用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 基督教服務處石硤尾幼兒學校
go

基督教服務處石硤尾幼兒學校 [複製鏈接]

基督教服務處石硤尾幼兒學校

有冇人在基督教服務處石硤尾幼兒學校讀o架?

Re: 基督教服務處石硤尾幼兒學校

POLLY姨:
有呀!有呀!
一個C班,一個A班。你呢?     

石硤尾幼兒學校是否位於石硤尾村23座那一間?
好唔好架?是活動教學?有無英文教?
有時經過學校門口,好似好多活動玩?
可以的話請說說!

我個仔將會係 12 月1 日插2歲班呀~!

米路:
歡迎你呀!預備好未?

JJJFlower:
石硤尾幼兒學校是香港基督教服務處其中之一的學校,以前叫幼兒園,9月後已改名為幼兒學校。
的確位於石硤尾村23座果間。
佢有好多教學方法,畢騮重語文,美術,健康體能,今年仲有創意戲。仲有位叫Miss 張專教英文,Miss 張很好,問個仔學英文點,佢都細心講出,下個星期有參觀日,如果請度假,我定會看看小朋友的實際情況。

嘩!有我 參觀o禁好o架!我以前看過第二o的學校呀係門口望多眼ja就俾人話啦!呢間學校都幾open俾家長wor!
孑1過參觀有咩睇呀?係唔係又係好似出面o的學校o禁帶你去望o凡9無人的地方?我好想知呀!有冇人可以話我知呀?         

敏敏媽媽:請問開放日係幾時同埋可否帶小朋友去呢?

janetngan2:
每年學校開放日次次都係比一個班別一日,好似明天只屬C班,下星期二係A班的家長,其他班別同外來人士就一D都唔知,不過明天可問吓主任,再話比你知。至於帶小朋友,我唸一定唔好,因為只比家長的,且可以專心D。

你明天睇完可唔可以詬話下俾我知有咩睇呀?因為我想搵學校,又聽聞呢間學校唔錯。   :

原來學校安排今日係C班,明天係最細既班D班,下星二係A班,星期三係B班,而下星期四係比新生小朋友(但聽主任講要報名)。幾好,一日一班,專注D。
本來今日請唔度假就唔鬼去,點知又O.K。
今日家長會開始由校長介紹及講吓小朋友的學習內容,一邊聽校長講,一邊睇POWER POINT好豐富。跟住入班房睇BB上學習角、分組活動同上英文堂。上年睇BB的課堂生活同今年好唔同。佢除咗上學習角可以數數配對1-6外,全程英文堂聽英文學發音,邊唱英文`邊跳舞,好有反應外,仲識得係分組活動時教我入唔同角落玩,好似做圖工、睇圖書、玩電腦等等。睇住佢開開心心主動學習,很好高興呢!
以前BB係課室會好扭計,依家大個咗,好感動。

我始終好簡單,只要小朋友開開心心過活,便滿足呀!

謝謝敏敏媽媽分享!
今天我打左電話去,聽電話正是主任(打電話1083查),原來個參觀日改左下星期六,即12月17日早上,因統計過家長多星期六較易參與,主任仲話歡迎小朋友參加,到時有遊戲玩。所以我報左名啦,希公司放到假啦!

我仔仔今年 2 歲, 12 月入學基督教服務處石硤尾幼兒園, 我自己住白田, 睇搵人幫手接放學, 湊學校期假期等, 如有請 pm 我. 及希望各媽咪幫手留意有冇朋友, 街坊可幫手, 唔該晒 !!!

米路:
我就一定幫唔度手,加上又唔係住白田,不過我可以問吓其他人可唔可以幫忙,但暫時搵唔度。你仔仔剛剛2歲入學,依家適應嗎?

Hi!各位好嗎?
有無人去咗今日12月17日石硤尾幼兒學校新生參觀呀?發表吓!!

我有寺到呀,我帶O左我個姨生女去呀,O個日一早去到原本諗住都係去聽!O的講座介紹下學校,點知原來可以參觀學校同有老師帶活動俾BB玩WOR!我BB初初係門口到都有O的唔願意入去O架因為都字見過,點倨份到寺見到O的玩具佢就久過坎玩啦,都唔使我點陪添呀,周圍玩,O的玩具多到佢一時間都唔知玩邊樣先好,睇見佢就攪笑啦!
我個姨生最鍾意就係老師同佢玩波波O個到呀!估唔到O的老師O禁叻,平時一個我們在街上有人派都唔想攞怕麻煩的氣球,個老師都可以玩得O禁有趣,引到我個亞B咯咯笑呀!
不過我最鍾意都係學校內每個課室都有個洗手間,唔使同其他班爭來用呀MA!而且都方便O的細BB啦!
仲有呀JJJFLOWER,聽主任介紹,原來學枚有兩個體能活動室TIM呀!話原來因為考慮細的小朋友同大的小朋友能力唔同可以有唔同的OW1玩WOR!不過個體能活動室又真係好正!因為成個大房都舖O左軟墊,BB玩都玩得安全O的啦!今次有寺真係大開眼界呀!

米路呀,,你有冇問下同班的朋友仔媽咪呀?可能佢O地讀得耐O的有門路介紹俾你呢!

我好少見到 D 同學媽咪喎~! 所以無得問, 如果大家有好人選介紹, 請 PM 我. THX~!

近來大家唔見晒O既?!

各位靚女:
新年快樂!
心想事成!
仔仔女女聽聽話話!
最近有麥事發生呀??
新年就快到,執好屋未?

hi!
I also wish you: Happy  
My Little Baby........Daddy & Mummy Love You Forever!

敏敏媽:
long time no see. 好耐都冇上嚟啦終於有時間上嚟八卟啦?
你有冇去24號個聖誕表演?
[img align=left]http://by.lilypie.com/BBRRp8.png[/img]
‹ 上一主題|下一主題