用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 兒童體能智力測驗服務 - 政府
樓主: dsm
go

兒童體能智力測驗服務 - 政府

Re: 兒童體能智力測驗服務 - 政府

ivy..
     check pm...   
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

睡覺 寫道:
ivy..
     check pm...   

thank you , please check pm

Ivy:

若果有醫生寫的轉介信,一定會收的。我覺得既然個專家認為你個女有邊緣讀寫障礙,你就好值得帶你個女去。兒童體能智力測驗中心的心理學家對兒童的問題有專業的了解,而且經驗又多,收費便宜。最重要係如果佢地發現你個女有問題,會有follow-up。

報告唔準有好多原因。有時唔關個心理學家事。可以係小朋友唔夠合作。

講開又講,行行都有好人有壞人,私家的心理學家亦不是全部可信。或者只有行內人先知邊個好,邊個唔好。

ivytang02 寫道:
我想問有關媽咪d問題, 我女7歲上星期比"小童群益會" 姑娘(佢係讀寫障礙專家)經初步評估我女係讀寫障礙-邊緣, 佢叫我搵e生寫信再親身去"兒童體能智力測驗中心"-觀塘做全面評估, 但見你地講佢中心未必收我女, 同埋報告又吾係好準, 禁我究竟去吾去做la

可唔可以話我知, 係邊到做, 同埋點先可以做 test 呀?  thank you ar.

Utor, thank you你意見, 我係會去排期做的, 下個月開始會同大女返佢地專為有障礙小朋友而設的功課輔導班, 希望單對單之下對佢學業上有幫助

feelogsofee, 你是否問我, 你小朋友有咩問題, 因我女係讀寫障礙問題, 其他我吾知架

Dear pigpig,

唔該pm 給我, Thx a lot !

EOR

冬日勳章

eor 寫道:

唔該pm 給我, Thx a lot !

EOR

請收pm!

Please PM to me too.
Many thanks!

ivy, 我唔感肯定, 因為我個女雖然讀緊k1, 但未開始寫字, 所以未有資料參考. 只是我懷疑佢資優, 事事佢都唔合作. 什麼事佢都要駁咀, 見你地知道政府的智力測驗服務, 便問下lor. 點都好, thank you 曬.

feelogsofee,

如果冇特別原因(如懷疑讀寫障礙),政府的服務係唔會提供智能評估予懷疑資優的小朋友。你要考慮私家服務。不過,你個女仲咁細,可以遲d先考慮做唔做。

冬日勳章

Darrenma 寫道:

Please PM to me too.
Many thanks!

請收pm!

Hi, Pigpig,

Aren't you afraid that you will affect the business of Doctor?

冬日勳章

daisychan 寫道:
Hi, Pigpig,

Aren't you afraid that you will affect the business of Doctor?

daisychan,
唔會掛 話晒呢度都係自由的地方,而且我又無公開D咩野
你真係呀!好日唔見你,一見你上黎就嚇我 :tongue: 我膽小,唔嚇得ga!
一於等我低調D...低調D.....

Hello, Pigpig,

Sorry lor!

冬日勳章

daisychan,
我先無甘小氣呀!使唔使sorry完後,又 我呀?
你呢排好忙呀?我呢排忙大掃除呀!
昨日同囡囡搭地鐵,佢見到“太子”站,話係“大子”站;跟住見到“太古”站,就話係“大吉大利”站 笑到我CC下呀!當時,我即刻諗起你囡囡呀!

Pigpig,

你搞錯la, 該打個係我
我都

冬日勳章

daisychan ,
咩係全腦學習呀?抗逆力係咪係小童群益會上呀?要唔要排?

Hi, Pigpig,

[全腦學習]是講腦結構和記憶及學習的關係, 都是在灣仔小童群益會上, 報名時有位, 先到先得, 在上次一月至三月的小冊子有詳細資料   

冬日勳章

daisychan,
我都無去拎一月至三月的小冊子 你唔同呀....你囡囡大個,我囡囡細呀!好多時我老公都睇唔掂佢,所以我其實好難抽時間去上堂,所以我覺得講座比較適合我多D

daisychan 寫道:
Hi, Pigpig,

同意