教育王國's Archiver

hazelwoo 發表於 05-10-21 12:10

將軍澳天主教聖安德肋幼稚園

Hi 各位媽媽,

請問有冇人讀緊依間學校,可唔可以分享下好不好呢?

FungMm 發表於 05-10-24 09:41

Re: 將軍澳天主教聖安德肋幼稚園

hazelwoo,

My son will attend the interview on 5 Nov at 10:30am.  Did you apply this kider and what is your interview schedule?  :lol:

I also want ask the comments for St. Andrew.  Who can share your information.  :-D  Thank you.  :-D

hazelwoo 發表於 05-10-25 10:53

Hi FungMm,

係呀,我地都係11月5號但就早過你(9:30 am). 其實有d人話佢都係活動教學,冇咩特別只係校舍大同新,如果係咁我就會諗諗,因為佢比起其他學校貴,甚至貴過一些跨區名校,所以都係in左先算啦.如果有人讀緊比d意見就好啦.依間學校太新,連小學都咁新,你又點睇呢?

KPMS 發表於 05-10-29 03:14

將軍澳天主教聖安德肋幼稚園我聽人講是九龍塘某一間附屬學校,係咪呀?有冇外籍老師教學呢?

Sunday 發表於 05-11-1 10:45

Hi,
我阿B今年返此校K1,上年佢返第2度nursery都唔係太喜歡,成日扭唔返學,但返聖安德肋佢好開心,返到屋企就要摷書本睇,到星期六又話要做工課,日日都要睇學校訂個隻英文VCD跟住讀同唱.
校長、老師個個都好nice,感覺上好有愛心. ;-)

safarimama 發表於 05-11-1 14:36

hi sunday.... can you tell us more about this school pls..  my girl will have interview this sat.... help!...有冇外籍老師教學呢? :adore:

Sunday 發表於 05-11-2 09:00

[quote]
safarimama 寫道:
hi sunday.... can you tell us more about this school pls..  my girl will have interview this sat.... help!...有冇外籍老師教學呢? :adore: [/quote]

Hi safarimama,
係冇外籍老師嘅!
o係開學前家長會上校長話由一位老師負責英文,另一位負責普通話的.

hinhinmom 發表於 05-11-4 22:14

sunday, all moms,
我仔仔11月開始由德寶轉過黎st andrew's, 仔仔返左4日學, 明顯大好大分別, 以前佢讀deborah可能功課多, 壓力大, 同埋佢又係細仔, 所以有時都同我講話唔想返學, 而家返左st andrew's, 佢日日都"吹"我返學, 我暫時都覺得st andrew's 好好~

sunday,
我仔仔宜家讀k2A, 你個小朋友讀K1呀??
你會唔會自己湊返學架?? 我自己就湊左阿仔返學就返工~
:-P

Sunday 發表於 05-11-7 12:36

Hi hinhinmom,
我阿B讀K1,我因為輪班工作,唔會日日湊返學,但逢放假就一定接放學,我會專登唔太早上去接,因為我會趁老師會唔太多人接放時同佢傾吓.

rivus2004 發表於 05-11-8 21:41

借問聲呢間聖安德肋幼稚園有無全日制幼兒班嗎? :-D  :-D

Sunday 發表於 05-11-9 18:58

Hi rivus2004,
冇喎!得半日班咋!

wing530 發表於 05-11-9 20:34

Hello,

我仔仔係10月中由德寶轉過黎架, 而家讀k2, 我都覺得呢間學校唔錯, 老師好有愛心, 好nice, 仔仔明顯比德寶時讀得開心, 而且, 仲提高左佢既學習興趣~ :-D  :-D

今個星期開始, 仲參加左"小蜜蜂", 仔仔讀得開心, 我又放心呀~ :-)  :-)

>hinhinmom,
真開心見到有呢個topic呀~ :wave:  :wave:

hinhinmom 發表於 05-11-9 21:53

wing530,
係呀~ 不過唔多媽咪上來傾呀~ maybe都係得返我地同sunday 係度solo~ :-)  :-)  :-)

wing530 發表於 05-11-9 22:07

hinhinmom,

或者遲d會多d人呢~ :-)  :-)  :-)

hinhinmom 發表於 05-11-9 22:54

rivus2004,
st andrew's宜家問緊家長d意見, 都會考慮辦全日班, 你個小朋友幾大呀?? maybe到入學時有全日班呢~~ ;-)

rivus2004 發表於 05-11-9 23:44

rivus2004 發表於 05-11-9 23:44

SoochowSee 發表於 05-11-10 21:16

我都對呢問聖安德肋幼稚園好有興趣呀!麻煩大家得閒就報吓料啦!尤其係幾時會有全日班呀! :adore:  :adore:  :adore:

hinhinmom 發表於 05-11-10 21:42

SoochowSee,
我都未知幾時有全日班, 如果有, 我通知你啦~ :-P

SoochowSee 發表於 05-11-10 22:50

hinhinmom,
咁想問吓2006半日幼兒班幾時開始報名呢? :adore:  :adore:
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10