assessed as "gifted" and the patterns of the sub-scores are very similar to those of h ...

我都好擔心我囡囡,我懷疑佢專注力不足

Pigpig,

都唔該pm比我。Thanks
[fly]唔經唔覺阿囡就快謮小一la,大個囡lu.[/fly]

Pigpig,

唔該pm比我。

Many Thanks!

好 pro wo e 度 d 人

咁多位媽咪, 我想問下,排政府的話,係咪一定要排幾個月甚至成年???

另外,只有老師同我講仔仔上堂有唔留心,佢用左專注唔到呢個TERM,仲比左D WEB SITE我,咁我係咪要帶仔仔去普通家庭醫生到,同醫生講老師提過仔仔可能專注力不足叫佢寫紙比我? 

如果醫生寫左紙,我係咪直接去兒童體能智力測驗服務中心就OK? 定係要返健康院?

我仔仔學習能力唔錯的,但上堂有時會DREAMING~ 另外, 與同學, 朋友仔相處唔到.....

而家唔知點. 去私人的話, 都唔知邊間會比較認可.

有心得媽咪可否PM我?

TKS 
‹ 上一主題|下一主題