用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍靈糧堂幼稚園
go

九龍靈糧堂幼稚園 [複製鏈接]

九龍靈糧堂幼稚園

請問有否家長有小朋友讀九龍靈糧堂幼稚園(星河明居)?這所幼稚園收了小兒。聽說九龍靈糧堂幼稚園辦學理念很好,但它不算出名,返而它的總校(銅鑼灣)就比較多人知。請問有無過來人可 share 一下,特別是有關學術程度、課外活動,家長支援及投考私小情況。

謝謝!

Re: 九龍靈糧堂幼稚園

九龍靈糧堂幼稚園 and 靈糧堂幼稚園(星河明居) is different.  九龍靈糧堂幼稚園 is located in kowloon city.  靈糧堂幼稚園(星河明居) is located in Diamond Hill.  I think they are belonged to different group.

係呀!  唔同機構呢!
靈糧有4間分校, 分別銅鑼灣, 馬鞍山, 鑽石山及藍田, 同九龍城果間不同.
我囝囝都被鑽石山果間取錄, 今年有成6xx人去in, 但只收得上下午班各56人@.  依家都係15 16, 我囝囝是好動型, 因有媽咪講活動教學, 可能會令小朋友更無束縛, 將來升小未必是好事.   有人可給意見嗎?

cleo,
想問你囝囝收了am or pm class?  佢幾月出世?  因我聽講大仔大女多數是am class, 而細仔細女就pm class.

Hi, all moms,

thanks for your clarification.  My son was admitted by the one in Diamond Hill. I know the one in Kln City belongs to different group.

Hi, peipeibb,

我仔仔要讀下午班,佢五月底出世,唔算細仔,不過佢申請編號5xx,重要係申請 deadline 後先交 form,我估因為咁收佢讀下午班,因大部份人會選am 囉。我應該明天會交留位費,因其他KG一係未放榜,一係未 in。你呢?

Cleo

Hi, cleo,
我囝囝之前根德園收了亦交留位費, 所以, 依家唔知交唔交留位費好?!!  因你都明兩間學校係唔同style, 而我囝囝又較好動. 同過其他媽咪傾, 佢地都話怕靈糧淺, 將來銜接小學怕追不上.

你仲有邊間心儀幼稚園?

Hi, peipeibb,

我個仔KV waiting 呀,因佢唔鍾意唱歌,之前brief 定都無用啦,in 時果然唔唱,雖然識答所有問題。聽其他媽咪講 KV train D 小朋友好 disciplined o既,而功課亦較多。如果你小朋友好動,咁你有無唸浸幼?

我最想阿仔入培正。

Cleo

CLEO,
我囝囝其實in 根德都無唱歌, 見佢唔肯唱, 我只在旁問佢一齊唱好唔好, 結果都無唱.
本來我一心想, 個囝性格好動就順其自然發展, 找些活動教學如靈糧, 浸大等. 不過就係聽讀開的媽咪講, 根德可以train到小朋友自律, 不怕上小學時追不上.  

我個仔是細仔, 今年無資格考培正. 如果唔係, 我都考培正, 起碼有小學back-up!!! :cry:

Hi peipeibb,

我個case 同你一樣,靈糧收am班,但kv收pm班, 老公想囝囝讀am而且靈糧近屋企,唔使坐校車, 但又怕課程淺,上小學會辛苦, 我自己like kv, 真係好煩惱?!

請問各位家長, 我打算幫仔仔報2006年度k.2插班(因將要由元朗搬屋至九龍), 我都有諗過報靈糧堂, 但mud原來九龍城同鑽石山果間係唔同既辦學團體咩?請指教!

Hi OoHo,

Just personal opinion, there is a big difference between these two LLC kinders (Kowloon City Vs Diamond Hill) in terms of reputation and school environment.  I went to pay the registration fee during this lunch break, I saw a lot of students in casual wear for a party. All of them were very happy.  But I also worry about the academic side will be a bit too easy.

Just for sharing!

Cleo
‹ 上一主題|下一主題