用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06年羊仔羊女入讀荃灣區K1的各位媽咪,有何心水呀? ...
go

06年羊仔羊女入讀荃灣區K1的各位媽咪,有何心水呀? [複製鏈接]

06年羊仔羊女入讀荃灣區K1的各位媽咪,有何心水呀?

如題! 大家一齊發表吓!

Re: 06年入讀荃灣區K1的各位媽咪,有何心水呀?

我心目中就有以下幾間,但唔知那間好,各位荃灣區的媽咪比一些意見啦.thx
[size=large]天主教領報幼稚園
[size=large]迦南幼稚園﹝荃灣﹞
[size=large]荃灣聖母幼稚園
[size=large]荃灣慧中(中英文)幼稚園       
[fly]唔經唔覺阿囡就快謮小一la,大個囡lu.[/fly]

教統局特別選出十一所出色幼稚園  
「優質學前教育成功經驗」
該十一所幼稚園為﹕
荃灣浸信會幼稚園、   
荃灣商會朱昌幼稚園、   
灣仔愛群道浸信會呂郭碧鳳幼稚園、
沙田真理浸信會碧濤幼稚園、
深水

荃灣浸信會幼稚園在荃灣區有很好的口啤, 師生比例大約1:9, 用活動教學, k1無功課, 只有畫線條, 今年開始有外籍男老師, 英文會教phonics, 老師有愛心, 著重家長,學校的溝通, 有很多活動.

Re: 06年羊仔羊女入讀荃灣區K1的各位媽咪,有何心水呀?

如果讀浸信會,畢業后通常會派邊間小學?

荃浸最多人升讀浸聯.

Re: 06年羊仔羊女入讀荃灣區K1的各位媽咪,有何心水呀?

有無機會升到仁立呢?
IVY_K 寫道:
荃浸最多人升讀浸聯.

仁立 - GOOD !

仁立???????
我好像無點留意wo.我只知在荃灣小學就有以下幾間好wo.
[size=medium]中華基督教會基慧小學(馬灣)
[size=medium]柴灣角天主教小學
[size=medium]海壩街官立小學
[size=medium]香港浸信會聯會小學
[size=medium]天佑小學
所以邊間幼稚園好,升到以上幾間學校呢,請各位荃灣區媽媽比些意見啦.thx                     
[fly]唔經唔覺阿囡就快謮小一la,大個囡lu.[/fly]

我見到荃浸有開放日喎,好似10月29日呀?

天主教領報幼稚園
荃灣聖母幼稚園
可以預約參觀,到時有老師講解佢地的教法同帶領你去睇睇校舍呀.

醒目開學勳章 王國長老

開放日係 10 月 14 日,記得好似係夜晚六點左右,10 月 29 日係派表o既最後一日黎•
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

請問係邊間幼稚園呀?miriam     
miriam 寫道:
開放日係 10 月 14 日,記得好似係夜晚六點左右,10 月 29 日係派表o既最後一日黎•

醒目開學勳章 王國長老

bbkiki1991,

係荃浸開放日,開頭都諗過幫囡囡報呢間,但係睇返派開o既小學無官小,所以我會同佢報滿樂或者救世軍,而滿樂入官小o既機會係最大•
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam,

要注意, 入那間小學是完全與幼稚園無關, 最主要:
1st round是計分, 及2nd round - 家長的選擇與運氣.

咁荃浸都幾好喎
仲有冇多d介紹

Re: 06年入讀荃灣區K1的各位媽咪,有何心水呀?

我的仔仔在荃灣聖母讀緊k3, 學生比較聽話及純品, 功課
適中, 在區內口碑好

醒目開學勳章 王國長老

必必

想問計分係計 d 咩架,死喇,咁我咪要再諗過囉!

必必,
可唔可以講吓interview大概會問什麼? 家長需唔需要又interview架?

miriam,

升小一第一個round是計分,

每名適齡兒童有十分
相同宗教有五分
首名子女有五分
舊生有十分(不可同時有首名子女分數)

如果沒宗教, 不是舊生, 通常只有15分
相同宗教 +首名子女 = 20分
舊生                           = 20分
相同宗教 + 舊生        = 25分 (必入)

你讀那間幼稚園不會對你升小有影響, 除非到抽獎後要敲門才可能有幫助.
‹ 上一主題|下一主題