用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 言語治療服務資料
樓主: 承承媽媽
go

[聽/語障] 言語治療服務資料 [複製鏈接]

我個仔都係返緊荃灣個間, 但我就搵黃sir, 你個小朋友係邊個跟緊??

原文章由 24310866 於 08-6-7 23:09 發表
我的小朋友依家2 years old, 都係發展比較緩慢,係一個早產b, 依家一方面係瑪嘉烈做緊物理和職業治療(一個月倒一次), 評估他能力為19-21個月, 又係未識講嘢,真係煩爆, 政府言語治療排到2010年, 所以依家唯有自己揾私 ...

hi, jcbearlaw,
我個仔都係黃sir跟呀,剛剛做左評估,仲沒開始治療,你小朋友幾大呀?我仔2y5m,你覺得黃sir經驗够唔够呀?係中心配給我的,我冇得揀呀。

原文章由 jcbearlaw 於 08-6-20 20:34 發表
我個仔都係返緊荃灣個間, 但我就搵黃sir, 你個小朋友係邊個跟緊??

若果以該中心的職員來說, 黃sir 的經驗不太差, 可能不及高sir, 但佢對小朋友有愛心d, 因為我個仔之前參加過中心的小組, 見過個導師, 有d 只係識得依程序教law.
你係自己搵? 中心配比你意思係, 社署???
依家我個仔每星期返一次.

原文章由 TinaTung 於 08-6-21 15:36 發表
hi, jcbearlaw,
我個仔都係黃sir跟呀,剛剛做左評估,仲沒開始治療,你小朋友幾大呀?我仔2y5m,你覺得黃sir經驗够唔够呀?係中心配給我的,我冇得揀呀。

...

回覆 #1 jcbearlaw 的文章

jcbearlaw,
謝謝你的回覆,我是自己在網上找資料的,因為它最近我家。我按約定時間上去做評估,出來接待我的是黃sir, 之前打去中心咁剛是黃sir聽,同佢講過下小朋友的情況,仲同佢講過話中心是否會根據小朋友的情況選最適合的治療師跟進,他說會。但由始至終,除了接待員,我見到的就是黃sir.

回覆 #1 TinaTung 的文章

跟我小朋友的是一個女治療師,上咗三堂, 無乜進展, 都唔知佢好唔好, 而且我小朋友唔鍾意陌生的環境, 又缺乏專注力,所以成日要走, 唔知点算? 遲啲8月他入讀普通的nursury, 我勁擔心佢唔知得唔得, 會唔會人地叫做東佢做西,完全唔聽人講, 學校見到佢都煩, 唔比佢讀, 佢依家2歲3個月識講小小嘢, 但好似鸚鵡,(但學得非常慢), 想學講,例如叫爸爸,佢會講,但唔係望住爸爸,全無意識. 唔明爸爸係乜嘢, 都唔知其實佢想点. 我好多煩惱,好多問題. 願大家互勉之.

原帖由 IVY0206 於 08-6-8 00:52 發表
Hello,

I applied 心橋 as well. But I selected Fan Lan Center only & it seems long time to wait. Could u please pm me the private center info? Does u mean your ST in HeepHong went to the private cente ...

ivy0206,

您好! 我女個老師都係介紹了心橋給我,做評估收費 HKD600 (50分鐘),之後每個鐘言語訓練是 HKD 500/每小時,請問是否真的幫到他們糾正發音,請回覆。 謝謝!

我小朋友現在19個月, 但咩都唔肯講, 有無言語治療師好介紹

請問大家3歲男仔,只識講三四句子,常在家中尖叫發脾氣,還打人.上課唔理老師,有冇方法幫他.要唔要找言語治療師.

i suggest the speakrite, all the mums in there said its excellent, better than heep hong, but very long waiting list, some of my friends have been waiting for a year, so its better to put down the name first.

我的孩子今年2歲多, 仍未開始說話, 朋友介紹我參加一些關於兒童語言發展的講座。最近有一個2/1/2011中央圖書館2:30-4pm, 由言語治療師主講的, 我打算參加。
‹ 上一主題|下一主題