用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 小朋友非常唔鐘意訓覺,大家話可以點?
go

小朋友非常唔鐘意訓覺,大家話可以點? [複製鏈接]

小朋友非常唔鐘意訓覺,大家話可以點?

如果你個小朋友晚晚都要又tum又鬧先肯訓,朝早一天光就彈起身,日頭又唔想訓晏覺.
同佢講訓覺有乜野好處,媽媽都要訓,咁佢就會同你講:咁媽媽呀,你快d訓啦...不過我唔洗訓覺架.
請問大家有冇好既方法對付佢呀?
http://era-central.blogspot.com/

Re: 小朋友非常唔鐘意訓覺,大家話可以點?

据專家說, 精力充沛, 睡眠少嘅小朋友大多係較為聰明, 可俾多啲嘢佢做, 消耗佢精力, 不過佢消耗時也等於你在消耗.

我都試過咁做,就係咁啦,自己都會消耗埋,同埋臨訓前消耗佢既精力,佢就好似發左癲咁,更加唔停得.
http://era-central.blogspot.com/

多謝你既建議呀,其實佢臨訓前已經係好routine咁做既啦,每晚沖完涼就入房睇下書或者玩好靜態既遊戲,然後就祈禱訓覺.基本上講好左祈完禱之後就唔講野既啦,但係佢通常自己靜左大約3,4分鐘之後就會響度自己同自己講故仔啦,同玩具熊玩啦,甚至開始打關斗,捐入d被度玩.我地好言勸佢訓又好,鬧佢又好,佢就靜大約3分之後又來料啦.最近經常要罰佢出廳坐1分鐘,咁佢就喊啦,之後返入房先肯訓.我真係唔想日日都要罰囉,我諗遲d再罰可能都冇效啦.

Hi hi!,
我都有個小朋友唔肯訓呀!, 我已經習慣左, 佢好細個就已經話訓覺好浪費時間, 佢bb 時都無訓晏訓呀, 我就好想訓啦, 但係, 我發現佢唔係唔攰, 只係有d 唔同我們大人的想法, 佢做左IQ test, 證實佢係資優, 當然佢有其他d 唔好處tim...佢現在讀p.2, teacher 投訴佢學習態度太差, 因為佢話 : All is too easy ......激死我.

Nothing you can do!  

My kid is sleepless too. I get used to his sleeping pattern and  give up !     

WorldMap,

Is your kid studying is international school?

Dear bbJP,

yes, he is studies in international school, Why u know?? you are so clever !  

其實我都未知我個囝會唔會係資優既,不過聽講多數資優既都有呢個問題,所以我先響度問啫.

Bbjp,worldmap
如果適應左佢既pattern,咁你地自己唔辛苦既咩?

冬日勳章

你囝囝除左唔鐘意訓覺外,仲有咩特徵呢?
例如:學習上、情緒上、行為上.....

簡單來講…個樣,講野,玩野,做野都好老積;學野都算快;對身邊既事好敏感/銳;唔鐘意同同年齡既人玩,一係就同大幾歲既玩,一係就照顧比佢細既bb;…

WorldMap,

點解唔俾佢跳班?

WorldMap 寫道:
........當然佢有其他d 唔好處tim...佢現在讀p.2, teacher 投訴佢學習態度太差, 因為佢話 : All is too easy ......激死我.

sonma,

無啦! 因為學校唔接受佢 學習態度 negative, 重有佢太自大而唔肯學習, 成日罰企...無上課, 唉! 個classteacher 話我個仔成日chanllenge 佢, 妨礙其他同學咯. 但係佢成績好好, 我要用我的方法來help & teach 佢.

我已經同左佢去 Psychologize, 佢重有閱讀困難, 唔看白板,copy 唔到, 佢用左手, 寫字無筆順, 老師話唔可以...佢好可憐, 無人明白佢. 我要同佢去做 vision training.....心理輔導, 心理醫生話d IQ高的人, EQ可能低D Wr....

冬日勳章

WorldMap ,
甘你囝囝幼稚園時,學習態度、社交、情緒如何呀?

pigpig,

佢k1 時已經好其怪, 唔同細個佢d小朋友玩, 唔玩集體game, 仲鍾意做小老師, 唔食飯/唔訓覺(after school), 瘦到好得人好驚, 不過好彩當時個主任好好, 佢叫我比佢讀全日班, 等主任可以引導佢人要食 ...玩...訓.

主任話佢係資優兒, 叫我要留心d, 佢唔玩game會自言自語,同hide.... :cry:

不過大家唔使擔心, 佢好錫媽媽(我), 佢雖然唔可以好好去表達自己, 但我都會幫佢.

我個女今年4歲都係唔鍾意瞓覺,每晚由9:30可以攪到10:30or11:00先瞓,又打又鬧,講故事要講十幾廿個,畫畫咩?畫完e樣又要畫果樣,總之,最好唔使佢瞓,但佢要瞓起上來,由唔可以阻止佢,唔係呢.又喊又叫.
一句講散,佢唔要瞓都好難迫佢,唯有同佢講,你唔瞓媽咪要瞓,你自己玩下先,媽咪瞓先啦.先祈唔可以同佢講野,無幾耐就瞓啦.但有時都攪到11:00點.但都無計啦.

冬日勳章

WorldMap ,
很高興你的分享!

[quote]
GRCCFAMILY 寫道:
我個女今年4歲都係唔鍾意

冬日勳章

[quote]
daisychan 寫道:
[quote]
GRCCFAMILY 寫道:
我個女今年4歲都係唔鍾意

Pigpig,

唔使咁客氣,大家可以隨時交換心得 ,
‹ 上一主題|下一主題