用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一...串英文字有沒有好方法?
樓主: BO_BO
go

小一...串英文字有沒有好方法? [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 小一...串英文字有沒有好方法?

記得阿Sir講過,若個英文字讀重音部份是"CVC"嘅組合(即 consonant-vowel-consonant),加ing時要重覆前面嘅英文字母,例如:

bed --> CVC --> + ing --> bedding
run --> CVC --> + ing --> running
swim --> 重音在wim --> 屬CVC --> + ing --> swimming

twokidsmum 寫道:
用phonics係最長遠嘅串字方法,不過唔係100%,有D字都係要死記架!

至於phonics, 都有D rules要跟嘅喎!

我唔知有無記錯,morning有blended sound “or”, 所以一個”n”就得嘞!

如果只有一個vowel,例如bedding只有一個vowel “e”;swimming只有一個vowel “i”,所以”ing”前面嘅英文字重覆…….但係我唔肯定架,有無家長識呀?

twokidsmum

係呀, 係呀, 都係妳醒!

[quote]
kittylock 寫道:
記得阿Sir講過,若個英文字讀重音部份是"CVC"嘅組合(即 consonant-vowel-consonant),加ing時要重覆前面嘅英文字母,例如:

bed --> CVC --> + ing --> bedding
run --> CVC --> + ing --> running
swim --> 重音在wim --> 屬CVC --> + ing --> swimming

我用拼讀方法教佢讀識個字先, 才叫佢寸

eg headmistress --> head mis tress
     monitor --> mo ni tor
     leader  --> lea der  etc....

佢宜家可以一次過寸10 ~20 個生字.

平時温書要佢讀埋d 標点付号, 會容易d記得!   
我個"得意" 越來越難搞!! :-o :-o :-o :-o

我個仔間幼稚園係咁教串字的,
佢地先教佢phonics,
等佢對一些字的sound會有一點idea,
特別是first sound 及 ending sound.
然後認little word.
所謂little word,
係果D較易串的字,
如on, in, out, by, he, her ...
有咗呢d作為基礎,
串字話會容易d.
舉個例,
串finger,
先讀個字一次,
學過phonics的小朋友
憑個字的讀音,
好快就知道第一個字母係f,
然後記住呢個字有個little word係in,
於是就串到fin,
至於後面的ger可能要佢死記一下,
但記咗有用,
因為串tiger時又會見返.
不過,我個仔都係剛剛開始用呢套方法,
長遠效果點,
仲要睇睇.

AhLing :wink:

toby豆 寫道:
咁你可以試下叫佢一路抄,一路寸,咁樣我諗會入腦d,我仔讀幼稚園果陣寸字我都係用呢個方法,依家小一佢可以自己拎住本書自己寸,如果真係唔熟先會再抄幾次囉

好感動呀, 大家比好多意見!  先我用 toby豆意見, 因為默書已殺到埋身, 之後再用bowlinghead意見, 買套junior scrable....然後再話結果比你地知啦!!!
‹ 上一主題|下一主題