用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 DGS係咪真係好難GA??咁協恩呢??
go

DGS係咪真係好難GA??咁協恩呢?? [複製鏈接]

DGS係咪真係好難GA??咁協恩呢??

我個女其實仲好細,但係我想早D鋪定路LOR~~請各位幫忙解答啦!!THANKS~~
1.DGS係咪好難入,我個女K.1,咁現在應該做D咩呢?
2.點樣做先可以令小朋友學多D野而唔會太辛苦呢?
3.點樣令佢專心D呀?
4.我個女成日都坐唔定,點算好?
5.協恩會注重D咩呢?

Re: DGS係咪真係好難GA??咁協恩呢??

5.協恩會注重D咩呢?

小朋友有無獎項

Chance of getting into DGJS is about 1/20.  Heep Yunn is under govt allocation system, so get in by 20+ points or by lucky draw.

1.DGS係咪好難入,我個女K.1,咁現在應該做D咩呢?
*** change to CCGS kindergarten first.

2.點樣做先可以令小朋友學多D野而唔會太辛苦呢?
*** step by step.  1 subject (1/2 - 1 hour per day)

3.點樣令佢專心D呀?
***  study / play with other kids together
to let her more concentrate

4.我個女成日都坐唔定,點算好?
carrot or stick.  to motivate / punish as reminder

唔好意思~~我想問CCGS 係邊度GA,有冇資料可以俾到我,唔該哂!!

我唸bowling68係想講CCKG, 因為CCKG每年起碼有半班入DGS, 但CCKG 都唔易考, 因為佢地K2只得三班, 每班得28人, 仲要一半係男仔, 分分鐘仲難考過DGS.

我上NET找到一個CCKG面試班,
但我想問CCKG係咪已經截止報名?

今年既K2已經派哂報名表格,不過有時有dINTERVIEW CLASS 可能仲會有預多一兩份,或者可以試下打電話問下佢地∼

但係咪已經收哂表LA?
會唔會再收GA?
<急>

cottontail 寫道:
我唸bowling68係想講CCKG, 因為CCKG每年起碼有半班入DGS, 但CCKG 都唔易考, 因為佢地K2只得三班, 每班得28人, 仲要一半係男仔, 分分鐘仲難考過DGS.

入 DGS 比率係 : 28 X 3 班 = 84 人 / 2 (凈女仔) = 42 人 /2 (一半入 DGS) = 21 個  

以 105 個新生, 有 21 個 (好采既話) : 成功率 = 20% (你點睇 ??)

Today from 9:00 to 10:00 am is the deadline of the 2006 application form submitted date. No more application will be accepted.

May I know what is the chinease name of CCKG. Thanks.

CCKG--基督堂幼稚園

Thanks

st.bintai 寫道:

入 DGS 比率係 : 28 X 3 班 = 84 人 / 2 (凈女仔) = 42 人 /2 (一半入 DGS) = 21 個  

以 105 個新生, 有 21 個 (好采既話) : 成功率 = 20% (你點睇 ??)

成功率 = 21(好采既話)/42 = 50%

而家好似就算入到cckg,都唔係咁易入到dgs,
因為好似收少左cckg既學生喇....

醒目開學勳章 王國長老

好似話今年cckg學生, 好多考唔到dbs, 好似女仔無咩影響wor
‹ 上一主題|下一主題