用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 關於田灣始南的問題???pls help!!!
go

關於田灣始南的問題???pls help!!!

關於田灣始南的問題???pls help!!!

各位媽咪:
想幫朋友問下關於田灣始南的問題:
1. 二十分入去的機會大嗎?
2. 宗教分點計呀? 係父母係基督教(已洗禮) or 要個小朋友已洗禮? 咁是否一定要係聖公會洗禮 or 是但一間基督教教會洗禮都計呢?
唔知大家知唔知呢???Thanks!!!

Re: 關於田灣始南的問題???pls help!!!

我朋友0分(冇宗教,非首名子女,住赤柱)都派左去了

flower99:
我朋友0分(冇宗教,非首名子女,住赤柱)都派左去了

想問下你朋友係唔係第二輪先派去呀?佢選始南做第幾志願呀?我朋友係想知第一輪二十分的機會有幾高同呢間學校的宗教分係點計

yes,我朋友是在第二輪入的,第一round自行收生時誇區選了marymount,第二round大抽獎先選田灣始南放第一位,她咁都入倒我諗你朋友二十分機會都好大

flower99:
第二輪係睇彩數, 同分數無關, 而我朋友係想知第一輪二十分的機會大嗎.  不過anyway, 多謝你.

請問有無其他媽媽知呢?

Mei,
1,20分第一輪入去機會很微,因為該學先收返學生的兄弟姊妹,那巳經很多人,差不多唔夠.40人一班,每級約200人再x6即全校約有1200學生,所以有弟妹的人數也唔少,就算有宗教分,我想幫助不大,但現在出生率低,也可試吓.
2,唔清楚

第二輪的抽獎派去機會很大,我幾位朋友第二志願都入了去,就算派不到也可叩門入去,我識的朋友中很多人也是叩門入,很易入,還有田灣那間幼稚園特別多人入,派不到,叩門都收返晒,但唔知點解,我令有幾位朋友孩子在鴨脷洲某間幼稚園(唔記得個名)叩了幾次門,還要帶校長信去,一個都唔收.

有線電視今晚九點‘我們都是父母’會介紹田灣始南小學。

我無有線呀, 唔知有無人可以講我知個內容呢?

內容非常少,很粗略,得幾分鐘,基本的在小學概覽都有。

Sinfather:
Thanks a lot!

原本在始南小學的李校長1年前轉了去油塘 基顯..

但係...我聽人講, 轉了新校長後, 那些學生比以前輕鬆些, 不會時常過份緊張喎~

又聽講.....佢地今年有超過 70% 人考到"英中"喎~
而且有 八十幾% 人考到第一&二志願....

那我就不太清楚了, 但是我又唔覺得李校長嚴肅喎, 佢俾我地既印象都唔錯.

該校派位情況可去返呢道看
http://218.188.21.75/2004secondary/index.htm
英中50%,母語50%
聽講今年有很多人派得幾好,但都有幾多人入些...的學校,咁多學生實有好和唔好,但就唔寫嗰D麻麻中學名入張名單中,有點那個.
聽講換了校長,冇以前咁多比賽,成日聽家長講以前嗰校長很好,但好大喜功.

my kid also round  two 入田灣始南.

是但一間 traditional 基督教教會洗禮都計?- they've a little book to check the name of church when you give the form to school in 1st around ,some church not have 宗教分

今年有很多人派得好 is true :wink:  
:-P ;-)