用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節鋼琴示範光碟
go

校際音樂節鋼琴示範光碟

校際音樂節鋼琴示範光碟

本人知道上年市面上有上年的校際音樂節鋼琴彈奏示範光碟出售, 請問有沒有人知道今年有無今年的鋼琴示範光碟出售, 如有, 在哪裡可以買到.
謝謝!

Re: 校際音樂節鋼琴示範光碟

有, 不過要訂

請問係點訂架 ?? 我都好想知,因為我女今年第一次參加呀!

妳地可以先 click 入去睇下:

Click - Music Chamber

但 58th 既 DVD 應該未出, 千祈唔好訂錯上年 57th 的;  上年我都有買過, 都好似係 12-1 月左右先出, 因為碟內佢地都有介紹, 話希望參賽者先把樂曲練熟, 而 DVD 內所有音樂人既演奏只作為參賽者既一個示範, 不希望視為一種模仿練習咁話!  價錢好似大概 around $180, 碟內除了 Piano Solo, 還有 Volin, Viola, Cello, Double Bass 各級既示範嫁.

Yes, 今屆的得弦樂咋, 冇鋼琴

唔知會唔會出鋼琴呢?      

鋼琴有得訂, 不過唔係係chamber music 到訂!

mccmom
我去搵番個contact info, 之後pm 你, 不過要夜少少!

1d 都唔會有期望

ChiWaWa,

何司能教授有出鋼琴 graded class o既 dvd, 你可以去各大琴行問問。

舊年 chamber music 的確係出左一套 piano solo for graded competitions o既。不過我聽過,彈得唔係好,而且最後要搞到 2 月尾 3 月先出,仲唔係咁 approachable,起碼大琴行都唔見蹤影,見到o既時候已經係 3 月尾,出黎做乜?

見舊年虧咁多,今年死都唔出啦,而且唔叫好亦唔叫座...
(雖然已經係搵 apa / hk concert pianists 演繹)

Kcarol:

我也想訂鋼琴DVD, 如有contact info 請 pm給我.
謝謝!

MoneyWong
已經pm 左你
係RMA 講由何司能彈果隻, 不過唔係dvd, 係vcd

Re: 1d 都唔會有期望

RMA
我買左一隻, 未睇, 諗住今/聽日睇既
從來都唔expect 呢d dvd 可以好有用, 始終好睇學生本身既條件可以做到乜

versions

kcarol,

o, sorry, 一定係我自己記錯左。原來係 vcd 至真...

音樂變化無限,如果要抄襲不如唔好彈,因為人地已經彈左...

不過對於小朋友,如果有臨帖,總好過冇。但何教授呢隻呢,可能都係同舊年班 apa 先生一樣...

kcarol,

好呀,thank you先

kcarol 寫道:
mccmom
我去搵番個contact info, 之後pm 你, 不過要夜少少!

Hi! kcarol :
我都想訂鋼琴DVD, 麻煩你 pm給我.
謝謝!   

醒目開學勳章

me too, thanks!  

bewawa 寫道:
Hi! kcarol :
我都想訂鋼琴DVD, 麻煩你 pm給我.
謝謝!   

Re: 1d 都唔會有期望

RMA 寫道:
舊年 chamber music 的確係出左一套 piano solo for graded competitions o既。不過我聽過,彈得唔係好,而且最後要搞到 2 月尾 3 月先出,仲唔係咁 approachable,起碼大琴行都唔見蹤影,見到o既時候已經係 3 月尾,出黎做乜?

見舊年虧咁多,今年死都唔出啦,而且唔叫好亦唔叫座...
(雖然已經係搵 apa / hk concert pianists 演繹)

我係二月中/頭就有個copy係手,我諗唔係咁遲先有喎

學生參考

Sindy,

呢 d 野係比學生做參考o既,我自己就唔要啦。

既然係比學生o既,應該早 d 出,唔係去到要比賽果個月先出。就算係我錯,話佢地係 2 月尾 / 3 月先有貨。at least 大琴行都冇,連我去問 sales 佢地話未聽過有。

royal o既 cd 早半年已經出左。我唸最少都應該有兩個月時間比學生參考。而唔係 2 / 3 個星期。

如果係咁叫好叫座,佢地今年唔會唔出啦。right?

Re: 學生參考

上年我收到隻 DVD 既時候, 我記得都有一個月時間, 係我琴老師比電話我直接 call 佢地, 今日訂明白有貨仲要係人手送到黎我屋企       !  上年那隻 including 鋼琴 & 弦樂 Solo, 我都覺得幾值, 起碼比阿女見識晒每級唔同既樂曲, 我又覺得幾有參考價值 wor         !

Sindy,

今年若果真係唔出, 我地就冇得合資喇    :cry:    !

Re: 以後

Zoey,

今年出,不過係阿何教授出,你仍然可以同朋友合資。最少而家已經有貨。唔係 2 / 3 / 4 個星期 / 1 個月前先有。咁'蚊',難怪要搵速遞促銷。(如果係二月頭先有,其實冇一個月,因為 festival 廿幾號已經開始)

唔知有冇人送貨呢何教授。