用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 言語治療服務資料
樓主: 承承媽媽
go

[聽/語障] 言語治療服務資料 [複製鏈接]

原文章由 sylviapt 於 07-5-29 12:22 發表
Hi, Sa_li.

I'm Sylvia, a behavioral therapist in Los Angeles.I have been working with children with autism for 9 years.
I would suggest for you to help your son to expand his speech by talki ...

Thanks Sylvia, I'll try hard, he just had the evaluation and need to see a speech theripst but need to wait 1 yr!!

我囝囝四歲, 今天到MCH做檢查, 護士說他四歲了, 發音不應是這樣的:

橙 --> 蛋
四 --> 地
三 --> 擔
十 --> 唔識打 (包剪X) 個 'X' 音
C --> D音, D ---> 又係 D音
Thomas ---> Thoma (發不's'音), 所有'S'尾都沒有'S'音

請問他是否有speech problem 呢? 定是還在講BB話呢? 請幫忙.

可能是有發音的問題, 以前的研究說小朋友大約4歲至4歲半先識哂所有發音, 不過依家d小朋友好叻, 好多3歲幾4歲就識, 那mch有否轉介你仔仔去排醫院做言語治療? 看你的資料應該有2個音錯, ts同s音(我仔仔之前都係錯呢d音)

或者可以試下先練習/sh/(叫人地唔好嘈), 看看能否說出.

原文章由 TakTakMa 於 07-8-20 22:33 發表
我囝囝四歲, 今天到MCH做檢查, 護士說他四歲了, 發音不應是這樣的:

橙 --> 蛋
四 --> 地
三 --> 擔
Thomas ---> Thoma (發不's'音), 所有 ...

原文章由 chloecst 於 07-8-21 22:09 發表
可能是有發音的問題, 以前的研究說小朋友大約4歲至4歲半先識哂所有發音, 不過依家d小朋友好叻, 好多3歲幾4歲就識, 那mch有否轉介你仔仔去排醫院做言語治療? 看你的資料應該有2個音錯, ts同s音(我仔仔之前都係錯 ...

Thanks. MCH 安排了十月才有得見醫生, 可能見完醫生至去排期去醫院做言語治療, 無一年都要大半年先見到個speech therapy. 或者我試吓你個方法train吓先, 看看有沒有改善.

你試試, 如果唔得或者等太耐就要考慮找私人做治療.

我囡囡剛2歲.  都只會說(Ba Ba, Ma Ma, Po Po, Che Che, Shu Shu...etc) 我發覺佢不能轉音.  唔知這是否你們所說的2個音呢?
甚至Mummy, 去街都不能同時講 (分開講無問題).
就快去健康院follow up.  請問有甚麼注意地方, 一定要問甚麼?
好擔心, 已有一個8歲女兒, 但並沒有這方面經驗.
cky2006

去健康院時向姑娘說出你的疑問, 看看需否再做進一步評估. 之前說的是發音不正確的問題, 2歲的小朋友應該可以自己說簡單句子, 如去街街, 食包包等, 不過如果未返學可以會說得較少.

原文章由 cky2006 於 07-8-27 23:54 硐表
我囡囡剛2歲.  都只會說(Ba Ba, Ma Ma, Po Po, Che Che, Shu Shu...etc) 我發覺佢不能轉音.  唔知這是否你們所說的2個音呢?
就快去健康院follow up.  請問有甚麼注意地 ...

原文章由 chloecst 於 07-8-22 22:30 硐表
你試試, 如果唔得或者等太耐就要考慮找私人做治療.

Hi,

請問你囝囝之前讀錯的音用了甚麼方法去根治? 是否用 "sh" 便可糾正過來? 需時多久? 我試了數日, 他好像是有些's"尾的好了少許, 有些還是沒改善...

兩歲未能說出2個音字

我個仔兩歲幾先至開始學講嘢,佢初時跟言語治療師講時,都係逐個字逐個字咁done出嚟,佢初時學都係講叠字,之後好似係萍果咁,佢唔係得個萍,就只有果,但後來比d時間佢,佢又可以做到的。你個女有冇返playgroup呀? 慢慢同佢講啦。始終都會得的! 努力!加油!

原文章由 cky2006 於 07-8-27 23:54 硐表
就快去健康院follow up.  請問有甚麼注意地 ...

TakTakma,
不只用'sh', 仲可以練下扮蛇叫"時(s)", 不過練完呢d之後要將'時'或者'sh'再加單字練, 好似"時..C", 'sh...書"咁. 我仔仔好快就識讀'時'同"sh', 但係就讀唔到字, 個ST都教左幾耐先教識仔仔加埋讀, 我自己就唔係好識點教...

