用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 沙田王賜豪(田心谷)小學- 離晒譜!
go

沙田王賜豪(田心谷)小學- 離晒譜!

沙田王賜豪(田心谷)小學- 離晒譜!

事原上星期我讀小二的姨甥女, 中午飯後第二堂時因尿急, 要求老師給她上廁所, 但老師話要講完此課交才可去. 我姨甥女就一直忍至老師講完課文, 便走到老師桌前, 再一次要求去廁所. 但老師未有承諾讓她去, 而我姨甥女因太急, 回坐位後就賴了.
當時正轉堂, 下一位老師上堂時, 有同學看見地上有水, 便向老師說, 老師一問下, 我姨甥女便只管哭著.  
直至放學落校車時, 我妹看見女兒一臉愁容, 亦看見她的一雙鞋塞滿了廁紙, 一問下才知事件!
此事令我妹好嬲, 為何一個小二的小朋友要求了兩次仍未能可上廁, 同時這件事令姨甥女好難堪, 始終她巳是小二生了!
接著我妹致電學校投訴, 校長只吩咐了當時的老師同我妹解釋事件, 但老師所說的不是真實! 她只推說自己忘了我姨甥女有否向她要求過上廁一事, 還說她亦在課堂一開始時, 巳讓小朋友上過一次廁所! 同時她說因當時我姨甥女和其他同學被她罰當中. 而我妹亦在致電前聯絡過同班同學, 了解當時情形, 同學說當時老師沒有讓同學上過廁所, 亦沒有同學被老師責罵或罰! 事件巳一星期, 學校沒有再跟進, 亦沒有其他人因此事再接觸我妹! :evil:
我聽完件事, 我十分 現時仍有這樣的老師?!  
所以我一定要在此講出此事, 讓家長們評理!
一家三口大魔頭小霸王勞帝獸

Re: 沙田王賜豪(田心谷)小學- 離晒譜!

Agreed.  Don't give up to complain the teacher untill you get the reasonable reply.  The teacher is too bad.>_<

Y2KChild 寫道:
I suggest to compliant to the principal again about the lie of the teacher. If no further action, I suggest to complaint directly to EMB. Such teacher and the principal is untolerrable!

[quote]
kiumom 寫道:
事原上星期我讀小二的姨甥女, 中午飯後第二堂時因尿急, 要求老師給她上廁所, 但老師話要講完此課交才可去. 我姨甥女就一直忍至老師講完課文, 便走到老師桌前, 再一次要求去廁所. 但老師未有承諾讓她去, 而我姨甥女因太急, 回坐位後就賴了.
當時正轉堂, 下一位老師上堂時, 有同學看見地上有水, 便向老師說, 老師一問下, 我姨甥女便只管哭著.  
直至放學落校車時, 我妹看見女兒一臉愁容, 亦看見她的一雙鞋塞滿了廁紙, 一問下才知事件!
此事令我妹好嬲, 為何一個小二的小朋友要求了兩次仍未能可上廁, 同時這件事令姨甥女好難堪, 始終她巳是小二生了!
接著我妹致電學校投訴, 校長只吩咐了當時的老師同我妹解釋事件, 但老師所說的不是真實! 她只推說自己忘了我姨甥女有否向她要求過上廁一事, 還說她亦在課堂一開始時, 巳讓小朋友上過一次廁所! 同時她說因當時我姨甥女和其他同學被她罰當中. 而我妹亦在致電前聯絡過同班同學, 了解當時情形, 同學說當時老師沒有讓同學上過廁所, 亦沒有同學被老師責罵或罰! 事件巳一星期, 學校沒有再跟進, 亦沒有其他人因此事再接觸我妹! :evil:
我聽完件事, 我十分 現時仍有這樣的老師?!  
[/quote]

直頭出cpmplaint 信la, 如果無合理解釋,一直投訴到被受正視為止, 為人師表可如此不負責任

kiumom 寫道:

不說個老師有冇錯, 清潔問題怎樣呢??? 要個小妹妹把尿尿鞋塞滿廁紙, 多唔衞生呀, 再說, 唔舒服呢!!!!! 如果老師認為上課去洗手間會影響到上課的進度, 這樣唔舒服地濕著, 加上心情唔好, 又怎樣留心上課呢????? 豈有此理   我個囡間學校(小學) 都有人發生過賴尿時件, 是好的學校理應替小朋友換過一些乾淨的衣物.

如果因為此而有傳染病發生, (不是說你姨甥女有病) 佢地就真是難逃責任呀   很過份!!!!!   

出信complaint, 仲要佢地比番個written reply, 要比個deadline 佢地要幾時回覆, 小朋友都有自尊的
該用戶已被刪除

好多謝各媽咪回應!
我們為人父母的, 不是只管養育小朋友, 而亦須注意她們的身心健康成長! 作為一個老師, 為人師表都不懂, 且要淺踏細小的心靈和自尊, 有誰可忍?!
我妹巳寫信去校長, 但她怕此信會影響女兒日後在校的生活或會令此老師針對. 所以她被重就輕的投訴!
此學校是由今年分枝為全日制, 從前的(朱正賢)比現在好多了. 現在我妹亦考慮為女兒轉校!
一家三口大魔頭小霸王勞帝獸

咪嚇我,我個仔同個女都讀緊喎
:-)

Wah....terrible...

