用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 讀邊間小學好?
go

讀邊間小學好?

讀邊間小學好?

前日開家長會, 老師話同我個仔test過, 話佢係資優兒童, 叫我可以搵間深D既學校比佢讀, 我同老公煩緊, 唔知讀邊間好?

諗過下列幾間, 但有好有唔好:

華仁 --- 近年好似成績下滑, 唔係好想揀
聖約瑟 --- 做功課做到喊, 唔想親子關係咁惡劣
St. Paul co-ed --- 太貴族, 又係太多test
喇沙 --- 太遠, 因為我住香港中西區
般咸道官小、基恩、聖安多尼 --- 唔知程度如何, 驚太淺, 無心機上堂.......

請問各位媽咪有無其他介紹, 謝謝?
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

Re: 讀邊間小學好?

你仔仔現在讀K2嗎?請問老師同你仔仔做過甚麼測試?

如果仔仔在2007年讀小一,你可以試試優才,雖然校舍在將軍澳和旺角(分校),但學生卻來自港九新界各區。

優才提供才華班、課後資優班,並有跳班機制。

係呢, 我同travismom一樣有呢個疑問, 你仔仔既老師究竟同佢做咗乜野test??

因為IQ TEST 有套守則, 除咗心理學家之外, 其他人都做唔到。

beaclem:韋氏的iq測試只可在認可的臨床心理學家那裏做測試,是要比錢的。iq達130以上才可稱為資優兒童,幼稚園老師怎可能會幫小朋友做了測試並評定該小朋友是資優兒童呢?與該老師聯絡瞭解清楚好D喎。  

個次係因為有家長會, 同埋其他家長一齊, 咁我地行到入另一間課室o既路程上, 我個仔個班主任同我講o既, 當時因為有其他家長在場, 而且跟住o既討論係同其他家長一齊, 所以我無詳細問老師做
還使我的心靈得到舒暢。

冬日勳章

我覺得你應該要帶囝囝去認可的心理學家處,做了評估後再作決定.....
另外,你囝囝有無出現其他既資優兒童特徵呢?
資優兒十大特質 :
1) 使用深奧詞組及完整句子
2) 有敏銳觀察力和好奇心
3) 美術感強 , 具創意
4) 可牢記新知識並能清楚表達
5) 長期專注做一件事
6) 清楚理解複雜事情
7) 具批判性
8) 具組織力和抽象思考力
9) 喜愛及流暢地說故事
10) 喜愛發問

註 : 適用於3 至6歲兒童.
以上資料,由另一個媽咪提供的
除以上10大特徵外,你還可以上網搵更多既資料;我相信去做評估是有幫助的

合資格的教育或臨床心理學家都可以進行韋氏測試

淋雨 寫道:
...韋氏的iq測試只可在認可的臨床心理學家那裏做測試...

明白!
Dr.T 寫道:
合資格的教育或臨床心理學家都可以進行韋氏測試

[quote]
淋雨 寫道:
...韋氏的iq測試只可在認可的臨床心理學家那裏做測試...
[/quote]

pigpig 寫道:
我覺得你應該要帶囝囝去認可的心理學家處,做了評估後再作決定.....
另外,你囝囝有無出現其他既資優兒童特徵呢?
資優兒十大特質 :
1) 使用深奧詞組及完整句子
2) 有敏銳觀察力和好奇心
3) 美術感強 , 具創意
4) 可牢記新知識並能清楚表達
5) 長期專注做一件事
6) 清楚理解複雜事情
7) 具批判性
8) 具組織力和抽象思考力
9) 喜愛及流暢地說故事
10) 喜愛發問

註 : 適用於3 至6歲兒童.
以上資料,由另一個媽咪提供的
除以上10大特徵外,你還可以上網搵更多既資料;我相信去做評估是有幫助的

優才得唔得?

請問你去邊度可以為你個小朋友做測驗? (資優測驗)

可否email俾我? [email protected].

Thank you.
[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]

Thanks 淋雨 and Dr. T.

我呢排唔係咁得閑, 返緊工, 我都會再問老師detail的內容。
還使我的心靈得到舒暢。

My girl also can "read" at the age of 2. but only in english. now she is four but she can read books of P6. I believes she is very smart, she meets all the points mentioned to be a gifted child. However, I haven't taken any tests for her yet. since her ability is in english so i plan to choose international school for her, also i want her to live a happy childhood. local schools have too much homework, tests and exams and it is difficult for the children to develop strengths in other areas.

我仔仔亦是歲幾兩歲識讀書,三歲己可以閱讀幾十頁,每頁都有幾百字的故事書 (英文).專注意力好強. 因他沉迷thomas the tank engine,以家每晚睇本書每版有成二,三百字,有百幾頁.以前學校老師說他資優. 我好開心.但咁細個其實不是很穩定, 去check的result亦不可以為準.  

收集了資料,我見過我心目中的資優兒後,以家我覺得仔仔不是資優, 只是某一方面較聰明(英文閱讀).好多小朋友都有某方面的突出,只是往往家長自己沒有留意. 某方面較聰明的小孩香港到處都是,而真正的資優并不是很多.

總之我認為父母發現自己小朋友某方面突出,應加上培養,如自己孩子等特別差的, 將勤補拙, 管他資不資優.只要父母盡心盡力,問心無槐, 教導小朋友積極的人生態度,他日逆境, 都可以面對方為上策.(離了題tim )

TINGMUM,

講得好!!!     
TINGMUM 寫道:

總之我認為父母發現自己小朋友某方面突出,應加上培養,如自己孩子等特別差的, 將勤補拙, 管他資不資優.只要父母盡心盡力,問心無槐, 教導小朋友積極的人生態度,他日逆境, 都可以面對方為上策.(離了題tim )

TINGMUM,

well done!!

我兩個囡囡都被証實係資優, 但心理學家都認為無需特別告知她們, 只要在背後扶她一把, 已經足夠, 所以我盡力做好與她們溝通, 以防日後有太大距離。

多謝各位媽咪提供意見   

我想問如果我想同亞囝報SPCC, 呢間學校如何? 是否好谷?請賜教, thank you
還使我的心靈得到舒暢。

My daughter is studying in SPCC P.1.  She is not gifted but still finds the school work and tests very easy. Many of her friends are very bright and got 100 marks in tests.  

I think the school has a special programme for gifted children.

My daughter is studying in SPCC P.1.  She is not gifted but still finds the school work and tests very easy. Many of her friends are very bright and got 100 marks in tests.  

I think the school has a special programme for gifted children.

You may want to read the following thread.

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=449781&forum=7&27

beaclem 寫道:
多謝各位媽咪提供意見   

我想問如果我想同亞囝報SPCC, 呢間學校如何? 是否好谷?請賜教, thank you