用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問有無人會去保良局田家炳千禧小學的迎月晚會? ...
go

請問有無人會去保良局田家炳千禧小學的迎月晚會? [複製鏈接]

請問有無人會去保良局田家炳千禧小學的迎月晚會?

請問有無人會去保良局田家炳千禧小學的迎月晚會?請問有無人多左一張"飛",可以轉讓給我,因小朋友買"飛"時買少左,之後已經無"飛".謝謝!

Re: 請問有無人會去保良局田家炳千禧小學的迎月晚會?

請幫忙!

好似今晚已經是晚會, 相信機會都幾困難, 你會不會今晚
入場時問一問, 多一個人補買票可不可以, 可能都有機會的

係呀!今晚就係.其實小朋友買左飛回來時,我已經知道小朋友唔會左,自己同老師講要少一張飛. 但當曰小朋友話:老師話已經無飛.所以想問問,會否有人剛巧去唔到,多左飛.如果無,我就唔會去學校先.我估學校無得補買票.只是有就去.謝謝!

點解叫保良局不是仁愛堂嗎

不是的...這是保良局田家炳千禧小學,在大
埔鹿茵山莊旁。

田家炳捐了很多錢給不同的慈善機構..
所以在香港有很多以田家炳命名的...幼稚園,,小學,,中學,,......

而季節週而復始,尤如旋轉木馬不停的轉,我們迷失在時間的巨輪中,我們祇能回望,卻不能返回往昔的歲月,惟有在這旋轉遊戲裏不停的轉。
Circle Game - Joni Mitchell

oh i see, 我以為是cko sorry sorry

mandyfung, cutie-mum,

hello~
想請問你地d小朋友是否讀田家炳千禧小學?
我的小朋友要報小一, 仍未決定揀邊間, 而田家炳千禧亦係我選擇之一, 想了解下呢間小學, 你地d小朋友讀得開唔開心? 多唔多功課做? (我唔想有太多功課)d老師好唔好呀?
我第一次揀, 又唔多識人問, 呢度無乜人討論大埔區d小學,
咁多野問, 唔好意思  ^.^
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

我的小朋友今年小 一, 暫時上堂只有兩星期, 第一個星期是適應期, 功課不多, 手冊上差不多每天是要家長簽通告, 上星期開始上堂, 開始有功課, 暫時 中英數 (每天一至兩樣功課) 可以應付,  昨天星期五, 由於有三天假期, 功課比較多,
中文  (3) 英文 (2) 數 (2) 常識 (1) 共 8 樣
分開處理都沒什麼問題

收到學校的通告, 有很多課外活動, 自由參加的, 下星期亦有
家長日, 請家長見班主任, 了解一下小朋友的小一生活
暫時小朋友亦開心, 但要再花一些時間了解才知道

hkcwchan,

唔該晒 !
家長日之後可否再比d意見呀? thanks~
另外想問下交通方面, 因為我住林村, 應會選擇搭校車/保母車, 但總有機會自己接送放學(而且多數我99湊), 你會搭咩車?
thank you
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

大部份小朋友都是坐校車, 我的小朋友都是,
學校亦有車去林村的
如果自己去學校, 我坐小巴 或是是 的士,
家長日是下星期六, 我差不多每天都上來看下
有什麼新話題的, 你亦可 PM 給我

我家小朋友是小三學生.功課都是六,七樣,雖然數量好似好多,但只是每樣兩頁,幾條數,都ok. 老師方面,現在覺得ok.有時自己要去學校都覺得有少少唔方便,但可以.學校地方大同新,環境好好.
hkcwchan 寫道:
我的小朋友今年小 一, 暫時上堂只有兩星期, 第一個星期是適應期, 功課不多, 手冊上差不多每天是要家長簽通告, 上星期開始上堂, 開始有功課, 暫時 中英數 (每天一至兩樣功課) 可以應付,  昨天星期五, 由於有三天假期, 功課比較多,
中文  (3) 英文 (2) 數 (2) 常識 (1) 共 8 樣
分開處理都沒什麼問題

收到學校的通告, 有很多課外活動, 自由參加的, 下星期亦有
家長日, 請家長見班主任, 了解一下小朋友的小一生活
暫時小朋友亦開心, 但要再花一些時間了解才知道

cary330:

學校學習氣氛自由,老師大部份好人,喜歡幫助小朋友。
我的女兒讀得非常開心,功課亦不算太多。不過課程較淺,不催谷學生...

而季節週而復始,尤如旋轉木馬不停的轉,我們迷失在時間的巨輪中,我們祇能回望,卻不能返回往昔的歲月,惟有在這旋轉遊戲裏不停的轉。
Circle Game - Joni Mitchell
‹ 上一主題|下一主題