我的意見, 你都是轉啦, 我都是一樣. 所以我都好明白. 老師會講大話. 同你講的事情又吾同在學校的真相.而且校長得一個. 好難. 你COMPLAIN得多, 對你的仔仔無好處. 老師質素問題. 這是我的經驗.

poor girl~

我都聽過下小一小二新生時不比去洗手間的

呢個是一個不合理的制度

但好多老師真的是咁做

你一定要投訴啦, 小朋友咁樣心情會好差, 以後都不想見到同學和老師的
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

回覆 1# kiumom 的文章

如果可以轉既就轉左校區啦, 甘既老師,1D愛心都無, 就算區在壓力下道左歉, 但都5係一個好老師, 讀下去都驚驚地.
小朋友讀書, 最重要係遇上一個好老師呢.

原帖由 kiumom 於 05-12-1 10:34 發表
好多謝各媽咪回應!
我們為人父母的, 不是只管養育小朋友, 而亦須注意她們的身心健康成長! 作為一個老師, 為人師表都不懂, 且要淺踏細小的心靈和自尊, 有誰可忍?!
我妹巳寫信去校長, 但她怕此信會影響女兒日後在校的 ...

yes, 同意轉校.

我小兒都在啲間讀小二.佢尋日放學回家講.他都係要求老師給他上廁所.但老師唔比.到轉堂佢又同另一位老師要求上廁所.啲位老師又唔比.唔通真係要賴咩?

其實要查清楚, 究竟唔比小朋友去廁所係唔係學校要求d老師要咁做, 如果係咁就涉及學校政策問題, 未必是老師個人問題, 不過如果老師有愛心, 決唔會咁做, 但可能基於飯碗問題, 有的老師唯有...唉
要寫信去學校, 要求徹查事件, 如果真係學校問題, 你都可以考慮轉校, 但如果係個別教師問題, 就要學校跟進, 校長唔理就到校監, 再到教育局...
咁嘅老師留下來最終傷害可能唔止一個小朋友吧, 學校在處理這件事亦相當有問題(至少要比d乾淨衣服小朋友換), 學校真的要正視問題

(不過, 睇清楚d, 單嘢好似係05年11月發生, 而家係咪已經解決咗啦 )

原帖由 YuChing0731 於 10-10-6 11:52 發表
其實要查清楚, 究竟唔比小朋友去廁所係唔係學校要求d老師要咁做, 如果係咁就涉及學校政策問題, 未必是老師個人問題, 不過如果老師有愛心, 決唔會咁做, 但可能基於飯碗問題, 有的老師唯有...唉
要寫信去學校, 要求徹 ...

但係樓上winniethe718 話佢小朋友都係今年小二喎,
即係問題都仍然存在啦
不如用另一個角度諗, 小朋友小息時係咪掛住玩, 唔去左廁所先呢???因為我囡學校都有係"講座"時同家長講過, 上堂唔比佢地去廁所架, (可能係怕影響上堂進度/令其他同學分心), 所以我都同我囡講...小息一定要去左廁所先去玩,
唔係老師唔會比你去廁所, 你就會瀨...(不過我聽過佢講 都有試過d同學瀨大又有, 瀨小都有)
咁初初開學..小朋友真係未熟習的話...d老師其實又唔洗咁執著嘅...比佢地去完..咪同佢地講返唔係每次都會比佢地去囉

貢獻勳章

原帖由 babytai 於 10-10-7 10:07 發表

但係樓上winniethe718 話佢小朋友都係今年小二喎,
即係問題都仍然存在啦
不如用另一個角度諗, 小朋友小息時係咪掛住玩, 唔去左廁所先呢???因為我囡學校都有係"講座"時同家長講過, 上堂唔比佢地去廁所架, (可能係怕 ...

我個女今年升小,老師都俾中間去廁所,我個女僧小息去,我會同佢講,上堂中間好急都要舉手話去,唔係瀨會俾人笑,

我問佢,如果好急,老師又唔俾仍去,她會大喊~~~ 喊到老師俾

我都覺得要正視啲個問題.今日個仔放學返黎講上緊英文堂時有個女同學瀨尿.
明天便是學校的講座日.等我有機會時問問先.
我都同我仔講.小息.午息時一定要去左廁所先去玩.但啲小朋友係學校做唔做就另外一會事.
babytai真係有學校會係"講座"時同家長講 上堂唔比佢地去廁所架.其實學校係唔係真係有權咁做架?我計過我小朋友8:05分上學.10:35分才有小息.之後要到12:45分午餐後才有午息.如果真係要等到小息才有得去.咁咪忍得好辛苦.
唔怪得我個仔話返學唔敢飲水la...

係呀..講座都有講過吓...
佢學校小息時間係 8點-9:55, 15分鐘小息,
第二個就 11:25-11:40
之後 1:20-1:30 (午飯 12:50-1:20)
佢d小息時間比較密...所以情況可能會好d