用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 般咸道官小- any comments?
go

般咸道官小- any comments?

我選小學沒有經驗,只靠看related "天書"資料選擇. 從書中資料看來這小學評價不錯,又不像其他名校要很高分才

Re: 般咸道官小- any comments?

有冇媽咪可以幫吓手呀?

Baoma,

呢間學校幾好架, 但出名難入, 恭喜晒呀!  請問妳小朋友係讀邊間幼稚園架?  

GaryF,
多謝你的comment.但我今天和幾個住中西區的朋友談起,他們的意見都不太positive.有的從沒聽過這學校,有的說普普通通,有的說這間學校學生成績相當普通,相當"不吸引"(這朋友的親人是教統局做的), 所以不知如何決定........
我不是住中西區的,仔仔的幼稚園也不是值得推介.

Baoma

Baoma,

唔係喎, 我有些住呢區既同事和幼稚園的家長都好恨入呢間學校喎, 我都想個仔入到, 不過佢係遲一年!  而且它是中西區少有的全日制小學, 我都好想個仔返全日!

GaryF,
可否講講這學校有什麼優點令你的朋友很"恨"入?我的朋友們的兒女都己四年級以上,可能資料有點過時.我知這校原是李陛小學下午校,而李陛小學好像評價都不太好,不知是否般咸道官小這幾年進步了很多?

Baoma

Baoma,

我有個同事個仔依家讀緊一年級, 佢話師資唔錯, 逢週六都有課外活動返, 功課都算深但可接受, 而且升中派位唔差, 佢都係當時聽d師奶話好先選呢間, 不過就真係好似中六合彩咁好難入, 因每年只收60人(兩班only)!  所以你好好彩了, 我希望下年都有你咁好彩啦!

恭喜, 我個仔入唔到, 呢間school声譽half& half,I also need more information for this school for my next time 大抽獎

thx.

GaryF and annisyam,

Thank you for your info, which helps a lot. But still find it difficult to make a decision........

Baoma

首輸我都選左般小, 但派唔到>_<.

我係聽朋友介紹至選呢間, 佢話呢間小學功課少, 又活動教學, 小朋友會好開心. 而且聯繫中學又正, 包括:皇仁(男), 庇利羅仕(女)及金文泰(男), 全部band one, 亦由於二所都是男子中學, 所以般小係男多女少的, 你可上佢地個網check下, 聽聞一般叩門都係收女生.

如想要詳細資料, 可試下買/借"親子便利(Parents)"第157期(Jun2005), 有校園專訪介紹般小.

Baoma,

我是住中西區的而因仔仔幼稚園時認識了幾個媽咪談論過這間學校, 當時她們提過如沒有兄姐就讀很難有機會入到, 但現在可能真是因出生率下降而令你不是住這區的都抽得到, 因為此間是官校所以如在校能保持高水準那中學會派得唔錯, 不過如入這校最好要自己另外給小朋友補充英文, 否則上到中學可能應付不來.

Baoma,

首先真係要恭喜你。

般官係中西區係熱門學校,但因為係官校,無宗教背景都可以係第一round搏下。

呢間學校同好多其他官校一樣,有不錯的官中作後盾; 但亦如好多官小的問題一樣,課程較淺易,一旦派去庇理羅士或英皇,在銜接上必須下一番功夫!

各位mammy (or daddy?), 很多謝你們的意見.我也去了學校了解及和有小朋友在讀的家長談過.似乎這是一間不錯的官小,校舍古雅,有大操場,班數小,學生純撲,高年級照顧低年級.小一小二功課不多,下午課多不是學術課.小三開始多功課,聽聞去年學校成績有進步,小六派位有15人入了英皇(六年級有約70人畢業).