用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 港大同學會結果
樓主: Charlotte_mom
go

港大同學會結果 [複製鏈接]

Re: 港大同學會結果

Charlotte_mom

Charlotte_mom,

希望在人間. 我係過來人, 再問下去, 小朋友都有壓力和會唔開心.  事在人為, 俾d誠意寫信啦!  :wink:
:wave: :wave:

醒目開學勳章 王國長老

makbycyrus
我都希望佢有問, 因為我個女實識答(所以個女都唔需要呃我), 可惜啦.....英文oral又唔考, 國語oral又唔考, actually, 我個女話果日校長只係聽, 一句野都無講過....
哎, 整定架啦, 講真唔通我而家同校長嘈咩 :cry:
等把啦....(我都明interview好講彩數, 而家我叫waiting list, 都仲有d機, 我見有d好醒既小朋友, 連second in都無, 仲慘)
呀, 我自行揀左marymount, 都預左唔得, 而且我confirm左st clare's offer, 唔可以大抽獎, 所以都係唔join round 2 lu, 如果hkugaps唔收, probably我會去st. clare's喇

sandyyu
我唔會俾壓力個女...我都話左, 其實佢已經做得好好(一個廣東話小朋友, 唔會無啦啦用英文答問題, 老師無要求, 佢無講, 亦無可口非)其實佢而家仲mon盛盛, 我都只係講佢知等學校消息咋....

Charlotte_mom,

咁奇怪??  我朋友個仔2nd interview 完都說有老師問他英文問題,不過他唔識答! 我個女說當日有2男1女考官, 其中有個男的一句說話都無講過.

不過, 唔緊要啦, St. Clare's 都係一間好好的學校!

Hello Charlotte_mom, my daughter is also still young to apply for primary.  But I've followed this thread and really admire your enthusiasm.  Have faith!

I really don't know what will happen when it's my turn ......

Alice

Dont worry la.

I would select St. Clares if I were you.  St. Clares has track records.

Charlotte_mom :  

我好想知你为何放弃真光小学不读?好多人读其幼稚园都是为了上其小学,且她的中学也不错.st clare's 与真光比较,你觉得st clare's 有何更值得你欣赏的地方?我囡刚考完st clare's 的K1,我也想报真光的幼稚园,我很想你能在这与大家分享一下你对这两间学校的一些看法.我更希望你的诚意能打动港大同學會的校长,你辛苦的耕耘能得到欣慰的回报!多谢.

醒目開學勳章 王國長老

chan_wingyee, ayer
真係好多謝你地, 咁樣無了期咁等, 真係好慘, 多得有你地班bk媽咪鼓勵下
有人話, 你講咁多野, 怕唔怕有校方既人做'

.又係我啊, 我都confirmed左offer from St Clare ,重等緊其他如DGJS, SPCC同marymount個results.
我朋友都係今年八月中先收到hkugaps通知話有位,so..你八月尾先好買校服+書la..
聽st. clare's舊生講佢地學校校規好嚴..尤其是校服方面,中學生又一定要全部留校食飲,etc,  我個女好活躍,坐唔定,好怕第時成日收compaints...係呢,你女女又無係學校出面學英文嫁?
做人至緊要開開心心 :-D

Charlotte_mom :
        好啊!多谢你的热心啊!!
  我的EMAIL:[email protected]

醒目開學勳章 王國長老

ayer
請check pm

puibb
我個女有學英文, 咪就係talk得唔睇得lor!
聽聞spcc已經call晒人second in, 所以....都打定輸數lu
你又係apply左marymount? 我得大女5分, 都費鬼事去睇result喇
希望你囡囡入到最理想既學校啦
我都知st clare's校規嚴, 不過我個女o係真光都企得住, 睇黎去到st. clare's唔會俾人趕出校掛    ....
該用戶已被刪除

Hello Hei's mum,

St Clare's 中文名是"=聖嘉勒小學

網址click here

醒目開學勳章 王國長老

Naughtymom
好嗎? 近排有無咩好消息?

Dear Charlott mum

Is it possible to PM your comments about True Light to me also, I've applied the school for my daughter this year, many thanks.

email: [email protected]
該用戶已被刪除

charlotte_mom,
be faithful !
best wishes for all parents and hope you all can get offer from your choice !

醒目開學勳章 王國長老

psmama,
Thank you

除了St Clare收左,港大和St. Paul 都衰左啦。而家等緊真光放榜,過多個星期會in 埋聖心,咁就收工等大抽獎啦。

好羡慕你囡囡有得waitlist港大,我相信寫多D信去,一定得既。千祈唔好放棄呀!加油 等你的好消息  :

Naughtymom,

聖心私小收左係米都可以大抽? 因我好鐘意ssg但又唔敢大抽.  如果可以抽就好啦, 抽唔到都甘心命抵 ya.  

Charlotte_mom, 請pm TL Kinder d 料給我8下,tks.
‹ 上一主題|下一主題