用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 「蕃茄」定「番茄」呢?
go

「蕃茄」定「番茄」呢? [複製鏈接]

王國長老

「蕃茄」定「番茄」呢?

我想問吓大家,
你地係將tomato寫成「蕃茄」定「番茄」呢?
我見亞仔的教科書寫成「番茄」的,
個仔話老師話「番茄」不是中國的蔬菜,所以叫「番」茄。
我諗又有道理喎,台灣人都是叫「西紅柿」喇。
咁早兩日 gathering一班朋友,講開呢樣野,
其中一人的老公大大聲說聽都未聽過,
點會無草花頭?!仲係度話老師講一定啱架咩?!
我覺得佢好唔掂,佢咁好易令小朋友唔信任老師架嘛!
佢仲大大聲話比著佢一定問過個老師!
我話書都係咁寫喎,佢又話唔比書都印錯架!?
覺得好無引…呢D人讀咁多書但咁既修養….
你唔知啫,唔代表人地錯架?!

Re: 「蕃茄」定「番茄」呢?

they just argue for the sake of arguing, boring!

2個"番 & 蕃" 都查到噃
你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7

正確是番茄,字典都是沒有草花頭。

Copy from Yahoo dictionary -

1. 番茄[C][U]
Tomatoes can be eaten raw.
番茄可以生吃。
2. 【植】番茄果樹[C]
3. 【美】【俚】(漂亮的)女人[C]
There's a luscious young tomato working in our office.
我們辦公室有個性感又漂亮的女孩。

我用漢語拼音識別系統打 fan qie,出來的是:“番茄”!

係"番", 意思是番邦

我查字典後,自己歸納到以下的,不知道是否正確:

正字是「番茄」。
「番」的#1解釋是"遍數",#2的解釋是"外族"。因此,此為正字無可厚非,但寫「蕃」都應該是對的,因為 ~

...當我查「蕃」字時,它的no. 1 解釋是"茂盛",no. 2解釋是“同「番」(#2)”;那即是等於{番}的#2 meaning "外族";那兩字便是相通的。

既然raise這個字,我都很有疑問,我記憶所及,一向我都是寫:
蕃薯、蕃茄、紅蕃、吐蕃… 是我記錯, 還是因為現在推行用正字運動,因此變得很執著很嚴謹呢!

Teresa, 用倉頡打 "蕃"or "番", 都會出"茄"的。
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

Teresa 寫道:
我用漢語拼音識別系統打 fan qie,出來的是:“番茄”!

字根我們可以隨自己的喜好加上去的.....做字根既人我諗無深究呢兩個字既分別

我都有查過現代漢語字典.詳細解釋入"番茄"詞條,"蕃"寫"同番".照咁睇應該以番茄為主.

另外,前面都有人提過,番係外邦,其實同胡一樣,都係中土以外既民族.我地講既胡椒,其實個結構都係同番茄一樣,第一個字係來源地.

去到北京,好少人會講番茄,多數會話西紅柿.

王國長老

多謝各位既解答!
個仔又發現了「番茄」的「番」,跟「番禺會所華仁小學」的「番」是同一個字!
問題兒童又來發問了...............  

唔係好大問題啫,一字多音係好普遍既:

中大粵音字庫

係左邊打個番字入去,就會見到呢個字唔同既讀音,重有真人發聲添.

王國長老

係喇!佢自己問完,一陣佢自己都話好多字都有唔同讀音。
個仔求知慾大都是好事,好過一舊飯咁吖!

Blythemia 寫道:
唔係好大問題啫,一字多音係好普遍既:

中大粵音字庫

係左邊打個番字入去,就會見到呢個字唔同既讀音,重有真人發聲添.
‹ 上一主題|下一主題