用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 "公文式"教育如何 ??
go

"公文式"教育如何 ?? [複製鏈接]

"公文式"教育如何 ??

各位,
請問有冇家長安排小朋友讀??
有冇呢方面的意見??

教育理念~~以孩子為中心

謝!!  

Re: "公文式"教育如何 ??

我既小朋友曾經學過,好似幫助不大,只是另一種操練方式,同樣要小朋友不斷做,令小朋友 auto run 咁做。 :cry:

我都打電話去問過, 佢地其實係不停比exercise小朋友做, 總之就算返到屋企都係要做啦~    

I can find the exercise book in books shop for 3 to 5 years old, I also buy some for my little girls.

I bought the exercises for my kid at the bookstores, too.  Have your children attended the subjected course?

請問係邊間 bookstore買,香港區有沒有。

想買本被個女得閒做下。

其實我個女都讀個Maths,都要好多時間做。

子軒媽媽 寫道:
I bought the exercises for my kid at the bookstores, too.  Have your children attended the subjected course?

子軒媽媽
請問你係邊間書店買 ??

3CF
你囡囡讀梗maths, 係咪參加"公文式"呀??
職員都叫我, 應該試第1科係 maths 先, 跟住再1科1科加上去, 但見效時間好耐 (1年), 都唔知點好

禧媽媽,

I bought the exercises at 教協 bookstore (Kowloon).   But it should be available at 三聯 & 商務.  Please correct me if I am wrong.  

3CF,

Will your child keep going?  My kid is no longer to attend the courses because I don't want my kid to be a machine.  Train up their thinking is the most important (my personal opinion!).   I don't ask my kid to get 100 marks all the time.  However, he needs to know why he makes these mistakes and does not make the same mistakes next time.  This is my expectation.

簽名被屏蔽

其實囡囡三科都讀個 (中、英、maths),首先讀 maths and english,半年後再讀 chinese。最後唔夠一年,三科都停晒,隔左兩個再報番 chinese。

點解停呢?因為同個老師意見不合,咪去左另一間讀。
其實公文好睇你 d 仔女接唔接受,因為本人都 kowk 得幾悶,而我囡囡就好鍾意。

但我 kwok 得 d 進度太慢,特別是 maths , 囡囡 meet 到時間,around 4-5 min do 200 question佢地仍然要 repeat 做三、四次。囡囡讀 P.1 ,其實真係好 easy e.g. 3+7, 6+4 .....11+ 8,最小用 3-4 month 才可 complete one level。講真如果囡囡 meet 唔到時間,我都冇話可說,但係她 first round is o.k. no need to do second time and third time. 我 kowk 得哂錢哂時間。明明話因才施教,講大話 la。跟本就唔得閒教。e.g 佢話會教囡囡subtraction, 用佢地d 方法,問囡囡,囡囡話冇教佢,囡囡以經做左咁多張 subtraction 都冇教佢,你話係咪呃錢。

英文,都係勞氣,囡囡讀 P.1 ,工作紙係 tiger, book,waterlemon......太 easy la, because 低教材教過,高一,兩 個 level 生字大部份都 再repeat, I ask the teacher, no need too much repeat, my daughte唔聽 CD 都知道點讀,teacher 佢一路都話要囡囡印象深 D,囡囡唔聽 CD 都知道點讀,咁印象重唔深咩,問多兩句就叫我同囡囡睇 story book 都得,言下之義叫我唔好讀。

佢地真係呃 d ma 咪唔得閒睇 d仔女,check 到實就叫你唔好讀。佢地話有唔明大家討論下,跟本冇得傾。

chinese 係用 普通話,囡囡唔係幾識,repeat 多幾次都 o.k.但係個老師就唔o.k. 兩個學生一齊讀給佢聽,但係兩個學生係唔同 level, 讀唔同 level 教材都得,佢同囡囡講可以一 心二用,咁都得。

轉左讀第二間,讀 chinese, 因為市面好少普通話教材。

最後,公文唔好靠老師,教材都 o.k. repeat 得太多好晒時間和金錢。最慘囡囡明明o.k. 都要 repeat.
本人唔喜歡佢地 教d方法,鐘意 d 教材。

maths 都係等到高 level 先再試 la。我見過低 level for kindergarten, 真係跟寫 1,2,3,唔值得報,太貴。不如在街買 d workbook 做重好。

Dear 3CF,

可否多講英文科?是否Native teacher教?採用什麼教材?心大心細想小朋友學.  Thanks,

囡囡今年七歲,六歲開始讀 kumon,其實三科係要好多時間,讀緊小學係好辛苦。
英文: 囡囡最低level讀起 (7A),e.g. The eagle is flying.
It is a cat.... 單字e.g. whale, helicopter,...
起初囡囡經常讀錯 The, There, It, He....當她聽CD後和每天讀一次,開始印象深左,其實課文大部份 d生字都識讀。讀左一兩個月後,意外地發現她看story book居然識讀。之後我都有買街 d story book with CD e.g. Oxford reading tree 給她聽,她都讀到給我聽。
補充一句,囡囡之前左兩年英文班,唔好以為 kumon 咁勁,kumon只係幫囡囡開始認字。

但我認為 kumon 只係幫囡囡開始第一步,kumon只係有套教材,ma 咪可以利用套教材陪小朋友一起讀。每日五張,咪當聽故事 law,但係當囡囡聽完,隔一兩堂又要 repeat,囡囡唔覺悶,我都覺得呃錢 la, $110/ 30 min一堂唔平 ga 。千祈唔好以為 d 師資好,我真係見個 d Miss ,同 鬼佬都唔係幾傾得掂,都可以教英文。其實低 level 讀多,做小。講真我真係覺得佢地冇教ga。番去聽她讀一兩張,咁就叫她做堂上練習,有時唔使20 min 就走得,睇你報邊間 centre la good luck.

kumon, 話到明係'字'學,其實搵個人迫下你。同麻真係好閒,要睇 d 仔女怕唔怕閒。囡囡最唔怕閒,佢叫我比佢讀番,我唔肯,我決定 buy story book with CD 給佢聽,每月用$440, buy story book重好。

各位ma 咪,有 d 咩好 story book with CD,記住介紹下。 Thanks。
KWT 寫道:
Dear 3CF,

可否多講英文科?是否Native teacher教?採用什麼教材?心大心細想小朋友學.  Thanks,

我囡囡8月都開始學公文數, 佢而家2歲半, 開始前數野最多數到4, 之後會亂, 但係番左一個月倒, 佢可以數到10啦~~ 而家佢已可以數到40~~ 同埋最緊要囡囡鐘意~~ 佢話個miss最錫佢~~
我叫 Stephenie, 2003年係澳門山頂醫院出世架!我重40磅, 高110厘米. 我係07年2月正式自然離乳啦, 但係我都做左3年零10個月人奶bb~
‹ 上一主題|下一主題