用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 同時上JMC和學鋼琴有冇問題?
go

同時上JMC和學鋼琴有冇問題?

同時上JMC和學鋼琴有冇問題?

小朋友會吾會好混亂呀?  請俾d意見, 謝謝!

Re: 同時上JMC和學鋼琴有冇問題?

冇問題,我個仔咪係囉, 雖然JMC 是do, re, mei, 學琴是 ABCD, 但完全適應. 以家我個仔JMC  最後一期 Book 4 啦,他在出面學的歌 (學了一年) 亦比JMC 深很多, 但我會堅持佢完成JMC,因我覺得個course 好好,有趣味性, 而且練琴本身好枯燥下, 我想有D趣味音樂活動keep 住佢興趣.

我建議你先上JMC, 到了Book 2 便開始會左右手彈, 到時你唔多唔少會觀察到你囡囡掂唔掂, 再決定學琴/JMC都未遲呀

wewangwang
多謝妳俾意見我, 其實我囡囡剛上完music wonderland, 現要決定是否繼續上jmc, 本身tomlee安排既上堂時間, 我係就吾到, 所以先去學琴, 點知現又有合適時間和好老師, so........

你意思係咪即係話你囡囡已單對單學緊琴, 現在JMC轉頭找你又有合適時間和好老師, 咁又真係……

咁你觀察下你囡囡單對單學成點, 有D小朋友太細未必得住呀, 如果囡囡單對單好理想就繼續law, JMC 方面就下你BUY唔BUY 呢個Course 和 你諗住 投入幾多資源 (時間,金錢) 俾囡囡係音樂方面.JMC 好多人中途QUIT, 始終係duplicate左學琴和成慢. 好好考慮下la    

jmc個課程我覺得幾好架. 我仔仔啱啱完成book1, 但係佢唔鍾意唱歌(jmc又唱, 又dance, 又彈), 返而鍾意單對單咁學琴, 所以而家quit咗jmc啦. 唉, 我覺得啱佢既野, 佢未必鍾意喎...

wewangwang
妳真係醒目啦!   

聽左大家意見, 我會照報JMC, 睇下囡囡鍾意邊樣再決定.  

Dear wewangwang,
我囡囡將準備上 JMC 的book2課程, 請問您會否low price 些出讓BOOK2 的書?  因現同時給囡囡學琴, 可能隨時會停JMC的課程, 為免浪費, 故此一問. 如可以, 請E-MAIL 給我價錢, 聯絡電話及交收地點, 以便聯系. TKS!

忘記打上 e-mail address: [email protected]

Dear VICKYNG,

please see pm.