用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 言語治療服務資料
樓主: 承承媽媽
go

[聽/語障] 言語治療服務資料

Re: 言語治療服務資料

我個女3歲啦,講野唔係好清楚,唔正.仲係D BB話.邊度可以做檢查?
謝謝!
專營首飾批發.適合小本經營,創業,網上商店.有興趣請PM 聯絡

你可以去健康院問的姑娘,他們可以轉介你去醫院的專科.
我的小姨甥仔,好可愛呀
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

rabee'a:

你要去健康院見醫生,然後醫生如果寫紙去兒童智能測驗中心去評估,通常要幾個月的時間,同埋要看小朋友幾大,三歲可能會快點,因為有時候也是媽媽們太心急,有的小朋友過咗幾個月會有很大不同.
我的小姨甥仔,好可愛呀

rabee'a 寫道:
允輿媽媽,

我個女就黎3歲,又係發音唔正,同佢評估左佢口肌弱,因我個女以前好肥,st 話因佢塊面肥用唔到力講野,以佢又好早識講野,所以佢已經習慣唔用塊面d肉,所以發音唔正。你都發快d去check 下啦,我去唯聽$400 評估,如有政府refer letter 好似有40% discount。

其實你知道佢問題响邊度,可以自己在日常生活中,用一些方法去幫佢多些,如可以讓囡囡多玩吹泡泡的游戲,吹波仔.向前滾,稍遠距離吹蜡烛.治療師有冇向你建議一些活動,不妨在生活中多加強. 同埋教吹時要脹起塊面.加油.
我的小姨甥仔,好可愛呀
taihao 該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

我仔仔都係讀s位, 3歲時一個月只有一堂ST, 可能因為未識講, 所以少d堂, 其他家長有d係兩星期有一堂...未識講唔係先應該多d訓練...有冇個別st好睇學校的編排, 我都試過同學校講想上多d st, 最少每個學生的上堂次數平均D...不過梗係冇用.

所以我去左保x局的ST (私人的負擔不起). 個ST好好人又有經驗架, 每次上堂都會借教材俾我,仔仔上左幾堂就有好大進步, 當然, 最緊要的都係平時daddy mummy要多d同仔仔訓練.

k2小朋友未能簡單講出故事/一些事情?是否都是有語言表達遲緩?
因為我仔仔每次想講一大段說話,(例如 : 電視卡通內容、去了某朋友家裡,回家後講給我知,但很難好簡單表達出來及甩甩'cut'cut,)我要聽很久和引導他才能表達他的意思,
是否要找些語言評估專家,評估他的表達能力

有無書可找到如何教小朋友/家長?

yes, you can search in library.

Right now, I have hired a ST to teach baby.
SHe told me to do step by step.
1. Subject (I) + verb (like) + thing (cat)
after she / he can master
2. Subject + verb + thing + place
I  like eating at restaurant.

You can use more photo/ picture to teach him and talk.

chloecst,

請問妳提及的保x局的ST ,是否較私人的便宜,怎樣申請?你說得對,私人的真難以負擔啊!

其實由社會機構提供的ST會平d, 當初我都係睇醫院俾我既資料逐間問, 因為近同平, 所以帶仔仔去保良局(銅鑼灣), 上45分鐘$300.

以下是承承媽咪之前post既資料, cut左少少俾你睇下. 除左價錢, 都要考慮地點近唔近.

政府資助機構的收費服務 (self-financing        service)
o 香港基督教服務署(親職教育中心) 27316374
o 協康會 www.heephong.org 23937555
o 香港痙孿協會 www.spastic.org.hk 23366756
o 香港聾人福利促進會 27111974
o 保良局 22778276
o 宣美語言及聽覺訓練中心 27437377
o 監護者早期教育中心 25217364
o 仁濟醫院圓玄學院早期教育及訓練中心 24091938
o 基督教靈實協會 22463400
該用戶已被刪除

言語治療只能幫助一時之需,最重要自己學習,幫女女每天訓練,才是最好方法,可利用同組近音方法,教女女學習單字發音,如(爸爸,媽媽)(姐姐,車車)(波波,多多)
或上前兩天找到家長自症網站看
http//www.autism-parents.com

My daughter has delayed in the development of speech. She is 2 years and 7 mths and studies in nursery now. After the assessment by the speech therapist, the stage of speech development meet about 2 years. She like to go to school very much. Can she study K1 at Sept this year?