不過你小朋友有改善都好好, 繼續努力:

Hi,

請問你囝囝之前讀錯的音用了甚麼方法去根治? 是否用 "sh" 便可糾正過來? 需時多久? 我試了數日, 他好像是有些's"尾的好了少許, 有些還是沒改善... ... [/quote]

原文章由 TakTakMa 於 07-8-20 10:33 PM 硐表

橙 --> 蛋
四 --> 地
三 --> 擔
Thomas ---> Thoma (發不's'音), 所有'S'尾都沒有' ...

你小朋友同我個仔一樣,你有冇去比人評估呀???

我都想知, 因我同您case 一樣, 排政府要出年8月, 到時都5歲幾..
:cry:

原文章由 winnieko1022 於 07-8-31 22:14 硐表

原文章由 winnieko1022 於 07-8-31 22:14 硐表

還沒有. 現在正search緊. 朋友介紹到"協康會"make 個appointment 做評估先, 因為政府的實在排得太耐, 等得來都升小學了.

taktakma

原文章由 chloecst 於 07-8-30 22:46 硐表
TakTakma,
不只用'sh', 仲可以練下扮蛇叫"時(s)", 不過練完呢d之後要將'時'或者'sh'再加單字練, 好似"時..C", 'sh...書"咁. 我仔仔好快就識讀'時'同"sh', 但係就讀唔到字, 個ST都教左幾耐先教識仔仔加埋讀, 我自己就 ...

謝謝. 我又試一試吧. 因為開學了... 這樣下去真擔心...

taktakma

Dear all,
我是新會員,請指教,我在2-9-07讀了這篇topic,非常擔心我囡囡有speech problem:cry: :cry: , same to cky2006, 我囡囡剛2.  都只會說Ba Ba, Ma Ma, Po Po,哥哥,姐姐,伯伯,bye bye, hi~~,謝謝…all double word only, 今日開學,I hope she will speak more la !

to cky2006:
你囡囡何時去健康院? 你囡囡有無返playgroup or nursery??

Hhmamami:
你個仔幾時先開始跟言語治療師??when u find he has speech problem?

Hi Hayley
就是因為我覺得妹妹跟姐姐相比是很大分別.  所以馬上找一所Nursery上學.  剛上了幾堂, 各樣表現都沒問題.  希望她能盡快改善.
你的小朋友有無兄弟姐妹呵?
其實我並不介意發展慢, 我擔心是她口部肌肉有問題.  妹妹1歲時舌頭常常申出來, 我已經覺得有些出奇.  還有她現在不太願意咀嚼食物(如飯,肉等), 她還是在吃congee呢.
你們有沒有類似事情發生呢?
CKY2006

原文章由 hayleyalvin 於 07-9-3 21:09 硐表

Dear all,
我是新會員,請指教,我在2-9-07讀了這篇topic,非常擔心我囡囡有speech problem:cry: :cry: , same to cky2006, 我囡囡剛2歲.  都只會說Ba Ba, Ma Ma, Po Po,哥哥,姐姐,伯伯,bye bye, hi~~,謝謝…all dou ...

各位媽媽

我囡囡依家2歲5個月大, 2歲多時都唔覺有咩大問題,不過依家就唔係 !可能係我既問題啦 ! 因為我同佢講英文, 係工人揍講英文 !英文方面好多字都明白, 顏色,形狀,都ok不過全部都係講單字, 好似轉唔到音. 好擔心, 近排我開始轉中文同佢溝通都似好好多, 起碼講到雙音, 兩個音一齊就唔得!

我大約2星期前去兒童測試中心排期見姑娘, 見完後姑娘話....如果有問題就唔會單單睇講唔到雙音方面黎睇. 應該半年後就會再按見.我好擔心, 請問我依家可以點做, 應唔應該到令外地方睇吓, 其實我囡囡算唔算有問題, d 人成日都話遲d一定識講野唔洗擔心, 我都唔知點做請你地教吓我 !

cky2006
我個囡is家姊,弟弟2個月大.
囡囡7month eat rice  (same to adult)
now she go to school one week la, more" BB wah"than before, i feel she has improve(but very slow) so still take time to 觀察,at the same time ,we waiting the assessment in government hospital

Hi Hayleyalvin

囡囡2歲了都唔願意食飯, 只肯食粥.  點算?
cky2006

原文章由 hayleyalvin 於 07-9-12 00:11 硐表

cky2006
我個囡is家姊,弟弟2個月大.
囡囡7month eat rice  (same to adult)
now she go to school one week la, more" BB wah"than before, i feel she has improve(but very slow) so still take time to 觀察,at t ...

cky2006
bowl d 杰d 的congee,等佢慣了,再杰d,ok or not
‹ 上一主題|下一主題